Kilka lat nie włączana klima - ból gardła

09 Wrz 2016, 13:27

Klimatyzacja nie używana kilka lat - ból gardła.

Witam mam takie pytanie jezdzilem kilka lat ponad 5 Fordem Pumą. Stary bo stary ale jezdzil OK. Nigdy przy tym nie używałem klimatyzacji. Ostatnio postanowiłem sprzedac auto. Podczas jazdy nowy wlasciciel zazyczyl zobie sprawdzic klimatyzacje. Z lekkim strachem puscilem i o dziwo działała i chlodzila b. dobrze. Niedlugo w niej siedzialem bo jakies 5 min ale teraz godzine pozniej zaczelo mnie boleć gardlo i mam jakby zaschniety nos (dziwnie sie przelyka ślinę). Czy jest taka szansa ze ta klima wydziela jakies niebezpieczne opary i mnie zatrula?czy to raczej niezbyt możliwe i jest to zwykly zbieg okolicznosci?? Dzieki za pomoc!
Lag
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2005
Auto: Ford Puma
Silnik: 1.7
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1997

11 Wrz 2016, 14:40

Klima działa, bo technicznie jest sprawna i czynnik chłodniczy nie wyciekł. A gardło Cię boli, bo zagnieździły się w układzie chłodniczym (głównie parownik) różnego rodzaju grzyby i pierwotniaki ;/
Ale raczej przeżyjesz :)
bluebear
Nowicjusz

Auto: Ford Focus

12 Wrz 2016, 10:35

Witamy.
klimatyzację należy poddać gruntownemu czyszczeniu tzw. odgrzybieniu.
Polecamy wyczyścić parownik i wykonać ozonowanie układu.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

01 Paź 2016, 16:00

Tak, faktycznie jeśli klimatyzacja nie była regularnie serwisowana, to pojawiły się w niej grzyby i bakterie, które doraźnie mogą powodować reakcję alergiczną czyli właśnie kaszel, katar i ból gardła. W poważniejszych przypadkach można nawet mieć do czynienia z legionellą, którą myli się z przeziębieniem.
gianpaulo
Obserwowany

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Ford Mondeo
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawdzić auto przed zakupem?
    Kupno używanego samochodu to inwestycja, która wymaga szczególnej uwagi. Przed dokonaniem zakupu należy dokładnie skontrolować wiele elementów. Zaniedbanie któregoś kroku może skończyć się przykrą ...
    Akumulator zimą - dbamy o niego aby nas nie zawiódł!
    Czy z akumulatorem w naszym aucie jest wszystko w porządku, a jeśli coś jest nie tak to jak poradzić sobie gdy pojawiają się pierwsze problemy... Kiedy trzeba kupić nowy? Nie warto od razu biec po nowy akumulator, gdy auto ...