Kilka lat nie włączana klima - ból gardła

09 Wrz 2016, 14:27

Klimatyzacja nie używana kilka lat - ból gardła.

Witam mam takie pytanie jezdzilem kilka lat ponad 5 Fordem Pumą. Stary bo stary ale jezdzil OK. Nigdy przy tym nie używałem klimatyzacji. Ostatnio postanowiłem sprzedac auto. Podczas jazdy nowy wlasciciel zazyczyl zobie sprawdzic klimatyzacje. Z lekkim strachem puscilem i o dziwo działała i chlodzila b. dobrze. Niedlugo w niej siedzialem bo jakies 5 min ale teraz godzine pozniej zaczelo mnie boleć gardlo i mam jakby zaschniety nos (dziwnie sie przelyka ślinę). Czy jest taka szansa ze ta klima wydziela jakies niebezpieczne opary i mnie zatrula?czy to raczej niezbyt możliwe i jest to zwykly zbieg okolicznosci?? Dzieki za pomoc!
Lag
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 04 2005
Auto: Ford Puma
Silnik: 1.7
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 1997

11 Wrz 2016, 15:40

Klima działa, bo technicznie jest sprawna i czynnik chłodniczy nie wyciekł. A gardło Cię boli, bo zagnieździły się w układzie chłodniczym (głównie parownik) różnego rodzaju grzyby i pierwotniaki ;/
Ale raczej przeżyjesz :)
bluebear
Nowicjusz

Auto: Ford Focus

12 Wrz 2016, 11:35

Witamy.
klimatyzację należy poddać gruntownemu czyszczeniu tzw. odgrzybieniu.
Polecamy wyczyścić parownik i wykonać ozonowanie układu.
AutoConrad
Aktywny

Miejscowość: Warszawa
Auto: różne marki

01 Paź 2016, 17:00

Tak, faktycznie jeśli klimatyzacja nie była regularnie serwisowana, to pojawiły się w niej grzyby i bakterie, które doraźnie mogą powodować reakcję alergiczną czyli właśnie kaszel, katar i ból gardła. W poważniejszych przypadkach można nawet mieć do czynienia z legionellą, którą myli się z przeziębieniem.
gianpaulo
Obserwowany

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Ford Mondeo
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Green Future - ekologiczna przyszłość SKODY
    SKODA jeszcze bardziej angażuje się w działalność związaną z ochroną środowiska, wytwarzając ekologiczne samochody i wprowadzając efektywne wykorzystanie zasobów. Przyjęte przez SKODĘ działania "Green Future" mają ...