Kilka problemów z Nissan X-trail.

14 Lut 2020, 23:41

Witam wszystkich i proszę o jakieś wskazówki.
Jestem laikiem ale chciałbym się dowiedzieć czy w związku z moimi problemami mogę zadziałać coś sam żeby troszkę zaoszczędzić czy jednak nie obejdzie się bez wizyty u mechanika.

Problem dotyczy samochodu Nissan X-Trail 2002r. 2.0 Benzyna, skrzynia automatyczna.

1. Nie zależnie od tego czy silnik jest zimny czy ciepły, gdy ruszam z miejsca i wcisnę mocniej gaz samochód gaśnie. Zaś gdy ruszę delikatnie i wskoczy już drugi bieg mogę bez problemów jechać normalnie.
( Problem zauważyłem po wymianie świec na nowe)

2. Bardzo duże spalanie, tutaj jest dziwna sprawa bo samochód raz pali 12l/100km a raz potrafi spalić nawet 20-25l/100km niezależnie od mojej jazdy ( A nie jest to samochód sportowy więc raczej go nie "piłuję" )

3. I tutaj bardziej potrzebuję rady odnośnie funkcji O/D OFF, nie rozumiem jej działania i nie wiem czy podczas normalnej jazdy kontrolka O/D OFF na desce ma się świecić czy też nie.

4. Do tej pory jedynie wymieniłem właśnie świece gdyż usłyszałem delikatne "strzały" z rury wydechowej i znajomy doradził mi żebym zmienił świece, niestety ten problem też nie ustał a pojawił się problem nr.1 .

5. W niejasny dla mnie sposób ze zbiornika wyrównawczego płynu chłodniczego znika cały płyn. Nigdzie z samochodu nie kapie . Chłodnica pełna pod korek a zbiornik pusty.

Podłączałem do samochodu komputer, pojawiły się błędy:

1. P0420 - System katalizatora (Bank 1) - wydajność poniżej progu.
2.P0705 - Obwód czujnika zakresu przełożenia - usterka (wejście PRNDL)
3.P0171 - Zbyt uboga mieszanka (Bank 1)
4. P0605 - Moduł sterowania wewn Read Only Pamięć (ROM) błąd
5. P0120 - Przepustnica (regulacja obrotów silnika)/Czujnik pozycji pedału/Przełącznik obwodu
6.P1612 - TRANSLATORAMI ADRESÓW SIECIOWYCH: nieprawidłowe działanie

PS. Zapomniałem dodać że moim niechcianym "przyjacielem " stała się już kontrolka check engine z którą też nie wiem jak sobie poradzić.

Proszę o jakieś rady i ew. tłumaczenie jak "krowie na granicy" gdyż jak już wspomniałem jestem laikiem w temacie.
Z góry dziękuję.
Bullet135
Obserwowany

• 15 Lut 2020, 10:56

Bullet135 napisał(a):Podłączałem do samochodu komputer, pojawiły się błędy:

1. P0420 - System katalizatora (Bank 1) - wydajność poniżej progu.
    2.P0705 - Obwód czujnika zakresu przełożenia - usterka (wejście PRNDL)
    3.P0171 - Zbyt uboga mieszanka (Bank 1)
    4. P0605 - Moduł sterowania wewn Read Only Pamięć (ROM) błąd
    5. P0120 - Przepustnica (regulacja obrotów silnika)/Czujnik pozycji pedału/Przełącznik obwodu
    6.P1612 - TRANSLATORAMI ADRESÓW SIECIOWYCH: nieprawidłowe działanie

Myślę, że bez ogarniętego mechanika nic z tym nie zrobisz.
    Bullet135 napisał(a):PS. Zapomniałem dodać że moim niechcianym "przyjacielem " stała się już kontrolka check engine z którą też nie wiem jak sobie poradzić.

Sposób najprostszy-wywalić żaróweczkę :lol:
    Sama kontrolka to nie problem, problem leży zawsze głębiej.
    Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
    yeti65
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
    Miejscowość: Pieniężno
    Prawo jazdy: 29 11 1984
    Przebieg/rok: 30tys. km
    Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
    Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: SUV
    Skrzynia biegów: Manualna

17 Lut 2020, 21:51

Co do kontrolki check engine, chodziło mi o przyczynę jej pojawienia a nie o sam fakt świecącej żarówki :lol:
    Ale widzę że tematem brak zainteresowania więc pozostaje mi jednak mechanik. Dziękuję za odpowiedzi :)
    Bullet135
    Obserwowany

15 Maj 2020, 14:28

Bullet135 napisał(a):3. I tutaj bardziej potrzebuję rady odnośnie funkcji O/D OFF, nie rozumiem jej działania i nie wiem czy podczas normalnej jazdy kontrolka O/D OFF na desce ma się świecić czy też nie.
    Przy normalnej jeździe nie będzie kontrolki na desce. Powinna się pojawić jak wciśniesz przycisk i O/D OFF będzie włączone co oznacza wyłączenie Over Drive a to jest najwyższy zapewne czwarty bieg u ciebie.
    Czyli jadąc na D masz wszystkie biegi do 4 włącznie, a jak wciśniesz przycisk to będziesz miał najwyższy trzeci bieg. Przydaje się to podczas jazdy z niższymi prędkościami np. po mieście lub podczas ciągnięcia przyczepy. Czasem w automatach nie ma O/D OFF i jest po prostu możliwość zapięcia wajchą trzeciego biegu :)
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      XVIII Moto-Piknik NO LIMIT 2012 - Olsztyn / relacja
      17 czerwca na lotnisku Dajtki w Olsztynie odbyła się impreza XVIII Moto-Piknik NO LIMIT 2012. Dla gości którzy jak co roku licznie odwiedzali tegoroczny Piknik przygotowano wiele atrakcji i konkursów można było ...