Mercedes W210 2.2 96 - gwizdanie z pod maski

16 Lut 2020, 12:05

Cześć.
Mam pytanie gdy silnik jest zimny podczas jazdy słychać gwizdanie spod maski oczywiście gdy przekroczy się 60km/h i jest to podczas przyśpieszania i hamowania i ten gwizd jest raz głośniej raz ciszej. Po nagrzaniu się silnika przestaje gwizdać. Wymieniłem pompę wspomagania, rolkę napinacza, alternator był robiony czego mogę jeszcze szukać bo nie wiem czy to łożysko czy coś innego. Również jak go odpale i dam mu kopa to szybciej ustaje to gwizdanie.
Miałem wymieniane też tak zwaną kiwajkę na której jest przymocowana rolka napinacza i napinacz ale nie jest to orginalne czy istnieje możliwość że pasek jest za bardzo napięty i piszczy?? I dopiero jak się rozgrzeje to pasek się rozszerza i nie piszczy?? Macie jakieś pomysły??
Patryk321
Nowicjusz

• 16 Lut 2020, 13:30

Patryk321 napisał(a):jest to podczas przyśpieszania i hamowania i ten gwizd jest raz głośniej raz ciszej
    Jego dźwięk zmienia się wraz z obrotami silnika im wyższe tym głośniej? Na każdym biegu występują takie gwizdy?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

16 Lut 2020, 16:20

Tak na każdym biegu. I tak zmienia się raz ciszej raz jest głośniej.
    Patryk321
    Nowicjusz

15 Maj 2020, 13:19

Na pewno trzeba zweryfikować napięcie paska. Jeżeli będzie za mocno napięty to tylko mogą się później pojawić problemy z łożyskami. Czasem nowy pasek przez pewien czas też jest lekko głośniejszy ale na pewno nie powinien tak się zachowywać jak u Ciebie.
    Rokiko
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
      Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
      Niesłyszący na drodze
      Liczba osób mających problem ze słuchem szacowana jest na 10%-15% wszystkich mieszkańców globu. W Europie problem ten dotyka około 80 mln osób. W Polsce liczba ta szacowana jest na około 1 mln. Terminem ...