Kilka pytań dotyczących Zafiry i nie tylko ;

19 Mar 2011, 16:09

Witam, mam kilka pytań i myślę że ktoś zdoła mi na nie odpowiedzieć:
1. Na komputerze w oplu zafira pokazuję się błąd (Brakelight check) czytałem na różnych forach że to dotyczy świateł hamowania ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi co zrobić żeby to naprawić. Światła stopu działają więc co jest ??
2. Na komputerze podczas jazdy znika błąd opisany w punkcie 1 i pokazuję się (Brake Pad) wiem że dotyczy to coś klocków hamulcowych. Kilka dni temu wymieniłem klocki z tyłu bo się nie nadawały do jazdy, myślałem że to może od tego ale to się nadal pokazuję. Czy może być przyczyną że z przodu nie ma czujników hamulców ?? Czy może to była wina wymienionych klocków ale trzeba to jakoś skasować ???
3. W dolnym prawym rogu na komputerze świeci się napis (check) na żółtym tle co to znaczy ?
4. Czy jeśli mam laptopa to czy mogę go jakoś podłączyć pod opla zafirę ?? Wiem że jest potrzebny kabel i oprogramowanie, z kablem to nie problem ale co z oprogramowaniem, z kąt takie coś wziąć ? A i jeszcze gdzie znajduje się gniazdo w samochodzie do podłączenia ?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
rafal1730
Początkujący

Miejscowość: Warszawa
  • 19 Mar 2011, 16:45

ad.1 - ,,sprawdź światła stopu'' - to mówi ta kontrolka , takie przypomnienie ...
    ad2. - to samo lecz dla klocków ...
    ad3. - a z autem nic się nie dzieje :?: możesz podjechać i odczytać błędy na kompie
    ad4. - można to zrobic samemu - taki program chyba nazywa sie OP-COM ... musi być dla Twojego auta ...
    ... zajrzyj na PW ... pozdro ...
    silvo44
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
    Prawo jazdy: 01 09 1983
    Auto: TOYOT YARIS III
    Silnik: 1,0
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2011
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
      Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...