Kilka pytan odnosnie dziur

20 Cze 2011, 09:59

Witam. postanowiłem dzisiasj zajrzec pod podłoge mojego samochodu i zauwazyłem w 2 miejscach bradzo nieładnie wygladajace zadry blachy, które okazały sie dziurami z duza iloscia rdzy. A wiec musze cos z tym zrobic i mam kilka pytan.
1.Rozumiem ze mam oczysciac do zdrowej blachy i czy pozniej jakos zabezpieczyc te miejsca malowac czyms?
2. Dziry zamierzam zaspawac arkuszami blachy. Czy mam spawac od góry czy moze od spodu?
3. Po zaspawaniu chyba trzeba uszczelnic wszystkie zakłady? czy jeszcze czyms smarowac
4.Czym to zabezpieczyc od góry i od spodu?
rafiq93
Początkujący

Miejscowość: Kalisz

21 Cze 2011, 06:08

rafiq93 napisał(a):Czy mam spawac od góry czy moze od spodu?

Tylko i wyłącznie od spodu...
rafiq93 napisał(a):1.Rozumiem ze mam oczysciac do zdrowej blachy i czy pozniej jakos zabezpieczyc te miejsca malowac czyms?

Oczywiscie ze tak ale po spawaniu... :wink:
rafiq93 napisał(a):3. Po zaspawaniu chyba trzeba uszczelnic wszystkie zakłady?
Tak...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

21 Cze 2011, 08:36

Dobrze też blache zabespieczyc żywicą jak sie walnie to z dwa dni sie poczekas to twarde jak skala bedzie i rdzy zero :))
sebastian131313
Początkujący

Miejscowość: Konin
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.4 MPI 60KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

21 Cze 2011, 20:07

ok dzieki a z góry czym to zabezpieczyc? tez zywica?
rafiq93
Początkujący

21 Cze 2011, 22:01

rafiq93 napisał(a): tez zywica?

Nie ...zywica sluzy do innych celow.Ja kiedyś takie sprawy załatwiałem pastą głuszącą/po złaczach spawanych/i innymi wynalazkami antykorozyjnymi.Fakt w chwili obecnej nie jestem jua na topie.. :wink: ale myśle ze znajdziesz odpowiednie środki zeby to dobrze zakonserwowac jezeli chcesz jeszcze tym autkiem posmigac...
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

21 Cze 2011, 22:25

ja kupiłem do konserwacji farbę hamerite w castoramie i jest ok.są nawet kolory do wyboru.puszka 0.7 kosztuje 29zł.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjny crossover Lexus LF-NX
    Na tegorocznym Frankfurckim Salonie Motoryzacyjnym miała miejsce światowa premiera nowego modelu koncepcyjnego Lexusa – średniej wielkości crossovera LF-NX. Wraz z tym modelem marka Lexus sonduje możliwość wejścia ze ...

22 Cze 2011, 15:21

Aha to wszystko wiem co jak z podłogą. A wyjasnicjcie mi jeszcze bo jestem akurat z karoserii auta zupełnie zielony z czego zbudowane sa progi? Czy próg to tylko ta blacha z wierzchu co znajduje sie w srodku? Ja mam progi akurat w kiepskim stanie gosciu co kupiłem od niego auta zatkał dziury szpachla i potraktował chlorokauczukiem i nie moge auta podniesc nawet zeby zmienic opony, bo robi sie dziura od lewarka. Czy wystarczy wymiana tej blachy z wierzchu ?
rafiq93
Początkujący

22 Cze 2011, 22:44

rafiq93 napisał(a):. Czy wystarczy wymiana tej blachy z wierzchu ?

Musisz dokladnie obejrzec podwozie a mianowicie:miejsca gdzie jest połączenie progu zewnetrznego z plytą podłogi...Dopiero wtedy bedziesz wiedzial jaki zakres prac Cię czeka.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP