Kilka pytań odnośnie kupna samochodu.

17 Mar 2017, 09:40

Witam,
Jako, że niedawno zdałem prawo jazdy to przymierzam się do kupna pierwszego samochodu.
I to "pierwszego" w dosłownym tego słowa znaczeniu, ponieważ będzię to nasz pierwszy samochód w rodzinie.
Dlatego jako kompletnie zielony w tych sprawach mam do was kilka pytań (Większość z nich jest napewno banalna dla kogoś kto się na tym zna, ja niestety nie - więc prosze o wyrozumiałość).

Zacznijmy od samego początku:
1. Co powinienem dostać przy zakupie samochodu (chodzi mi o papiery)?
2. Kupiłem samochochód - co mam dalej robić (w sensie prawne rzeczy, urzędy itp)?
3. Co oznacza "przegląd 04.07.17, OC 08.09.17"? Chodzi mi co to znaczy dla mnie jako nowego właściciela. Czy mogę jeździć na ubezpieczeniu i przeglądzie jego wcześniejszego posiadacza?
4. Parkowanie przy domu. Generalnie mieszkam w centum i większość parkingów, nawet tych "krawężnikowych" jest w jakimś stopniu płatna. Czy mieszkańcowi bloku przysługuje jakieś zwolnienie z opłat w danym miejscu lub coś w tym stylu?

To chyba narazie tyle.
Z góry dziękuję za pomoc.
midas967
Nowicjusz

Prawo jazdy: 21 04 1995
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Nie mam

17 Mar 2017, 10:50

1. Dowod rejestracyjny, swoj egzemplarz umowy, potwierdzenie umowy oc i karte pojazfu jesli byla wydana. Jesli auto jest na gaz - swiadectwo homologacji butli i papiery os instalacji. Uwaga - gdybyś chcial kupic auto z gazem, absolutnie nie daj sie wrobic w gaz bez papierow, zakladany na lewo u jakiegoś Mietka. Do tego fajnie gdyby poprzedni wlasciciel dal ci np faktury potwierdzajace wykonane naprawy - no ale to juz nie jest zaden wymog, a dobra wola.
2. Tu niech ktos uzupelni, bo ja pewnych rzeczy nie pamietam. w ciagu 30 dni od zakupi Idziesz z umowa do wydzialu komunikacji w swoim miescie, wypelniasz wniosek, placisz i dostajesz swoje tablice i tzw miekki dowod rejestracyjny, na ktorym mozesz jezdzic 30 dni. I nalepke na szybe. Po 30 dniach dostajesz swoj, normalny dowod. Zwykle musisz tez uiscic podatek od czynnosci cywilnoprawnych (pcc), który wynosi 2% wartosci auta. Masz na to 14 dni.
3. Przeglad jest zawsze wazny do daty nastepnego przegladu. Natomiast co do oc - zwykle jest tak, ze jezdzisz na oc poprzedniego właściciela, ale mozesz tez zawrzec swoja umowe. No i byc tez tak, ze ubezpieczyciel dokona rekalkulacji skladki i jesli np. poprzedni wlasciciel mial 60% znizek, a ty masz zero i jeszcze do tego +20% zwyzki za młody wiek, to będziesz musial cos doplacic. Oc musisz miec - kary za nawet jeden dzien przerwy sa bardzo wysokie.
4. Musisz zorientowac sie jakto wyglada u ciebie w miesie albo we wspolnocie/spoldzielni. Np we Wrocławiu jest tak, ze osoby zameldowane w pierwszej strefie parkowania maja prawo wykupic abonament na parkowanie za jakies smiesznr pieniadze, chyba 100zl za rok.
Comfy
Nowicjusz

Prawo jazdy: 06 02 2017
Przebieg/rok: 7tys. km

17 Mar 2017, 15:31

Super, wlasnie o takie coś mi chodziło!
Wielkie dzieki.

Jeszcze gdyby ktoś mógł uzupełnić pkt. 2 byłbym wdzięczny.
midas967
Nowicjusz

17 Mar 2017, 21:15

Co do punktu #2 to uzupełnię jeszcze, że powinieneś przepisać na siebie ubezpieczenie OC, które MUSI być wydane razem z samochodem i sprzedający nie ma prawa go zatrzymać.

Możesz ubezpieczenie oczywiście wypowiedzieć i wtedy poprzedni właściciel może skorzystać ze zwrotu niewykorzystanej części składki. Musi się o to jednak pofatygować do ubezpieczyciela, bo ubezpieczalnia sama z siebie się nie przyzna.
Autotesto
Początkujący

Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie posiadam

18 Mar 2017, 08:16

A czy przepisując na siebie nie bede musial doplacac ze wzgledu, że młody kierowca i 0% ulg? Jeśli tak to czy nie bardziej oplacalnie poczekac aż skończy się oc starego wlasciciela i dopiero zakladac nowe na siebie?
midas967
Nowicjusz

18 Mar 2017, 10:36

Pewnie, że tak, tylko nie zawsze to się udaje. Np. ja musiałem dopłacić drugą ratę starego właściciela, na jego zniżkach, ale kumpel już musiał po swoich, bez zniżek. Dużo zależy od ubezpieczyciela.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007