Kilka pytań odnośnie prawa jazdy.

01 Lis 2009, 22:49

Witam. Mam pytanie dotyczące rozpoczęcia kursu na prawo jazdy. Umownie kurs można zacząć 3 miesiące przed 18 urodzinami. Tutaj pojawia się mój problem ...

... otóż urodziłem się 22 marca 1992 roku i kurs mogę zacząć 22 grudnia tego roku. MUSZĘ go zacząć jeszcze w tym, bo jeśli nie zdążę, to prawdopodobnie przedłuży mi się to o kilka/naście miesięcy. Bardzo mi na tym zależy, ponieważ już od dłuższego czasu jeżdżę bez prawka i nie chce już liczyć na szczęście, bo kiedyś się skończy. Wątpię , abym znalazł gdzieś kurs który rozpoczyna się w ciągu tych 9 dni (od dnia, kiedy będę mógł zacząć do nowego roku) i tutaj pojawia się moje pytanie - czy te 3 miesiące to taka żelazna zasada i muszę czekać co do dnia, czy mogę się zapisać kilka dni, a może nawet tygodni wcześniej ?

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź.
Kamillo
Nowicjusz

02 Lis 2009, 00:30

Kwestia dogadania się z instruktorami w szkole jazdy. Są przypadki, że ludzie dołączają do grupy, która już jest po kilku godzinach.
Powszechną praktyką jest np. to że jednorazowo prowadzący teorię mają w harmonogramie przeprowadzić 3x45 minut, a robią 2x45 minut. Wszyscy zadowoleni, kursanci, bo mają mniej nudów, wykładowcy, bo mają więcej czasu i dają następną grupę.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

02 Lis 2009, 10:12

Dzięki, taka opcja też by mi pasowała. A rozpoczęcie kursu jakiś czas przed tymi 3 miesiącami to też kwestia dogadania się z instruktorem czy definitywnie niemożliwe ?
Kamillo
Nowicjusz

02 Lis 2009, 10:19

ja pare lat temu jak robilem kurs na prawko to zaczalem ponad 3 miesiace przed 18 i nic zlego sie nie stalo... to nic strasznego jak bedzie ci brakowalo pare dni kwestia dogadania sie w szkole jazdy;] i do tego mialem tak ze kurs sie zaczynal od teorii i w mojej szkole nie bylo podzialu na grupy tylko wykladowca prowadzil zajecia w kolko czyli jak doszedlem na 3 wyklad to i tak musialem zrobic cale kolko zeby wrocic do punktu w ktorym zaczynalem;] dowiedz sie w kilku szkolach czy jest taka mozliwosc i po problemie;]
wujekk87
Początkujący

Miejscowość: Sosnowiec

02 Lis 2009, 10:43

ja zaczynałem prawie 4 miesiące przed 18nastką a poszedłem się tylko zapytać czy to możliwe będzie :D A pani mnie od razu zapisała i po kłopocie ;) Ogólnie na teorii to byłem z 2 godziny tylko :P Nawet wykładowca tego zbytnio nie wymagał żeby chodzić... Później przed zapisaniem się na egzamin wymagany był test tzw. wewnętrzny czyli przy kompie po tym jak się zdało szło się zapisać na egzamin i oczywiście czekało się miesiąc (Piotrków T.) na egzamin a w tym czasie się jeszcze jeździło Lką ;) ...
JEST:
- Renault Scenic II ph2 1.6 16V LPG 115KM 2008r
- Fiat Panda 1.2 8V LPG 60KM 2003r
- Ford Galaxy 1.9 TDI 115KM 2000r
- ZIPP VZ-2 125cm3 2015r
Luke16
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: KNZ
Prawo jazdy: 12 03 2008
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Scenic II ph2/Panda II/Galaxy
Silnik: 1.6/1.2/1.9
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

02 Lis 2009, 15:19

Dzięki chłopaki. Obok mnie jest szkoła, kurs zaczyna się 17 listopada, może mnie zapiszą.. :D
Kamillo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Motor Show Awards 2016 zostały przyznane
    Już po raz trzeci rozstrzygnięty został konkurs, w którego kapitule zasiadają znamienici polscy dziennikarze motoryzacyjni. Konkurs dość specyficzny, bo jedynym kryterium wyłonienia nagrody jest subiektywne spojrzenie, ...

21 Cze 2011, 13:01

Najlepszego ;pp
sebastian131313
Początkujący

Miejscowość: Konin
Auto: Skoda Fabia
Silnik: 1.4 MPI 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002