Kilka pytan odnosnie prawka

22 Lut 2010, 22:23

Witam wszystkich! Jest to moj pierwszy post na tym forum, nie ukrywam ze wlasnie dla niego zalozylem konto. Od razu tez zaznaczam ze moje pytania odnosza sie do chyba dwoch dzialow, nie wiedzialem ktory wybrac.
Niedlugo koncze 16 lat, przeczytalem, ze mozna w tym wieku zdawac prawko B1. Przyda mi sie do dojazdow do szkoly, jezdzenia po miescie (zeby nie targac za kazdym razem rodzicow, bujac sie z biletami itp.). Mam takze pieniadze odlozone specjalnie na ten cel.
1. Czy na kurs potrzebny jest wlasny samochod wagi do 550kg? (tzn ze trzeba zdobyc samochod na wlasna reke)
2. To samo co wyzej, odnoszace sie jednak odnosi sie do zdawania egzaminu.
3. Czy Smart ForTwo lapie sie w tej wadze? (wersja z dachem i cabrio) Jezeli nie to da sie go 'odchudzic'?
4. Czy jezeli zdam B1 to mam jakies ulgi przy zdawaniu prawa B?
5. Slyszalem o czyms takim, ze mozna prowadzic samochod pod opieka doroslego. Jakie sa wymagania by tak mozna bylo jezdzic?
6. Czy jezeli 'odchudze' samochod, oddam go do wazenia, samochod przejdzie pomyslnie test, to moge zainstalowac spowrotem wymontowane urzadzenia?
Z gory dziekuje i przepraszam za jakiekolwiek niescislosci, jezeli takowe wystapily to wyjasnie.
DrozdZ

22 Lut 2010, 22:54

1.Trzeba znależć ośrodek szkolenia mający w ofercie kat b1.(musi mieć takie auto)
2.ośrodek egzaminacyjny ma obowiązek podstawienia takiego auta
3. na ten temat sporo jest na tutejszym forum
4.Na kat b robisz tylko szkolenie praktyczne i egzamin praktyczny.Teorię już zrobiłeś przy b1
5.Kat b1 uprawnia do prowadzenia pojazdów samochodowych trójkołowych i czterokołowych,których masa własna nie przekracza 550kg oprócz motocykla.
6.Jeśli przejdzie przegląd i zostanie zmieniony zapis w dowodzie rejestracyjnym odnośnie m.w to potem nikt(zazwyczaj) nie zwraca uwagi na to co jest w środku.
woj4
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

22 Lut 2010, 22:58

Dziekuje bardzo za te odpowiedzi :) Juz mam mniejwiecej rozjasnione to wszystko.
Co do punktu piatego, nie chodzilo mi o to, co pozwala mi prawo kat. B1, ale o to, czy istnieje prawo o charakterze takim, jak napisalem.
DrozdZ

22 Lut 2010, 23:14

Były zdaje się takie przymiarki,żeby "młody" kierowca przez jakiś czas jeżdził tylko w towarzystwie dorosłego posiadacza prawa jazdy,ale na razie jeszcze tego nie ma.
woj4
Nowicjusz

22 Lut 2010, 23:30

woj4 napisał(a):Były zdaje się takie przymiarki,żeby "młody" kierowca przez jakiś czas jeżdził tylko w towarzystwie dorosłego posiadacza prawa jazdy,ale na razie jeszcze tego nie ma.

Lepiej żeby tego nie było bo na kopie do dupy Tuskowi :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Czernichów/ Sląska
Auto: Audi A 4/WV golf 2 / samurai
Silnik: 90/70/70
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

22 Lut 2010, 23:38

samurajsj700 napisał(a):
woj4 napisał(a):Były zdaje się takie przymiarki,żeby "młody" kierowca przez jakiś czas jeżdził tylko w towarzystwie dorosłego posiadacza prawa jazdy,ale na razie jeszcze tego nie ma.

Lepiej żeby tego nie było bo na kopie do dupy Tuskowi :mrgreen:

Boisz się,że zamiast w błotko będziesz musiał z córą na zakupy,czy tatusia na wyprawę zabierać :mrgreen:
woj4
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco! Odłóż smartfon podczas jazdy
    Badania pokazują, że wykonywanie połączeń przez kierowcę trzymającego telefon/smartfon w dłoni podczas jazdy dwukrotnie zwiększa ryzyko wypadku. Z kolei czytanie i wysyłanie wiadomości zwiększa to ryzyko aż 6-krotnie(1). ...
    Toyota GT86 i Shelby Toyota 2000 GT
    W niedzielę zakończył się Goodwood Festival of Speed, święto motoryzacji w Wielkiej Brytanii. Wśród atrakcji przygotowanych przez Toyotę znalazło się 6 specjalnie opracowanych egzemplarzy Toyoty GT86, które ...

22 Lut 2010, 23:46

No właśnie kurde :mrgreen:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Lut 2010, 08:34

dawniej osoba poniżej 18 roku życia musiała jeździć z kimś pełnoletnim
(nie wiem czy ten przepis dalej obowiązuje :oops: )
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

23 Lut 2010, 10:27

pocieszny napisał(a):dawniej osoba poniżej 18 roku życia musiała jeździć z kimś pełnoletnim
(nie wiem czy ten przepis dalej obowiązuje :oops: )
A wiesz gdzie b się dało to sprawdzić
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

23 Lut 2010, 11:03

To chyba trochę inaczej było.
Kat A i T-16 lat (nieukończenie 17 lat motocykl do 125ccm)
Kat B i M-17 lat
Kat C -18 lat
I tu o ile dobrze pamiętam poniżej 18 roku ośrodki szkolenia wymagały pisemnej zgody rodziców lub opiekunów prawnych.
Potem wprowadzono kat A1 i B1 i zlikwidowano możliwość robienia prawka w wieku 17 lat.
woj4
Nowicjusz

23 Lut 2010, 17:01

Same matoły w tym rządzie siedzą :evil:
samurajsj700
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika