Vw jetta mk1 82r-wypadek i odszkodowanie

24 Sty 2010, 15:58

Witam bardzo serdecznie.
Zwracam się do Was, drodzy koledzy prosząc o poradę. Wczoraj miałem kolizje drogową, swoją wyremontowaną Jetta mk1 82r. Włożyłem w nią wiele lat ciężkiej pracy, i niestety nie była zarejestrowana jako zabytek. Winnym kolizji był kierowca prowadzący osobowe auto należące do dużej firmy wywożącej śmieci „Remondis”. Auto dość poważnie uszkodzone, raczej do kasacji. Jako ze czasem dorabiam w warsztacie samochodowym, z doświadczenia wiem, że ubezpieczalnia uzna szkodę całkowitą, a ze takie stare auta raczej nie przedstawiają większej wartości, nie mam co liczyć na zwrot kosztów jakie poniosłem przy jej przywróceniu do świetności.
Co mogę w tej sytuacji zrobić? Do kogo się udać, aby poprostu mnie nie spławili, wypłacając śmieszne 1000zl.

przed wypadkiem

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

na lawecie

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Toomus
Nowicjusz

Miejscowość: Opole

23 Lut 2010, 18:36

Specjalizuję się w odzyskiwaniu odszkodowań ale zajmuję się przypadkami gdy w wypadku poszkodowana została osoba. Jeżeli w tym przypadku miała miejsce jedynie szkoda materialna to niestety nie jestem w stanie pomóc. Polecam się jednak na przyszłość.
DamianW
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków

24 Lut 2010, 10:45

Obawiam się, że jesteś na przegranej pozycji - ubezpieczalnia bierze pod uwagę wartość rynkową samochodu, koszta ewentualnych napraw i jak te przekroczą określony procent ( nie chcę wprowadzać w błąd, bo nie wiem dokładnie, ale jest to coś koło 80% wartości pojazdu) to orzekają szkodę całkowitą. A twój samochód na rynku jest niewiele wart ( nie obraź się, ale pisze jak to wygląda ze strony prawnej, anie emocjonalnej) i napewno koszta naprawy będą go kwalifikowały do szkody całkowitej, a więcza dużo nie masz się co spodziewać :sad:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Koncepcyjne crossovery Toyoty od R-SC do C-HR
    Crossover Toyoty oparty na C-HR Concept to najnowszy produkt japońskiego koncernu. Auto trafi na rynek w połowie tego roku, jednak jego historia sięga 15 lat wstecz, kiedy zadebiutował koncept R-SC. Wciąż nie wiemy, jak będzie ...