Kilka urzadzeń podłączonych do gniazda zapalniczki

30 Cze 2010, 15:33

Witam,

Planuję podłączyć kilka urządzeń do gniazda zapalniczki samochodowej. W sprzedaży są rozdzielacze umożliwiających takie podłączenie np.:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł]

Wiadomo, każde z podłączonych urządzeń będzie pobierało inną moc i po zsumowaniu może to być naprawdę spory pobór mocy. Moje pytanie jest następujące: czy zasilanie z gniazdka zapalniczki jest wystarczające aby zasilać stabilnie wszystkie podłączone urządzenia?

Powiedzmy że będę chciał podłączyć laptopa, nawigację satelitarną, ładowarkę do komórki i podgrzewany kubek USB. Czy zapalniczka samochodowa "uciągnie" wszystkie te urządzenia?

Z góry dziekuję za odpowiedzi
mar-cin-k
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 01 01 2001

30 Cze 2010, 20:59

nawigacja, ładowarka jak najbardziej. Laptop, to zalezy od tego, czyt masz konwerter na 220V czy zasilacz 12V. Jak zasilacz 12V, to też możesz śmiało podłączyć. Co do kubka, to zależy jaki ma pobór prądu. Ale jak będziesz podłaczał kubek, to lepiej odłączyć laptopa. Nawigacja i ładowarka do telefonu się prawie nie liczą, ponieważ pobierają znikome prądy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Lip 2010, 02:07

MotoAlbercik napisał(a):nawigacja, ładowarka jak najbardziej. Laptop, to zalezy od tego, czyt masz konwerter na 220V czy zasilacz 12V. Jak zasilacz 12V, to też możesz śmiało podłączyć. Co do kubka, to zależy jaki ma pobór prądu. Ale jak będziesz podłaczał kubek, to lepiej odłączyć laptopa. Nawigacja i ładowarka do telefonu się prawie nie liczą, ponieważ pobierają znikome prądy.

Dzięki za szybką i wyczerpującą odpowiedź.
No to teraz juz wszystko wiem :)
mar-cin-k
Nowicjusz

Miejscowość: Bydgoszcz
Prawo jazdy: 01 01 2001

30 Sie 2010, 10:37

Witam.
Mam pytanie,czy ktoś już z was naprawiał ogrzewanie tylnej szyby? Zauważyłem na dwóch ścieżkach małe przerwy.Jak to naprawić?
Pozdro..
marmoo64
Nowicjusz

Miejscowość: kwidzyn

01 Wrz 2010, 17:36

co do tej rozdielki. mamy zainstalowane naraz gps cb do tego nieraz łądowarka i ciągnie
bartek3033
Nowicjusz

Miejscowość: kraków

02 Wrz 2010, 21:30

Marmoo64 ja naprawiałem ogrzewanie tylnej szyby w sklepie motoryzacyjnym kupujesz klej przewodzący prąd i postępujesz w/g instrukcji - naprawdę działa
pilot2661
Nowicjusz

Miejscowość: Bochnia