Kilkuletnia benzyna do 75-80 tys.

11 Kwi 2023, 00:27

Cześć. Szukam samochodu w granicach 75-80 tysięcy. Minimalne wymagania, które sobie założyłem:
- rocznik od 2018
- automat
- benzyna 120KM+
- rozsądne spalanie
- mikro silniki typu 0.9, 1.0 odpadają (oraz 1.2 PureTech i 1.2 TCe). Poprzedni samochód dał mi mocno w kość pod względem usterek dlatego chciałbym konstrukcję w miarę sprawdzoną.
- długość < 4,4-4,5m

Rocznie robię powyżej 15 tysięcy kilometrów. Samochód używany mniej więcej po równo do jazdy po mieście jak i w trasach. Spodobała mi się wizja samochodu, który jest nieco wyższy dlatego szukałem jakiegoś crossovera/małego SUVa. Wytypowałem 3 modele, które mi się podobają:
- Mazda CX-3 2.0
- Suzuki Vitara 1.4 Boosterjet
- Hyundai Kona 1.6 T-GDI

Kona najbardziej mi odpowiada. Jest to kompromis pomiędzy niezbyt dużą ilością miejsca w CX-3 i słabym wyposażeniem Vitary. Jedyny duży minus tego samochodu to całkiem spore spalanie. Czy w tym budżecie polecilibyście coś innego?
bmmb
Obserwowany

11 Kwi 2023, 08:45

bmmb napisał(a):Kona najbardziej mi odpowiada.
Dużo zależy tu od stylu jazdy jak chcesz trochę mniejsze spalanie to masz tam jeszcze 1.0 T-GDI no ale małych silników nie chcesz :) Ogólnie silnik 1.6 T-GDi to całkiem fajna jednostka i powinieneś być zadowolony jednak Mazda z silnikiem benzynowym 2.0 będzie oszczędniejsza.

Ja bym dał sobie spokój z Vitarą i w jej miejsce dodał Kia xCeed z takim samym silnikiem jak w Kona.

Co do Mazdy możesz jeszcze zerknąć na CX-3 niewiele mniejsza od CX-30.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia GT4 Stinger: 315 KM w koreańskim coupe
    Kia zaprezentowała koncepcyjne coupe o nazwie GT4 Stinger na salonie w Detroit. Pod maską Kia GT4 Stinger znajduje się turbodoładowany silnik benzynowy o pojemności 2 litrów, generujący moc 315 KM. Napęd jest przenoszony ...