Nowsze droższe vs starsze tańsze

10 Kwi 2023, 19:02

Witajcie, mam zagwozdkę w której mam nadzieję, że pomożecie.
W ciągu miesiąca wraz z żoną będziemy przeprowadzać się na wieś co za tym idzie- trzeba kupić 4 kółka. Auto ma służyć jako dojazdy do pracy 2-3x/tyg ok 35km w jedną stronę. Reszta to dojazd do sklepu itd.

Póki co nie mamy potomstwa ale spodziewamy się w ciągu najbliższego roku/dwóch powiększyć więc auto już z myślą o przyszłości czyli mowa o kombi. Nie mam preferencji co do silników chociaż całe życie jeździło się dieslami więc bardziej ciągnie w tą stronę.

Pytanie na które szukam odpowiedzi patrząc na obecny stan rynku samochodowego ( drożyzna).
Jak lepiej podejść do tematu i jaki budżet założyć. Maks jestem w stanie wydać teraz ok 55k pln.
Lepiej szukać paroletniego (6-7 lat) kombiaka do kwoty 55k czy pójść w stronę ograniczonego budżetu do 25k i szukać już jakichś aut z ok 2010 traktować jako wół roboczy a na docelowe auto nastawić się za parę lat.

W opcji nowsze ale droższe chodzi mi po głowie passat b8, hyundai i40, ford mondeo mk5, volvo v60/xc60,skoda octavia
Natomiast w starsze ale tańsze volvo v50, ford focus,passat b6 .

Jak byście ugryźli temat?
mefistoo26
Nowicjusz

10 Kwi 2023, 21:36

brałbym coś jednak młodszego i droższego, diesla jeszcze znajdziesz w miarę dobrego, np. peugeot 508 2.0 HDI, benzyny raczej duzo kiepskich na rynku jest i awaryjnych...no chyba że jest to toyota :ok: :naughty: :mrgreen:
toyman40
Stały forumowicz

11 Kwi 2023, 08:59

mefistoo26 napisał(a):35km w jedną stronę. Reszta to dojazd do sklepu itd.
Większość na jednorazowych dystansach 35km to możesz myśleć o jakimś dieslu jak wspomniał poprzednik, tu można pomyśleć o Skodzie Octavii 2.0 TDI lub Superb. Choć Ja bym się jednak skłaniał ku jakiejś benzynie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

11 Kwi 2023, 09:18

mefistoo26 napisał(a):czy pójść w stronę ograniczonego budżetu do 25k i szukać już jakichś aut z ok 2010 traktować jako wół roboczy a na docelowe auto nastawić się za parę lat.

Dokładnie tak zrób. Twoje przebiegi są małe i opcja prostej beny jak najbardziej się sprawdzi.
Dozbierasz kasy i wtedy coś pomyślisz. Może starczy Ci na jakąś hybrydę w kombi może na coś innego :ok: kasę na dieselka zawsze zdążysz wydać :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

11 Kwi 2023, 10:39

Lepiej iść w stare sprawdzone konstrukcje niż te wydmuszki z jakością mizerna i trwałości 100 tyś km.
Dieselek jak najbardziej do rozważenia ale musi być to sprawdzona konstrukcja
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

SKODA Yeti Adventure - wersja limitowana
    SKODA wprowadziła na rynek limitowaną wersję modelu Yeti – Adventure. Samochód bazuje na wariancie Ambition i dostępny jest ze wszystkimi silnikami. Model Yeti Adventure to kontynuacja oferty wersji specjalnych, ...