Kilkuletnie kombi w okolicach 100 tys. zł

18 Lis 2024, 21:18

Obecnie jeżdżę dziesięcioletnią Mazdą 6 i przymierzam się do zmiany, na nieco młodsze auto. Budżet około 100 tys. zł i raczej kombi segmentu D z automatem.
Wymogiem jest FV 23% i tu spoglądam głównie na pokontraktowe (poleasingowe) egzemplarze.
Wstępnie myślę nad Mazdą 6 (tutaj dostępność z silnikiem 2.5 prawie zerowa a boję się że 2.0 z automatem kiepsko jedzie, chociaż z manualem w obecnie używanej mi wystarcza)
W grę wchodzi jeszcze Mondeo i 508 z 2.0 HDI, ale to tylko ze względu na sentyment (jeździłem poprzednimi generacjami tych modeli)
Aut z grupy VAG zupełnie nie znam i szczerze nie wiem, co ewentualnie warto rozważyć.

Czy na jakieś porady mogę liczyć wśród forumowiczów? Co będzie w miarę bezproblemowym i cieszącym z jazdy samochodem?
arturaro
Początkujący

Miejscowość: Szczecinek
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mazda 6
Silnik: 2.0 165KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

20 Lis 2024, 20:30

Ja bym rozważył Kia Pro_cee'd 1.6 T-GDI z automatem DCT. Masz tam 204 konie i auto fajnie się zbiera ogólnie chyba jedno z lepszych w swoim segmencie.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Lis 2024, 11:16

Automaty w Kia/Hyundai nie są zbyt trwałe. Bardzo szybko padają sprzęgła, nie rzadko jeszcze na gwarancji.
Mazda 6 to najbezpieczniejszy wybór.
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna