Klamka zewnętrzna od kierowcy - skoda feficia 1999

04 Mar 2018, 10:24

Witam
Urwała mi sie klamka zew. od kierowcy
tzn
przegnił połksiezyc (co klamka jest zawieszona na takcj dwoch polksiezyrach metalowych)
Jak zdemontowac - wyjac taka klamke
Genesis72
Początkujący

Miejscowość: Czwa

04 Mar 2018, 11:47

Demontujesz boczek drzwi i wszystko wiadać. Nie ma najmniejszego problemu z wymianą i nawet dziecko sobie poradzi :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Mar 2018, 16:00

z tego co widzilem, to zboku dzrwi jak se otworzy, to jest jedna sruda imbisowa i ro duzo nizej niz klamka
Rozumiem, że trzeba zdejmowac tapicerke od wewnatrz?
Czy można przerobic prawą stronę w klamce na lewą strone?
z dego co widzialem na zdjeciach lew strona rozni sie od prawej tylko pretem. Czy mozn go wyjac iwlozyz innaczej?
Czy klamke od tylu rożnią się od przodu?
Genesis72
Początkujący

04 Mar 2018, 20:13

Tak, wykręcasz boczek od drzwi. Czy sie przerobić da to nie wiem, trzeba kombinować i podpatrzeć czy jest taka szansa, nie ma tego naocznie, więc ciężko stwierdzić.
gber44

05 Mar 2018, 07:18

Dzieki
Ja mam klamki zielone "model SAGA"
Czy na klamki czarne pomaluje na zielony (lakier do plastyku) czy mi bedzie schodził?
Czy macie w tym zakresie doświadczenie?
Genesis72
Początkujący

05 Mar 2018, 10:17

Trzeba zdemontować boczek drzwi od wewnętrz. Trzym,a się jak dobrze p[amiętam na trzech śrubach plus zatrzaski. Na zatrzaski trzeba uważać, żeby się nie połamały. Najlepiej robić to jak jest ciepło. Jak zdemontujesz boczek drzwi, to wszystko zobaczysz.
Co do klamki, to jak się nie mylę, nie da się zamienić prawej na lewą i odwrotnie, bo mocowanie cięgna cię nie puści. Jak zdemontujesz boczek, to wszystkiego się doweisz.
Co do malowania - prędzej czy później i tak ta farba zejdzie. Nawet jak kupisz nową, oryginalną zieloną klamkę, to też ta farba z czasem zejdzie. Takie niestety robią dziadostwo. co się lepiej opłaca? To musisz sobie już policzyć - klamka + farba czy sama zielona klamka.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Doświadczalny samochód autonomiczny Lexusa
    Po torze testowym amerykańskiego Toyota Research Institute (TRI) jeździ biały Lexus LS 600hL z kamerami na dachu. Obecność licznych czujników nie dziwi – to w końcu samochód doświadczalny. Pewną konfuzję ...
    BMW w leasingu – o czym warto pamiętać?
    Luksusowe modele BMW cieszą się dużym zainteresowaniem zwłaszcza wśród przedsiębiorców. Korzystne rozwiązanie stanowi szczególnie BMW leasing. Na co zwrócić uwagę, decydując się na tę formę finansowania? ...

05 Mar 2018, 11:37

Tak, tylko zielinej lewej przod nie moge trafic
Dlatego zaczynam kąbinowac
Genesis72
Początkujący