Klasa B - kilka aut do wyboru

27 Gru 2016, 09:14

Witam,
W styczniu mam w planach kupno pierwszego samochodu. Suma jaką mogę przeznaczyć na sam samochód to 8 tysięcy (oc i pierwszy przegląd opłacą rodzice). Będę jeździł głównie sam i głównie po mieście (rzadko kiedy pasażerowie i dłuższe wypady). Interesuje mnie tylko benzyna (przebieg poniżej 10 tysięcy rocznie). Szukam w Olsztynie.
To, na co zwróciłem uwagę:
1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Co sądzicie o tych ogłoszeniach? Które auto wygląda lepiej i przyniesie mi więcej frajdy z użytkowania (jazda, koszty eksploatacji).
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam
robotics97
Obserwowany

Prawo jazdy: 13 06 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Nie mam

27 Gru 2016, 09:52

Miesiąc temu mój kolega sprzedawał niedaleko Olsztyna fiestę właśnie w silniku 1.6 - tamta poszła dość szybko i dla jakiegoś nieznajomego młodzika. Szkoda, że w tamtym czasie nie napisałeś na forum, dałbym namiary :)

Co do tych dwóch ogłoszeń to zdecydowanie ford. Silnik z większą mocą pozwoli na zdecydowanie więcej na drodze (większa moc to także bezpieczeństwo, nie będziesz bał się wyprzedzać itd). Na start ma dwa komplety opon (wypytaj o te alufelgi) i opłaty do września. Jeśli faktycznie sprzedający ma faktury na wymiany to wydaje się to być rozsądną opcją. Swoją drogą jeśli ktoś czeka na odbiór nowego samochodu to myślę, że jeszcze trochę z ceny zejdzie.
OC bierzesz na siebie czy z kimś z rodziny?
erde
Początkujący

Prawo jazdy: 16 11 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Lexus IS250
Silnik: 2.5 208KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

27 Gru 2016, 12:48

Skoro ma być to auto klasy B do jazdy po mieście to proponuję zwrócić uwagę także na Grande Punto z początków produkcji lub Toyotę Yaris- są to niezawodne i bardzo ekonomiczne samochody z tanimi częściami.
Bracks
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Citroen c5
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kia Picanto LPG (bi-fuel) - małe zwinne i oszczędne auto
    W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie na samochody małe o niskich kosztach eksploatacyjnych, Kia przygotowała wersję "dwupaliwową" najmniejszej pod względem wymiarowym linii Picanto. Debiutująca na 65 frankfurckim Salonie ...