Klasa D, nowe, do 100 tysięcy.

07 Paź 2018, 20:16

Cześć!

Czego potrzebuję. Auto na trasy. Głównie drogi ekspresowe (120-130 staram się nie przekraczać) i autostrady (150 max). Nieco dróg krajowych, prawie 0 jazdy po mieście. Roczne przebiegi na poziomie 30-35 tysięcy.
Na czym mi zależy:
1) ekonomika spalania na trasach
2) przestronne wnętrze - chodzi głównie o bagażnik gdzie po złożeniu siedzeń da się zmieścić dwa rowery (szukam sedana). I z tego powodu np niestety odpada faworyt - kia optima.
3) jeśli chodzi o wyposażenie - nie potrzebuję wiele. Ledy, czujniki parkowania, wygodne fotele.

Co polecacie z aut nowych do 100?
1) moje typy: VW Passat 1.6 TDI w Trendlie + 2 pakiety
2) Skoda Superb - 2.0 TDI (1.6 TDI ma ledwie 5 biegów). Plus to cięższe auto. Niestety podobno około 1,5 litra więcej niż auto z pkt 1
3) Mazda 6 w kombi w benzynie. Dla mnie niemal ideał. Podobno już dobrze wyciszone. Niestety diesel nie jest polecany. Jak ze spalaniem wersji 145 km w porównaniu np do 1.6 TDI z Vw?
4) coś z segementu niż. Leon kombi. Pytanie czy między komfortem auta z klascy C (Leon) a np Passatem jest spora różnica?
Natalia93
Obserwowany

08 Paź 2018, 07:02

1.6 TDI to żadna ekonomia na drogach szybkiego ruchu. Silnik po prostu się męczy przy tej masie i już czuć to w o wiele lżejszej Skodzie Octavii. Te budy tylko z 2.0 TDI.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

08 Paź 2018, 09:30

Dziękuję za odpowiedź.
Pytanie czy na Twoje oko VW Passat to najlepszy wybór w tym budżecie do tych celów (opinia będzie subiektywna oczywiście - ale o taką mi chodzi, od kogoś "kto się zna").
Natalia93
Obserwowany

08 Paź 2018, 10:03

Kupując nowe auto na Twoim miejscu brałbym to co Ci się najbardziej podoba. Przykładowo osobiście wziąłbym Forda Mondeo mk5, bo mi się... bardziej podoba. Dodatkowo to liftback więc łatwiej z rowerami będzie.
Ciekawą opcją będzie też nowy Peugeot 508 i chyba na niego postawił ale podstawowa wersja póki co jest droga.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

08 Paź 2018, 20:30

Z powyższych najlepszy będzie Superb, ale jak Dzida napisał - warto spojrzeć na Mondeo - równie duże i praktyczne jak Skoda, ale lepiej się prowadzi i ma fantastyczną skrzynię manualną
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak i gdzie kupić części do samochodu?
    Każdy kierowca, niezależnie od tego, jakiego auta jest właścicielem, staje przed koniecznością zakupu nowych części do samochodu. Zazwyczaj jest to wynik normalnej eksploatacji części, a czasem jest to wymuszone przez kolizję ...