Klasa średnia do 25 tys.

02 Kwi 2014, 00:30

Witajcie,
Poszukuję samochodu plasującego się w segmencie D do kwoty około 25 tys. złotych.
Samochód będzie wykorzystywany do podróży, a więc celuję w pojazd z silnikiem wysokoprężnym.
Prawdę powiedziawszy jestem zauroczony w Toyocie Avensis jednakże postanowiłem nie upierać się na Toyotę tylko otworzyć się również na inne propozycje :)
Oprócz wyżej wspomnianej Ave podoba mi się Opel Vectra C 06' ,
Honda Accord oraz Alfa romeo 159.

Interesują mnie poniższe silniki w wyżej wymienionych modelach :
Avensis - 2.2 D-4D 150KM lub 2.2 D-CAT 177KM
Vectra - 1.9 CDTI 150KM
Accord - 2.2 CTDI 140KM
Alfa 159 - 1.9 JTDM 150KM

Czy moglibyście polecić mi bądź też odradzić któryś z wymienionych modeli lub silników ? :)
Byłbym wdzięczny za wszelkie opinie na temat tych samochodów.
Interesuje mnie głównie awaryjność, jakość wykończenia zabezpieczenie antykorozyjne, kultura pracy motoru, przestronność, wentylacja, a także oświetlenie. Chciałbym porównać je do siebie i wspólnie wyłonić faworyta :)
Kaczor02
Nowicjusz

Auto: Nie mam

02 Kwi 2014, 09:27

Accord - 2.2 CTDI 140KM nie wiem czy nie jest w automacie,ale generalnie jak dla mnie najlepszy silnik jak i propozycja z wyzej podanych,warto się nad nią zastanowić.
MotoAutko
Początkujący

Prawo jazdy: 14 03 2002
Auto: Seat Leon 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

02 Kwi 2014, 10:30

2,2 w Toyocie to awaryjny silnik który popsuł opinię o marce
2,2 w Hondzie to jeden z lepszych silników na rynku więc polecam jak najbardziej ale w tym budżecie różnie, może być z taką Hondą, bo nie zapominajmy, że akcyza powyżej 2l jest o wiele wyższa więc ładne auta są droższe
1,9JTD w Vectrze i Alfie to ten sam silnik i też jest to jeden z lepszych silników. Auta są podobne konstrukcyjne, a Afla już nie cierpi na usterki poprzednika (156) związane z awariami elektryki i zawieszenia więc jak najbardziej. Wielu użytkowników Ci ją odradzi argumentując to, że to Alfa.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

02 Kwi 2014, 12:40

alfa najladniejsza ale straci najwiecej na wartosci, Avensis tak jak wyzej ma slaby silnik, accord jest brzydki ale ma super silnik jednakze nie ten budzet;)

jezeli planujes zpojezdzic krotko i sprzedac auto to wez vectre, jezeli an dluzej i nie interesuje Cie utrata wartosci to wez Alfe, to auto przykuwa wzrok:)
Nethann
Aktywny

Auto: Astra h Gtc
Silnik: 1.4
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2006

02 Kwi 2014, 16:36

Avensis z dieslem jest awaryjna więc odpuść.. Nie wiem czy potrzebne Ci kombi ale może Fiat Croma 1.9 lub 2.4 JTD.. Jeśli w trasy to jestem za 2.4 :ok: No i jeszcze Hyundai Sonata :)
[link wygasł]
[link wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

02 Kwi 2014, 19:43

Jeśli wybierasz pomiędzy Vectrą a Alfą z dieslem 1.9 to wybierz tak naprawdę to, które bardziej Ci się podoba, silnikowo te auta są identyczne :) j.w polecam 2.4 itd ew Volvo S60/V70 d5 - uwaga na awaryjne automaty
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Kalkulator - prawo jazdy kat. "B" + przyczepa
    Jak ciężką mogę ciagnąć przyczepę mając prawo jazdy kategorii"B"? Czy mogę jechać z przyczepą kempingową? Czy przyczepa musi posiadać hamulec najazdowy? Jak policzyć czy jazda z przyczepą jest zgodna z prawem?

03 Kwi 2014, 09:06

Vectra - 1.9 CDTI 150KM bardzo dobre osiągi i niskie spalanie,silnik nie jest awaryjny a w tym budżecie kupisz już naprawdę zadbany egzemplarz,wiec moim zdaniem warto się nad nia zastanowić. Albo Accord-z tym ze nie zmieścisz się do tej kwoty.
Oveo
Początkujący

Auto: LEXUS

03 Kwi 2014, 09:36

Dobry Accord nie za ta kase. W tym budzecie Opel albo lepiej Saab z 1.9 CDTI 120 lub 150KM.
Accord sporadycznie jest z automatem zazwyczaj jak jest to benzynowe.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Kwi 2014, 20:35

W ofertach Avensis II do 25 tys. teoretycznie można przebierać tak więc wydawało mi się, że skoro Accord to jego bezpośredni konkurent to cena na rynku wtórnym będzie podobna zwłaszcza, że Accord jest starszą konstrukcją.

Wcześniej jeździłem już Ave ale dopiero dzisiaj miałem okazję obejrzeć z bliska Accorda.
Jakoś wydawał mi się mniejszy ale z bliska to kawał bryki :D
Ale nie o tym...dokładnie przyjrzałem się obu konstrukcjom i ewidentnie Honda jest lepsza.
Jakość materiałów użytych do wykonania deski rozdzielczej dużo lepsza niż w Avensis, lepszej jakości materiał tapicerki, ogólnie na pierwszy rzut oka widać, że jest solidnie poskładany.
W dodatku pozycja za kierownicą ( jak dla mnie ) lepsza od Toyoty.

No ale..nic za darmo. Wolałbym nie przekraczać ustalonego budżetu. Liczę się z tym, że jeszcze po zakupie czeka mnie sporo wydatków jak np. wymiana oleju, klocków i innych części eksplatacyjnych. ( oby tylko )

Może celować w karawan ( kombi ) ? Są wyraźnie tańsze od sedanów. :)
Kaczor02
Nowicjusz

Auto: Nie mam

03 Kwi 2014, 20:42

A co z moimi propozycjami..
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

03 Kwi 2014, 20:52

Kaczor02 napisał(a):No ale..nic za darmo. Wolałbym nie przekraczać ustalonego budżetu. Liczę się z tym, że jeszcze po zakupie czeka mnie sporo wydatków jak np. wymiana oleju, klocków i innych części eksplatacyjnych. ( oby tylko )

Jak kupisz Avena 2,2 d4d to sądzę że może się to źle się skończyć dla Twojej kieszeni.
Lepiej doskrobać sobie parę złoty i kupić coś lepszego np. Accorda.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

03 Kwi 2014, 21:36

Co do Hyundaia Sonaty. Ja się między innymi za nim rozglądam i podstawowy problem jest taki, że na rynku wtórnym nie ma w czym wybierać. Tym bardziej, że szukam benzyny. Ze względu na polskie upodobania, diesla szybciej da się upolować.
Nie wiem, czy Kaczora nie odstraszy wnętrze Hyundaia, skoro patrzy na takie autka jak Accord.
Natomiast całkiem dobrze prezentuje się Sonata po lifcie przeprowadzonym w 2008 roku. Wnętrze zostało diametralnie zmienione i wygląda już całkiem atrakcyjnie, nie wiem jak realnie materiały, bo nie miałem okazji pomacać.
Z tym, że na taką Sonatę trzeba mieć około 30 tysięcy, ale z drugiej strony szukając Accorda też nie obejdzie się bez 30-35 tysięcy, jeśli nie ma to być auto z początku produkcji.
Oktan
Początkujący

Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: Laguna '96 -> Peugeot 407
Silnik: 2.2 160KM
Rok produkcji: 2005

03 Kwi 2014, 23:13

zaleta Hyu Soni jest taka, że auta sprowadzane nie są na handel w marnym stanie tylko wtedy jak się trafi dobra sztuka więc jak masz możliwość kupna benzyniaka to bierz, bo te auta nie sprawiają problemów
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Rok produkcji: 2010

04 Kwi 2014, 08:42

W alfe bym sie nie pchal z oczywistych wzgledow.

Od siebie dorzuce E46 330d, ew. 320d.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

04 Kwi 2014, 10:56

jiGsaw napisał(a):W alfe bym sie nie pchal z oczywistych wzgledow.

dzida napisał(a):Wielu użytkowników Ci ją odradzi argumentując to, że to Alfa.

wykrakałem :mrgreen:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika