Klasyk na początek

12 Lut 2015, 13:58

Witam serdecznie mam na imię Adrian mam 19 lat i wpadłem do was bo chce poznać opinię.
Mianowicie chce sobie kupić na początek jakieś fajne klasyczne auto do 7000zł boję się tylko że ten budżet może być lichy.Dlaczego klasyk? ponieważ zawsze lubiłem być oryginalny a teraz gdy pełno jest Golfów 4 czy Vectry B.Chce mieć coś unikatowego tak jak mój brat jego pierwsze auto to był Ford Capri i każdy mu go zazdrościł ;).
Na oku mam parę aut
BMW E30
Audi Coupe B4
Mercedes W124
Opel Manta(Tutaj boli mnie trochę brak wspomagania)
BMW E34 (chociaż trochę za duży)
Koledzy proponuję różne Fiaty 125p,Polonezy itd.Ale odrazu mówię fajne auta ale nie moja bajka wolę Niemieckie nietuzinkowe auta.Bardzo fajnie jak by miał LPG najlepiej sekwencja.Nie dawajcie linków z autami ponieważ i tak będę sporo jeździł i oglądał stan auta blacha itd.Czy jest to realne i jakie silniki polecacie może znacie jakieś ciekawsze auta niż te co podałem.
Jeśli chodzi o skrzynię biegów tutaj jestem neutralny jak będzie w pięknym stanie to wezmę nawet i Automat.Chociaż najbardziej bym chciał Manual.
Ale tak jak powiedziałem najbardziej mi zależy na opinii ludzi którzy mają pojęcie o motoryzacji czy jest realne w ogóle znalezienie czegoś ciekawego w cenie 7000zł.
Oczywiście w planach mam dopieszczanie tego auta jakieś SWAPY,BBS'y itd.Jak zacznę pracować wtedy zacznie się dopieszczanie.

Jestem ciekawy waszej opinii.
Aguero10
Nowicjusz

Auto: Nie mam

12 Lut 2015, 14:39

np. Ford Sierra MkI coupe (najlepiej z V6) , Scirocco II ...

Ale przy każdym z tych aut (też manta, W124) w tej kwocie z blacharką przeważnie będzie słabo i potrzebne będą pewne nakłady .

A jak u brata się blachy sprawdzały w Capri ?
michał80
Nowicjusz

Auto: Scirocco
Paliwo: Benzyna

12 Lut 2015, 15:21

Ja byłem mały knyp jak brat miał tego Capri.Ale z tego co pamiętam lakier był kładziony na nowo.
Co do rdzy to nie pamiętam ale raczej nie było tragedii.Sporo w tym aucie było wymieniane od podstaw to był projekt Ojca i Brata chcieli zrobić proste,oryginalne Capri i szukali zawsze oryginalnych rzeczy np Radio,Felgi,Zegary itd.Pamiętam też ze przerobili go na GAZ i był to silnik 1.6.Ale już dawno go nie ma z nami został sprzedany.A szkoda bo wciąż jest sentyment do tego auta.Dla tego chce mieć coś takiego jak mój brat miał.Wspólny projekt z Tatą znowu.
Co do Fordów nie brałem pod uwagę Sierry itd.
Na pewno ciekawa opcja i godna rozważenia.
Najmniej interesuję mnie opcja Opla ponieważ sporo Opli było w rodzinie ale też nie można ich skreślić modele takie jak Senator A,Manta czy Omega A są ciekawe.

Ale ja bardziej jednak celuje w jakieś E30.Bo to jest ciekawe auto,małe,lekkie,sprytne i nawet dynamiczne.No i projekty mi się podobają ładnie przemalować wsadzić jakieś BBS'y no i może nawet SWAP na 2,5 24V 192KM to byłaby ciekawa opcja.
Aguero10
Nowicjusz

12 Lut 2015, 16:07

Można czegoś takiego poszukać.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

12 Lut 2015, 16:20

A rozważałeś takie klasyki:
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do oferty na Allegro wygasł] a tu taki niepozorny potworek :)
Oczywiście Linki Przykładowe.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Lut 2015, 16:38

Opel Manta to nie ten budżet.
Tydzień temu sami sprowadziliśmy jednego z lekko rozbitym bagażnikiem za 10 tysięcy

Zadbana sztuka to wydatek ponad 20 tysięcy
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

5 najczęstszych usterek zimowych
    Ujemne temperatury, śnieg, wilgoć i sól na drogach. Zima to czas szczególnie trudny dla kierowców oraz ich samochodów. Mimo łagodnego początku sezonu, w najbliższym czasie pojawią się warunki rzutujące ...

12 Lut 2015, 16:58

Toyota,Volkswageny ciekawe auta.Fiesta też niezła.Coś ala Peugeot 205 GTI.
Co do Manty to jest opcja najmniej brana pod uwagę ze względu na brak wspomagania.
Owszem auto fajne ale wspomaganie to rzecz kluczowana dla mnie.
Jedyne auto które bym rozważył bez wspomagania to jest Honda CRX (ta mała) bo to fajny potworek z silnikiem V-TEC.Ale nie mam takich pieniędzy żeby go kupić.

A co sądzicie o BMW E30? silnik 1.6 na początek to dobra opcja? czy szukać 1.8?.
Oczywiście na początek auto będzie żeby po prostu sobie pojeździć i nie szaleć nabrać wprawy itd.
Dopiero jak poznam auto w 200% zaczną się rożne modyfikacje i dopieszczanie.
1.6 (100KM) na wagę tego auta (1300kg) .Moim zdaniem na początek w zupełności wystarczy.Aczkolwiek jeśli znajdę 1.8 płakał też nie będę.Ze względu na to że jest lekki byłaby fajna dynamika nie byłby to taki muł.No ale chciałbym poznać wasze zdanie co do E30.
Ogólnie części chyba też jakoś nie są jakieś drogie?
I oczywiście szukam z gazem sekwencyjnym
Dodam jeszcze że nie szukam na teraz na spokojnie :)
Ostatnio edytowany przez Aguero10, 12 Lut 2015, 17:02, edytowano w sumie 1 raz
Aguero10
Nowicjusz

12 Lut 2015, 17:00

takim krokodylem spod znaku VW nie pogardziłbym :naughty:

co do e30 to pisz do kirin88, bo miał już pare
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

12 Lut 2015, 17:48

Aguero10 napisał(a):Koledzy proponuję różne Fiaty 125p,Polonezy itd.Ale odrazu mówię fajne auta ale nie moja bajka wolę Niemieckie nietuzinkowe auta.

Prawidłowe podejście :mrgreen:
7 tys. zł to budżet mocno ograniczony na ładne e30. Za to kupisz z powodzeniem egzemplarz do dopieszczenia, dla którego jeszcze będzie nadzieja na przywrócenie do lat świetności.
Za 7 tys. kupisz e30 1.6-1.8 w DB stanie blacharskim do drobnych poprawek albo z R6 pod maską niestety z blacharką będzie gorzej.
Śpiesz się z zakupem, e30 na wiosnę zdrożeją jak zawsze.
Starą trójeczkę uważam za samochód wprost idealny by zacząć przygodę z klasykami.
Części ogólnodostępne i bardzo tanie a samochód przesadnie prosty w naprawach.
Żaden inny tani klasyk nie da Ci też tyle radochy z jazdy co e30 :mrgreen:
Tak na szybko podsyłam kilka moim zdaniem wartych zainteresowania egzemplarzy:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tylko raczej nie ma wspomagania. Jeździłem rok e30 bez wspomagania, nie sprawiało mit o większego problemu ale może to dlatego, że krzepy w łapie mi nie brakuję ;p Nie mniej jednak dla mniej wprawionego przy parkingowych manewrach kręci się ciężko.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] to mój zdecydowany faworyt, choć za te emblematy mpower i tuning bym poprzedniego właściciela za jaja powiesił :mrgreen:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] wygląda ok
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ta również ;)
[link do oferty na Allegro wygasł] nie wiem jak patrzysz na diesla... ale skoro myślisz o swapie :D
Poszukaj na olx. W miejscowości koło starszy pan sprzedawał ładą e30 w wąskiej lampie, kolor kośći słoniowa. Niestety z mułowatym dieslem ale w 100% oryginalna i nie pognita. Gadałem z tym dziadkiem rpzez telefon chyba z pół godz. tak opowiadał o tej e30.
Gdybym nie skusił się na e34 to wziął bym tą e30 z pewnościa.
Niestety ogłoszenia już nie ma:( Tak wyglądąła ta w Kole:
http://img32.olx.pl/images_tablicapl/13 ... d-kolo.jpg
http://img31.olx.pl/images_tablicapl/13 ... yzacja.jpg

O e30 mógł bym Ci pisać godzinami. Jak masz konkretne pytania to śmiało pisz, chętnie odpowiem.
Ten passat proponowany wyżej też jest ekstra opcją:D
[link do oferty na Allegro wygasł]
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995

12 Lut 2015, 18:12

A może Honda Shutle starsza? [link do oferty na Olx wygasł] dobra propozycja.
Honda Civic IV i w dół?
Honda Prelude starsza?
[link do gieldaklasykow.pl wygasł] np

Ostatnio edytowany przez Kieł, 12 Lut 2015, 19:37, edytowano w sumie 1 raz
Kieł
Stały forumowicz

12 Lut 2015, 18:53

Ja zaproponuje coś w czym się ostatnio zakochałem jak zobaczyłem to wozidło na drodze w moim mieście.
[link do oferty na Olx wygasł]
link oczywiście przykładowy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

12 Lut 2015, 18:53

Aguero10 napisał(a):wolę Niemieckie nietuzinkowe auta.
a podajesz takie wehikuły jak W124 czy e34, no fez nietuzinkowe a już przemalowane na BBSach to prawdziwe białe kruki... :roll:
Ja bym poszedł w stronę jdm (tzn aut japońskich, nie tuningu) bo one są o wiele ciekawsze i bardziej nietuzinkowe niż chociażby W124.
Z drugiej jednak strony rozumiem Twoje podejście, bo oprócz jakiś peerelowsko-komunistyczno-socjalistycznych wypierdów nie ma w sumie w czym wybierać
Tutaj jest całkiem fajne auto do dopieszczenia, takie prawie AE86 [link do gieldaklasykow.pl wygasł]
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Rok produkcji: 2004

12 Lut 2015, 18:58