Klekotanie na zimnym silniku - sej 1.1

07 Lut 2018, 18:21

Witam wszystkich forumowiczów . Jestem posiadaczem sejka 1.1 z 2003 roku, otóż od jakiegoś czasu zauważyłem donośne hałasowanie zimnego silnika, które podczas uzyskiwania prawidłowej temperatury pracy przez silnik, stopniowo mija. Na początku myślałem, że to wina rozrządu niestety po wymianie hałas nie ustąpił. Silnik przyspiesza prawidłowo, nie szarpie, kontrolka oleju się nie świeci. [link nie aktualny] na tym filmiku słychać wyraźny klekot. Dodatkowo borykam się problemem z 2 biegiem otóż wszystkie pozostałe biegi wchodzą prawidłowo natomiast dwójka czasami wchodzi dobrze, czasami muszę niestety użyć siły żeby pojechać normalnie bo nie ukrywam czasami jestem zawalidrogą bo walczę z 2 biegiem ;/. Czy może to być wina jakiś linek biegu ? Nie występują żadne zgrzyty czy hałasy. Z góry dziękuję ślicznie za pomoc.
pawelf95
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 10 1995
Auto: seicento
Silnik: 1.1
Rok produkcji: 2003

10 Lut 2018, 08:20

Zacznij od regulacji luzu zaworowego,co 40 tys.km.Haczenie biegow to typowa przypadlosc ale przez luzy systemu ,nalezy je zlikwidowac,mechanizm zewnetrzny do zrobienia.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Legalizacja butli LPG
    Zbiorniki montowane w instalacjach gazowych w Polsce posiadają 10 letnią ważność badania. Po tym okresie należy dokonać legalizacji lub wymiany zbiornika na nowy. Maksymalny okres użytkowania butli to 20 lat, chyba że dokument ...