Klima CLIO 2 nie dziala na 2,3,4 biegu nawiewu

02 Lip 2012, 15:48

Witam.

Mam problem z klimatyzacja w renault clio z 2003 r 1.5 dci. Klima nie działa na 2,3,4 biegu dmuchawy! Mechanik poradził abym wymienił rezystor i sprawdził panel. Rezystor wymieniłem i nie działa dalej. Panel zdemontowałem z tego samego clio... w którym klima nie działała ale lampka AC działała na każdym biegu...u mnie nie. NA 1 wszystko działa obroty silnika wzrastają AC się pali jednak po przełączeniu na wyższy bieg AC się wyłącza, obroty spadają.

Proszę o jakieś porady, co sprawdzić i w czym może tkwić przyczyna problemu.
paciotuba
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 05 2008
Auto: Renault Clio 1.5 Dci

15 Lip 2012, 19:54

Typowy problem tych autek to szwankujący rezystor dmuchawy,jesteś pewien,że kupiłeś sprawny?,nasze obydwie Cliówki złapały to niedomaganie,chyba,że kupiłeś nowy.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

15 Lip 2012, 21:07

Byłem u elektryków z tym problemem... Powiedziano mi że rezystor jeśli jest rąbnięty to nie działa tylko na 4 biegu... wskazał na panel;/... wymieniłem go i jest dalej to samo... nie mam pojęcia już co to może być... rezystor był używany
paciotuba
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 05 2008
Auto: Renault Clio 1.5 Dci

15 Lip 2012, 23:40

To ciekawe,gdyż w obydwu naszych Cliówkach ,wszystkie biegi były rąbnięte prócz ostatniego ,jednej ,I-ki już nie mam,przy II-ce nie mialem czasu tego sprawdzić,czyli ,co jest przyczyną.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    SKODA Citigo - nr 1 w segmencie aut mini!
    SKODA Citigo zajęła 1. miejsce pod względem sprzedaży w segmencie A na polskim rynku w styczniu 2013 roku. Model Citigo od momentu wprowadzenia na rynek cały czas zajmował bardzo wysokie pozycje, jednak pierwszy raz udało ...