Klima na 4 biegu nie działa

21 Cze 2021, 05:00

Witam. Czy to normalne ze klima wyłączą się na 4 biegu dmuchawy czy to jakieś zabezpieczenie żeby za bardzo nie chłodziło? Reno trafic 2.0 115km 2009r. Pozdrawiam
kali246
Nowicjusz

21 Cze 2021, 10:21

Wentylator też się wyłącza czy tylko sama klimatyzacja, a powietrze normalnie dalej dmucha?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Cze 2021, 11:29

Wentylator dmucha normalnie tylko klima się wyłącza i dioda gaśnie. Rezystor nowy valeo tylko wtyczka była inna i lutowałem starą
kali246
Nowicjusz

21 Cze 2021, 12:09

A czy na starym rezystorze jak był jeszcze sprawny to na czwartym biegu nie wyłączała się klimatyzacja? Być może problem jest w samym pokrętle którym ustawiasz 4 bieg. Nie wiem jak to jest dokładnie tam rozwiązane ale może warto by było do niego zajrzeć.

Czy jak przekręcisz nawiew w pozycję zero to dioda od klimy również gaśnie? Tylko w tej pozycji powinna zostać wyłączona.
Rokiko
Forumowicz VIP

21 Cze 2021, 14:28

Na zero też gaśnie. Stary rezystor raz działał a raz nie tak że były z nim większe problemy i nie zauważyłem czy na 4 gasła dioda
kali246
Nowicjusz

22 Cze 2021, 08:05

Klima nie powinna się wyłączać na żadnym biegu wentylatora dmuchawy. Biegami sterujesz siłą nadmuchu. Klima wyłączy się tylko razem z dmuchawą, jak dasz na zero. Posprawdzaj dokładnie elektronikę panelu klimy. Bo rozumiem, że klima jest manualna?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Pracownik w samochodzie
    Eksperci szacują, że nawet 40% ofiar wypadków drogowych w Unii Europejskiej to osoby, które zginęły w zdarzeniach związanych z pracą(1). Na niebezpieczeństwo narażeni są nie tylko kierowcy zawodowi, lecz także ...

22 Cze 2021, 11:31

Tak manualna. Rozumiem że mam sprawdzić to pokrętło od siły nawiewu? Ale dmuchawa normalnie reaguje na wszystkie 4 biegi tylko klima wyłącza na czwartym :( :(
kali246
Nowicjusz

22 Cze 2021, 12:28

Dlatego powinno się zacząć od sprawdzenia czy z nim jest wszystko ok. Ja kiedyś miałem przypadek w Clio jak dobrze pamiętam, że klima działała tylko na pierwszym biegu. Po wymianie tego panela z pokrętłami zaczęła działać poprawnie. Nie sprawdzałem co tam się stało bo miałem taki panel używany pod ręką i szybko podmieniłem więc tu może być podobnie.
Rokiko
Forumowicz VIP