Klima na 4 biegu nie działa

21 Cze 2021, 05:00

Witam. Czy to normalne ze klima wyłączą się na 4 biegu dmuchawy czy to jakieś zabezpieczenie żeby za bardzo nie chłodziło? Reno trafic 2.0 115km 2009r. Pozdrawiam
kali246
Nowicjusz

21 Cze 2021, 10:21

Wentylator też się wyłącza czy tylko sama klimatyzacja, a powietrze normalnie dalej dmucha?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

21 Cze 2021, 11:29

Wentylator dmucha normalnie tylko klima się wyłącza i dioda gaśnie. Rezystor nowy valeo tylko wtyczka była inna i lutowałem starą
kali246
Nowicjusz

21 Cze 2021, 12:09

A czy na starym rezystorze jak był jeszcze sprawny to na czwartym biegu nie wyłączała się klimatyzacja? Być może problem jest w samym pokrętle którym ustawiasz 4 bieg. Nie wiem jak to jest dokładnie tam rozwiązane ale może warto by było do niego zajrzeć.

Czy jak przekręcisz nawiew w pozycję zero to dioda od klimy również gaśnie? Tylko w tej pozycji powinna zostać wyłączona.
Rokiko
Forumowicz VIP

21 Cze 2021, 14:28

Na zero też gaśnie. Stary rezystor raz działał a raz nie tak że były z nim większe problemy i nie zauważyłem czy na 4 gasła dioda
kali246
Nowicjusz

22 Cze 2021, 08:05

Klima nie powinna się wyłączać na żadnym biegu wentylatora dmuchawy. Biegami sterujesz siłą nadmuchu. Klima wyłączy się tylko razem z dmuchawą, jak dasz na zero. Posprawdzaj dokładnie elektronikę panelu klimy. Bo rozumiem, że klima jest manualna?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hybrydy na tory (i OS-y)!
    Samochody hybrydowe kojarzą się głównie z oszczędnością i ekologią. Ale ich dominacja w legendarnym, 24-godzinnym wyścigu Le Mans doskonale pokazuje, że spalinowo-elektryczny napęd to nie tylko niższe zużycie paliwa, ...
    Skrobaczka do szyb samochodowych
    Skrobaczka do szyb to narzędzie niezbędne dla każdego kierowcy, który zimą, podczas mrozów parkuje swoje auto na zewnątrz. Przydatna jest także zmiotka, a dla mniej cierpliwych odmrażacz lub mata antyszronowa ...

22 Cze 2021, 11:31

Tak manualna. Rozumiem że mam sprawdzić to pokrętło od siły nawiewu? Ale dmuchawa normalnie reaguje na wszystkie 4 biegi tylko klima wyłącza na czwartym :( :(
kali246
Nowicjusz

22 Cze 2021, 12:28

Dlatego powinno się zacząć od sprawdzenia czy z nim jest wszystko ok. Ja kiedyś miałem przypadek w Clio jak dobrze pamiętam, że klima działała tylko na pierwszym biegu. Po wymianie tego panela z pokrętłami zaczęła działać poprawnie. Nie sprawdzałem co tam się stało bo miałem taki panel używany pod ręką i szybko podmieniłem więc tu może być podobnie.
Rokiko
Forumowicz VIP