Sprzęgło Klimatyzacji / Kompresor Hyundai Getz 1.3

08 Cze 2021, 20:08

Witam,

Niewątpliwie lato zawitało na całego a w moim poczciwym Getz'ie padła klimatyzacja.

Po wizycie u mechanika stwierdzono że prawdopodobnie to sprzęgło klimatyzacji jednak nie jest on w stanie powiedzieć czy czasami do wymiany nie będzie cały kompresor.

Nie posiadam żadnego numeru, nazwy klimatyzacji gdyż etykieta jest nie widoczna od zewnątrz a po wykonaniu telefonu do znanej hurtowni z częściami samochodowymi okazało się że do mojego SILNIKA 1.3 60 kW (2003r).nie mają jej na stanie. Klimatyzacja więc nie została wymontowana celem sprawdzenia modelu...

Jedyne informację które posiadam to silnik 1.3 60 kW Benzyna a koło jest czterorowkowe (4PK)

Czy na tych szczątkowym informacjach jesteście wstanie powiedzieć mi który kompresor będzie pasował bądź samo sprzęgło ?

Najlepiej gdyby to były części używane.

Pozdrawiam :)
Machnic
Nowicjusz

Auto: Hyundai Getz
Silnik: 1.3 MPI 82 KM 60 KW
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

09 Cze 2021, 09:47

Najlepiej by było jak byś miał informację z etykiety czasem przy jednym silniku występowały różne kompersory. Mechanik który zajmuje się klimatyzacją nie powinien mieć większego problemu w ocenie czy to samo sprzęgło czy też i kompersor.

Machnic napisał(a):Najlepiej gdyby to były części używane.
Takich rzeczy nie kupuje się używanych. Warto zastanowić się nad regenerowanymi kompresorami o ile już będzie wymaga tego. Sprzęgło kupuje się nowe ale nie wiem dokładnie jakie ono jest przy nim.

Machnic napisał(a):Klimatyzacja więc nie została wymontowana celem sprawdzenia modelu...
...i jaki wyszedł model? Nie klimatyzacja a kompresor/sprężarka klimatyzacji :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

09 Cze 2021, 10:54

Machnic napisał(a):Najlepiej gdyby to były części używane.

Rokiko napisał(a):Takich rzeczy nie kupuje się używanych.

No nie do końca tak jest. Z tym, że jak część używaną, to oryginalną np. z jakiegoś rozbitka albo zezłomowanego. Ważne, żeby była oryginalna. Oryginalne, używane części do takich samochodów są o wiele lepsze niż nowe zamienniki. Sam się niejednokrotnie o tym przekonałem. Podkreśliłem słowo " takich", ponieważ chodzi mi o samochody starsze, które były produkowane wiele lat temu. Wtedy te części były jeszcze coś warte. Nowsze samochody mają już zazwyczaj montowany szmelc, a nie wspomnę o nowych zamiennikach.
[link do oferty na Allegro wygasł] jest przykładowa aukcja z nowym, ale oryginalnym kompresorem do tego silnika. Oczywiście przed zakupem warto podać nr VIN i zapytać czy na pewno pasuje. Kolejna opcja jest taka, że w razie gdyby nie pasował, można zwrócić w ciągu 14 dni. A następna opcja to taka, że można skorzystać z Allegro zapłać później, więc nie tracimy pieniędzy od razu. A gdyby ów kompresor nie pasował, w co wątpię, to tak naprawdę nie udajemy żadnych pieniędzy, bo trafiają one z powrotem na konto Allegro zapłać później. W takich sytuacjach idealna sprawa.
A [link do oferty na Allegro wygasł] z kolei używka. Różnica w cenie ogromna.
Jeżeli chodzi o sprzęgło, to trzeba szukać wg numeru sprężarki. Powinno być 4P ( 4 rowki ) i 125mmm średnica jeżeli dobrze pamiętam.
Co do sprawdzenia czy to tylko sprzęgło czy jednak sama sprężarka, to mechanik, który ma jakiekolwiek pojęcie o klimatyzacjach samochodowych i nie zajmuje się tylko napełnianiem, powinien sam wiedzieć, jak to sprawdzić. Ja zresztą radzę, żeby z czymś takim pojechać na warsztat, gdzie zajmują się naprawą klimatyzacji, a nie do zwykłego mechanika, który ma maszynę do napełniania klimy i myśli, że już wszystko wie.
Oprócz tego, zanim sprężarka zostanie zdemontowana ( gdyby była taka konieczność ), to wcześniej należy odessać olej i czynnik chłodzący do maszyny. W żadnym przypadku nie pozwól, żeby jakiś mechanik rozszczelnił klimę i upuścił wszystko w powietrze. Chodzi o to, że musiałbyś potem płacić za cały czynnik i olej. A tak zapłacisz tylko za uzupełnienie czynnika i oleju.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Cze 2021, 21:43

Machnic napisał(a):Po wizycie u mechanika stwierdzono że prawdopodobnie to sprzęgło klimatyzacji
Będą ostre słowa do tego mechanika . Prawdziwy fachowiec nie powie że prawdopodobnie a na pewno to i to jest uwalone . Mówiąc że prawdopodobnie jest do dupy i nie powinien świadczyć swoich usług . Tam jest sprzęgło elektromagnetyczne , Załącza je cewka . W niej jest zabudowany bezpiecznik termiczny . Czasami się przepala . Kontrola układu polega na sprawdzeniu omomierzem obwodu lub na podaniu napięcia bezpośrednio na złącze elektryczne czy załącza . Bez sprawdzenia tego co napisałem wyżej stwierdzenie przez tego mechaniora że kompresor też być może do wymiany jest nie dorzeczne.Cewkę się wymienia bez konieczności opróżniania i napełniania układu .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

05 Lip 2021, 16:23

Witam
Sprężarka klimatyzacji do Hyundai Getz 1,3 TB ma numer katalogowy ID kompresora: HCC-HS15
HYUNDAI 977011C150
I NIE jest to ta sama co do Hyundia Getza 1,1 ( jak podał Rokiko link do sprężarki używanej).
Przy zakupie sprężarki należy uważać, ponieważ te co kosztują do 1000 PLN są regenerowane i zdarza się dosyć często, że pracują około 3-4 lata i out. Drugą sprawą jest to, że trzeba zwrócić starą....
jaro63
Obserwowany

12 Lip 2021, 21:38

Hej,

Niestety zakupiłem kompresor polecany z linka i na miejscu u mechanika okazało się że tak jak napisał @jaro63 kompresor nie pasuje to mojej Getziny.

Cena była atrakcyjne 250 zł.... niestety szukając już po modelu z etykiety. (Kompresor został zdemontowany) nie mogę znaleźć żadnej używki w rozsądnej cenie.

3-4 lata dla kompresora to jak dla mnie wystarczający czas żywotności tego podzespołu gdyż dłużej Atko raczej nie pojeździ.
673 zł... czy ten model będzie pasował do mojego Getza ?

https://www.autoczescionline24.pl/teamec-10344818.

Oczywiście gdyby komuś z Was rzucił się w oczy pasując UŻYWANY kompresor w rozsądnej cenie, bardzo byłbym wdzięczny za podzielenie się LINKIEM.

PS. w załączniku zdjęcie etykiety z kompresora ale model doskonale podał już jaro63
Machnic
Nowicjusz

Auto: Hyundai Getz
Silnik: 1.3 MPI 82 KM 60 KW
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wodorowa ciężarówka Toyoty na ulicach Los Angeles
    Mieszkańcy Los Angeles i Long Beach będą mieli niedługo okazję oswoić się z widokiem zaskakująco cichej ciężarówki. 23 października rozpocznie się długofalowy test prototypowego samochodu ciężarowego Toyoty napędzanego ...
    Stylowy kabriolet
    Nazwa kabriolet pochodzi z języka francuskiego i podobnie jak w przypadku coupé, pierwotnie odnosiła się do wozów ciągniętych przez konie. Kabrioletem nazywano jednoosiowy lekki powóz z opuszczanym dachem. ...

12 Lip 2021, 22:27

Machnic napisał(a):Oczywiście gdyby komuś z Was rzucił się w oczy pasując UŻYWANY kompresor w rozsądnej cenie, bardzo byłbym wdzięczny za podzielenie się LINKIEM.
Rozsądna cena to ile ? Wybacz ale chcesz aby klima była klimą to płacz i płać .
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi