Klima, parowanie szyb

19 Gru 2008, 14:42

dlaczego mi parują szyby pod czas jazdy np w takie dni jak teraz co zrobic zeby nie parowały? właczyć klime? ok ja kwlacze to nie parują ale zeby jezdzic zimą na klimie?
co daje klima z szyby nie parują i jak ona chodzi zima to czy powoduje wieksze spalanie i mniejszą moc silnika?
piotrauto
Stały forumowicz

19 Gru 2008, 18:18

Klima osusza powietrze i znika parowanie szyb. Bardzo szybki sposób na szyby. Ja nie stosuję, bo to bez sensu.

W Astrze to normalne, że parują boczne tylne szyby. Na przednią ustawiam dmuchawę i na w razie potrzeby 2 (z 4) bieg. Ciepłe powietrze i gotowe.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

19 Gru 2008, 18:30

W taką pogodę jaka jest obecnie,parowanie szyb w samochodzie to sprawa nieunikniona - poprostu różnica temperatur na zewnątrz i wewnątrz.I nic na to nie poradzisz.Chyba,że będziesz robił doświadczenia ze środkami w płynach,którymi smaruje się szybę,co unika jej parowaniu - ale później cięzko jest ją wyczyścić - w tych środkach jest zawarty tłuszcz i po kilku posmarowaniach,na szybie robią się smugo,co utrudnia widoczność i bardzo źle się jedzie,a w szczególności jak jest ciemno i deszczowo(tak jak dziś).
Klima natomiast bardzo pomaga w odparowaniu szyb - mimo,że klima kojarzy się z zimnem,to może dać powietrze ciepłe i przede wszystkim suche - pokrętło regulacji temperatury należy ustawić na max temp. i włączyć dmuchawę na najwyższy bieg no i oczywiście włączyć klimę.
Do tego dochodfzi ta sprawa,że każdy producent zaleca korzystanie z klimy również zimą.
A jak nie ma klimy,to jedynym rozwiązaniem jest pousuwanie z samochodu wszystkich rzeczy,które moga wchłaniać wilgoć oraz te środki,o których pisałem - niektórzy sobie je chwalą.No i nadmuch na max obroty.Z początku dobrze jest puścić zimne powietrze.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

20 Gru 2008, 03:00

wlasciwie to wystarczy nagrzac w samochodzie (bez klimy) i otworzyc troche okno... nagrzane wilgotne powietrze wychodzi przez szybe a w aucie sa niezaparowane szyby...
muzzy33
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław

20 Gru 2008, 15:43

Klima osusza powietrze i znika parowanie szyb. Bardzo szybki sposób na szyby. Ja nie stosuję, bo to bez sensu.

dlaczego nie ma sensu klimy włączać
właśnie mnie to dziwi bo klima nie każdy ma i u nich szyby nie parują a jak ja wyłacza klime to mam normalnie saune na oknach
niewiem co począc mam klimatronik wiec klime mam teraz właczyc czy wyłączyć mam np ustawione 20C i niewiem czy klime właczyc
jak ją włącze to nie powoduje wiekszego zuzycia paliwa i robi sie w aucie mniej mocy?
piotrauto
Stały forumowicz

20 Gru 2008, 18:30

przy wlaczonej klimie zawsze jest troche wieksze zuzycie paliwa... generalnie przy wlaczonej klimie szyby nie powinny parowac, wiec jesli tobie paruja to moze trzeba napelnic klimatyzacje... jesli natomiast chcesz jezdzic z wylaczona klimatyzacja zrob tak jak napisalem wczesniej...
muzzy33
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Pajero Dakar
    Mitsubishi Pajero 2012 DAKAR otrzymał turbodoładowaną, 200-konną jednostkę napędową o pojemności 3,2 litra, spełniającą normy EURO5 z zamkniętym filtrem cząstek stałych DPF w standardzie. Dzięki zmodernizowanej jednostce ...
    Porady dla kierowców przed wyjazdem na wakacje
    Dobre i sprawdzone w serwisie opony, prawidłowe ciśnienie, odpowiednia głębokość bieżnika, wyposażenie awaryjne – to najważniejsze elementy, które należy sprawdzić przed podróżą autem na wakacje. Ważna ...

20 Gru 2008, 23:55

Ja proponują włączyć ogrzewanie tylnej szyby i włączyć ciepły nawiew na przednią szybę oraz jak może także na boczne.
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

21 Gru 2008, 14:34

anwet auto slabnie jak włacze klime i ustawie 24C?
piotrauto
Stały forumowicz

29 Gru 2008, 20:31

Ja też kiedyś miałem straszny problem z parującymi szybami, a po pewnym czasie to już klima nie mogła z nich nawet mgły spędzić.. A co się okazało - nagrzewnica przeciekała (delikatnie, ale jednak) i zamiast ciepłego powietrza praktycznie parę na szybę puszczało... Także sprawdź może czy płynu w zbiorniczku Ci nie ubywa;)
whiplash
Nowicjusz
Awatar użytkownika

29 Gru 2008, 20:36

jakiego plynu?
piotrauto
Stały forumowicz

29 Gru 2008, 20:45

chłodniczego oczywiście:)
whiplash
Nowicjusz
Awatar użytkownika

29 Gru 2008, 20:57

nie ubywa mi
piotrauto
Stały forumowicz

08 Sty 2009, 20:52

sprawdzałeś filtr pyłkowy? trzeba także odgrzybić klimę
pszczolka maja
Początkujący

Miejscowość: Ciechanów

09 Sty 2009, 15:08

ja filtra przeciwpyłkowego niemam wcale a mam klimatronik
piotrauto
Stały forumowicz

11 Sty 2009, 00:00

to jaki ty masz samochód ja w swoim mam klimatronik i filtr pyłkowy.Jak nie odgrzybisz klimy to ci będzie parować a co do słabniecia silnika to musisz sprawdzić czy nigdzie nie ma przecieków i czy parownik masz cały .POZDRAWIAM
pszczolka maja
Początkujący

Miejscowość: Ciechanów