Klima zaparowuje szyby - filtr suchy.

25 Lis 2011, 16:52

Witam,
wszyscy mówią, że jak się ma klimę to szyba szybko odparowuje, u mnie niestety jest odwrotnie. Jak wchodzę do samochodu to szyba jest przezroczysta, jak nachucham to trochę pary się pojawia, ale po włączeni nadmuchu szyba staje się cała biała, nic nie widać. Później zaczyna powoli odparowywać ( około 10 min, nieraz w tym czasie już zdążę dojechać na miejsce)

No i mam pierwsze pytanie, od czego to może być, filtr ma suchy, nawet nie wilgotny. Płyn z chłodnicy raczej nie wycieka, bo nie ubywa, a żadnego zapachu tez nie czuć.

I drugie pytanie. Podobno przy temperaturze poniżej 5 stopni klima się nie włącza (mam Astra II), a większość ludzi mówi ze w samochodach z klima szyby powinny odparowywać szybciej niż w samochodach bez klimy. Jak to w końcu jest ?
pixem
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

26 Lis 2011, 21:16

A czy jak było gorąco klima działała normalnie? U mnie w aucie wygląda to tak że jak włączy się klime to szyby zaparowują na kilka sekund a po chwili jest już sucha. Może masz dużą wilgoć w aucie? Odkurzy dokładnie wnętrze, usuń że środka wszystkie zbędne rzeczy. Wysusz dywaniki, sprawdź szczelność uszczelek. Może to coś pomoże.
bertoneprl
Obserwowany

Prawo jazdy: 06 07 2002

28 Lis 2011, 15:53

Jak było gorąco to klima działał, latem miałem wymieniana nagrzewnice na nową i nabijanie do pełna.
Jakby w aucie była zbyt duża wilgoć to wydaje mi się, że szyby powinny parować już przed włączeniem klimy.
Ostatnio przejechałem około 2km bez klimy (również bez nawiewu) i na szybach były tylko śladowe ilości pary.
Jak włączę klima od razu po wejść do auta to szyby od razu są zaparowane.
Jak jest ciepło (5-10 stopni) to rzeczywiście odparowuje szybko, ale jak jest na minusie to naprawdę trwa to dobre kilka minut i zaparowane są wszystkie szyby, w całym samochodzie.
Jak silnik jest ciepły i leci ciepłe powietrze to problemu nie ma.
No i jeszcze jedno, jak było +5 stopni i szyby raczej nie parowały to po lekkim rozgrzaniu silnika włączyłem zwykły nawiew, efekt był jak z klima przy temp. ujemnych (szyba cała biała), po włączeni klimy zaczęło odparowywać (zaznaczam, że silnik był już ciepły, wiec klima dmuchała ciepłym powietrzem)

Zamówiłem na allegro jakiś pochłaniacz wilgoci. Zobaczymy czy to coś da, ale tak jak pisałem w 2 zdaniu, nie wydaje mi się żeby to było od wilgoci w aucie.
pixem
Nowicjusz

Miejscowość: Wrocław

05 Lut 2012, 14:20

Cały problem panowie leży w różnicach temperatur wewnątrz samochodu i na zewnątrz. Oprócz tego wilgotność powietrza w samochodzie jest inna, a na zewnątrz przy mrozie też jest inna. Coś takiego jak opisuje kolega dzieje się chyba we wszystkich samochodach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

08 Lut 2012, 00:19

jest jeszcze jedna sprawa. jesli posiadasz dywaniki ktore pochlaniaja wilgoc z butow (np welur) to moze dziac sie tak:
wsiadajac nanosisz na dywaniki np. sniega ktory topi sie pod wplywem ciepla w aucie i wsiaka w dywanik. po jakims czasie gdy auto jest wystudzone do temp na dworze woda zdywanikow nie paruje tak intensywnie. wsiadajac ogrzewasz powietrze i dywaniki moga parowac
dawid0135
Nowicjusz

Prawo jazdy: 22 09 2009
Auto: Audi A3

09 Lut 2012, 19:54

Ja np. od lat radzę sobie z tym w ten sposób, że na zimę wkładam dywaniki gumowe korytkowe a do nich wkładam pod nogi gazety :) . Śniweg czy woda wnoszona do auta na butach wsiąka w gazety i przy wysiadaniu je wyrzucam. Dywaniki są suche i problem z parowaniem szyb znacznie mniejszy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000