Klimatyzacja a zdrowie

08 Kwi 2009, 18:05

Najlepiej na zdrowie działa częsta wymiana filtra kabiny i odgrzybianie raz w roku :)
panciu
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin

09 Kwi 2009, 00:11

Powiem krótko...jak chcesz używać klimatyzacji i nie chorować np. przeziębienia to ustawiaj temperaturę "mądrze". Wiesz co? Podam Ci przykład, jadę ostatnio z kolegą, a on...klima włączona i 16 stopni C, a na dworze mieliśmy tydzień temu prawie 25 stopni C, w aucie wiadome, że więcej...gdybym nie przestawił na 22 stopnie C to pewnie ten post pisałbym mając katar itd. To teraz konkretniej, nie może być dużej różnicy temperatur, ja proponuję ustawiać na 21,5-22,5 stopnia C jak masz klimatyzację automatyczną, jak manualną to mniej więcej jak zaczyna się czerwona skala, po prostu musisz wyczuć, bo 16 stopni C...fajnie, chłodzi, ale jesteś od razu przeziębiony. Pozdrawiam
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

09 Kwi 2009, 10:12

jak ja ustawie te 16-17C to nadal mi ciepło i gorąco nie czuje tego chłodu
piotrauto
Stały forumowicz

09 Kwi 2009, 13:35

Piter napisał(a):Powiem krótko...jak chcesz używać klimatyzacji i nie chorować np. przeziębienia to ustawiaj temperaturę "mądrze". Wiesz co? Podam Ci przykład, jadę ostatnio z kolegą, a on...klima włączona i 16 stopni C, a na dworze mieliśmy tydzień temu prawie 25 stopni C, w aucie wiadome, że więcej...gdybym nie przestawił na 22 stopnie C to pewnie ten post pisałbym mając katar itd. To teraz konkretniej, nie może być dużej różnicy temperatur, ja proponuję ustawiać na 21,5-22,5 stopnia C jak masz klimatyzację automatyczną, jak manualną to mniej więcej jak zaczyna się czerwona skala, po prostu musisz wyczuć, bo 16 stopni C...fajnie, chłodzi, ale jesteś od razu przeziębiony. Pozdrawiam

No i właśnie ja się tak doje... :/ ale całe życie człowiek się uczy, teraz już wiem że nie można robić dużej różnicy temperatur a już na pewno nie dawać na twarz całego zimna..
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

09 Kwi 2009, 17:43

qki007 napisał(a):
Piter napisał(a):Powiem krótko...jak chcesz używać klimatyzacji i nie chorować np. przeziębienia to ustawiaj temperaturę "mądrze". Wiesz co? Podam Ci przykład, jadę ostatnio z kolegą, a on...klima włączona i 16 stopni C, a na dworze mieliśmy tydzień temu prawie 25 stopni C, w aucie wiadome, że więcej...gdybym nie przestawił na 22 stopnie C to pewnie ten post pisałbym mając katar itd. To teraz konkretniej, nie może być dużej różnicy temperatur, ja proponuję ustawiać na 21,5-22,5 stopnia C jak masz klimatyzację automatyczną, jak manualną to mniej więcej jak zaczyna się czerwona skala, po prostu musisz wyczuć, bo 16 stopni C...fajnie, chłodzi, ale jesteś od razu przeziębiony. Pozdrawiam

No i właśnie ja się tak doje... :/ ale całe życie człowiek się uczy, teraz już wiem że nie można robić dużej różnicy temperatur a już na pewno nie dawać na twarz całego zimna..

Ale takie trzepnięcie sobie tych 16 stopni jest tak przyjemne :lol:
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

04 Maj 2009, 18:57

ja mam taki problem ustawiam klime na 17C czyli najmniej ile sie da
i slsze ze wentylator chodzi i później juz zmniejsza sie do min, a jedank nadal mi gorąco i gorąco, przeciez przy 17C powinno byc chłodno
a tak pozatym to gdzie Wy ustawiacie klime tz na jakie kratki, na te środkowe na twarz czy dolne w połaczeniu z górnymi?
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa fabryka Audi w meksykańskim San José Chiapa
    Budując nowy zakład produkcyjny w meksykańskiej miejscowości San José Chiapa, Audi jeszcze bardziej wzmacnia pnącą się w górę sprzedaż na rynku północnoamerykańskim. Położenie kamienia węgielnego w stanie ...