Klimatyzacja a zdrowie

31 Mar 2009, 18:58

witam
mam w swoich autach klime chcialem sie dowiedziec jak sie z niej powinno sie korzystać
przykładowo jesli chce schłodzic wnętrze to mam włączyc klime, ustawić na max chłodzenie i właczyć obieg zewnętrzny czy nie?
a kierunek ustawić na głowę czy nie
jedni mówią ze nalezy ustawiac kierunek na to miejsce gdzie chcemy schłodzic czyli glowa i tułów a inni ze w żadnym wypadku nie ustawiamy wiatru na glowe to czyli na szyby ustawic czy na nogi?
zapraszam do syskusji tz klima a zdrowie
piotrauto
Stały forumowicz

31 Mar 2009, 20:31

Ja jak włączę klimatyzację na Auto czyli wszystkim sama kieruje ja tylko ustawiam temperaturę to:

Jak włączam na grzanie (tj. większą temp. w aucie niż na dworze) to -> włącza obieg zamknięty, podgrzewanie szyb, lusterek, włącza nawiew na dolne partie wnętrza, i dalej chodzi na 2 stopnie - czyli tak minimalnie, dopiero po osiągnięciu temp. silnika odpowiedniej włącza max. prędkość nawiewu, ogrzeje do tej temp. co chciałem i znów wraca na prędkość 2 stopni (nie Celsjusza a prędkość "wiatraczka" :P).

Jak włączam na chłodzenie (tj. mniejszą temp. w aucie niż na dworze) to -> włącza obieg zamknięty, włącza nawiew na dolne partie wnętrza, i chodzi na maxa, później na środkowe partie razem z dolnymi bądź też górne ze środkowymi -> chyba zależnie od tego jaka gdzie jest temp. Jak schłodzi do tej temp. co chciałem to unormowuje się do 2 stopni prędkości..

Tak to robi mniej więcej automat więc źle to nie powinno być, do manuali też polecam taką "strategię".
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

31 Mar 2009, 23:01

Nie wiedziałem, że to może być tak skomplikowane.
Ja u siebie, zapalam silnik i nastawiam nawiewy na 3 lub 4 stopień (na 4 możliwe), kierunek szyby i praktycznie ciepło na maksa. Wiem, że zabieram ciepło silnikowi, ale trudno.
Idę skrobać szyby i jak wracam to jest już ciepławo. Przestawiam na 2 stopień i mam tak aż wyjadę z miasta, później na 1.
Podgrzewania tylnej szyby używam sporadycznie.

Latem przy klimie gdy wsiadacie do rozgrzanego auta fajnie jest jak np. kratkę od nawiewu po lewej stronie kierownicy dacie sobie na sam dół, aby powietrze leciało Wam na lewe kolano. Ja jakoś tak mam, że momentalnie przestaje mi być gorąco. Choć podobno kierowanie takiego zimnego powietrza (szczególnie chodzi o tak szybką i drastyczną różnicę temperatur) na stawy, w ogóle na siebie jest mocno niezdrowe.

Czasami w letnie dni to by się chciało siedzieć w samochodzie z klimą, niż w domu. Niestety prosty pokojowy klimatyzator to wydatek rzędu 1000 zł.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Kwi 2009, 12:28

no właśnie jak to ustawić w manualu
jesli chcemy schłodzic wnętrze to jak to poustawiać?
dziwi mnie dlaczego klimatronik wieje powietrzem na nogi :shock:
jesli chcemy schłodzic to jesli ustawie obieg zamnięty na głowę powietrze i połozenie 1 wiatraka i min temp to złe ustawienia?
piotrauto
Stały forumowicz

05 Kwi 2009, 22:04

Myślę, że w manualu nie można tego ustawić ;/ jedyne co można zrobić to schłodzić wnętrze i wyłączyć klimę na jakiś czas, a potem znowu włączyć.
juhas19
Nowicjusz
Awatar użytkownika

06 Kwi 2009, 07:27

na co ustawiac nawiew przy klimie na szyby, nogi, nogi i szyby, czy głowe
piotrauto
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

ALPINE A450
    Będąca bezpośrednim następcą modeli Alpine z okresu "niebieskiego", Alpine A450 nie musi już walczyć o zwycięstwo w klasyfikacji ogólnej wyścigu 24H Le Mans. Jej nazwa jest nawiązaniem do dorobku modeli A441, A442 ...
    Na wybojach przede wszystkim płynnie
    Jeśli kierowca znajdzie się na jezdni o nawierzchni nierównej, zniszczonej czy po prostu na polnej drodze pełnej wybojów, powinien przede wszystkim zastanowić się, czy do celu może dojechać inną trasą. Gdy nie ...

06 Kwi 2009, 08:21

przecież juz pisali że najpierw na nogi i potem wyżej, a już potem to juz jak Ci wygodniej- cieplo w nogi- ustawiasz nogi itp
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń

06 Kwi 2009, 09:44

piotrauto napisał(a):na co ustawiac nawiew przy klimie na szyby, nogi, nogi i szyby, czy głowe

szczerze mówią nie sądziłem że ktokolwiek może zadać takie pytanie .... reguła jest jedna - ustawiasz tak jak chcesz ! tak gdzie Ci zimno tudzież ciepło to tam właśnie sobie ustawiasz, żeby Ci wiało jak dla mnie nie ma tutaj co pisać jakiś esejów na ten temat
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
adam-and1
Aktywny

Miejscowość: Katowice
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: szukam igły ;-)
Paliwo: Benzyna

06 Kwi 2009, 13:31

jak sie ustawi na twarz to później mam katar i kaszel, oraz boli mnie kręgosłp zdaje mi sie ze mnie klima przewiała
piotrauto
Stały forumowicz

06 Kwi 2009, 14:48

to na drugi raz nie ustawiaj to nie bedziesz miał kataru.albo udaj sie do lekarza.w twoim przypadku polecam psychiatre.
matttias1234
Zaawansowany

Miejscowość: Dolnyśląsk

06 Kwi 2009, 15:09

piotrauto napisał(a):jak sie ustawi na twarz to później mam katar i kaszel

Raz w życiu się z piotrauto zgodzę :D Ja co prawda dałem ogólny nawiew czyli na wszystko ale na max chłodzenie i też mnie przewiało :/
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007
Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
Miejscowość: Zamość

06 Kwi 2009, 19:00

Zawsze ustawiaj obieg zamknięty żeby gorącego powietrza z zewnątrz nie wciągać. A nawiew sobie ustaw na co chcesz.
akan
Nowicjusz

07 Kwi 2009, 00:09

Wczoraj zabrałem rodzinkę na wyjazd za miasto , ok 60 km . Na zewnątrz 22 st , w środku 38 st . Na początek ustawiłem klimatyzację na ogólną pozycję , czyli szyba przednia i nogi . Po kilkunastu minutach poczułem ,że wieje mi na czoło , więc przestawiłem na środek , ale za chwilę zimno zrobiło się w okolicach kolan i ręki , więc dałem na nogi . Gdy poczułem spore zimno na stopach zmniejszyłem nawiew na 1 i spowrotem ustawiłem na środek . Temperatura wewnątrz auta 28 st , jak rosła to włączałem klimę , jak osiągała tą temperaturę to wyłączałem ją .
Ogólnie było to trochę męczące , co chwila spoglądać na wskaźnik temperatury wewnętrznej , ale gdy na koniec zapytałem się jak się jechało to wszyscy powiedzieli ,że było akurat .Fajnie byłoby mieć automat , wtedy mógłbym się skupić na krajobrazie:)
Stacja1
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Warszawa

07 Kwi 2009, 15:50

akan napisał(a):Zawsze ustawiaj obieg zamknięty żeby gorącego powietrza z zewnątrz nie wciągać. A nawiew sobie ustaw na co chcesz.
Samochód nagrzewa się do 50 - 60 st. C wiec nie wiem czy obieg zamknięty to takie oczywiste.
karlone
Zaawansowany

Miejscowość: Śląsk

07 Kwi 2009, 21:03

karlone napisał(a):
akan napisał(a):Zawsze ustawiaj obieg zamknięty żeby gorącego powietrza z zewnątrz nie wciągać. A nawiew sobie ustaw na co chcesz.
Samochód nagrzewa się do 50 - 60 st. C wiec nie wiem czy obieg zamknięty to takie oczywiste.

Heh, myślę, że chodzi koledze, że podczas jazdy masz tak robić. Gdy wsiadasz do nagrzanego auta to proponuję otwierać szyby na maksa, klimę na wysokie obroty i gdy klima nadmucha trochę zimnego powietrza, a przez okna podczas jazdy wyleci gorące, to można sobie zamykać szybki i ustawiać obieg zamknięty.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika