Klimatyzacja alhambra

13 Sie 2008, 07:18

Witam. Mam problem z klimatyzacją w seacie alhambra 2001r 1.9 tdi 115KM. climatronic
Opis usterki. Gdy temperatura otoczenia jest poniżej 25-26 stopni klima śmiga natomiast gdy wzrośnie powyżej tej temperatury kompresor załącza się i rozłącza w cyklach od 2 do około 5 sekund. W warsztacie powiedzieli mi ze to czujnik ciśnienia. Po wymianie nie powiem przez kilka dni było ok mimo wysokich temperatur ( pow 25 st.) ale teraz jest znowu to samo. Założony mam już drugi czujnik i sytuacja sie powtarza.
Zgodnie z tabliczką do układu dwu strefowego powinno się napełniać czynnik na 1050g. ale powiedzieli mi że jak jest taki stan to moja klima nie ma siły się bujnąć i mam teraz 700g czyli jak w układzie jedno strefowym.
Proszę o pomoc bo w moim mieście raczej na fachową pomoc nie mogę liczyć. Jest masa domorosłych fachowców, z których każdy ma jakąś własną diagnozę a mi się już znudziło jeżdżenie po warsztatach i wysłuchiwanie "mądrych" opinii.
pacoramirez
Nowicjusz

• 13 Sie 2008, 08:53

Ma Pan rację co do "mądrych opinii." Jeżeli rzeczywiście ma Pan układ dwustrefowy (można poznać po wylotach w podsufitce), to mówiący Panu te bzdury powinien się sam bujnąć. Należało by sprawdzić przede wszystkim szczelność układu poprzez nabicie azotem pod wysokim ciśnieniem np. na dobę, lub nabijanie i odzyskiwanie czynnika (gazu) by sprawdzić czy nie zmienia się ilość wagowa. Polecam pierwszą metodę. Jeżeli będzie ok to dalszą czynnością jest sprawdzenie czujników i sprężarki. Przy małej ilości czynnika lub jego ubytku ze względu na nieszczelność układ źle funkcjonuje. Nie można też zapomnieć o odpowiednie ilości oleju, oraz jego okresowej wymianie w układzie klimatyzacji.
    kmtaxi
    Początkujący

Zdjęcia: 0
    Miejscowość: Bielsko-Biała
    Auto: Mercedes W210
    Silnik: 2,2cdi 143KM
    Paliwo: Diesel
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2001

13 Sty 2010, 02:09

POMOCY!!!
    witam posiadam alhambre 00/01 produkcji climtronic dwustrefowy padl totalnie nawiew cojakis czas sie zalaczy i dziala narmalnie ostatnio coraz czesciej w czasie jazdy lub na postoju sie wylaczy i czuc spalenizne w srodku jak sie nawiew wylaczy w gdziezdzie zapalniczki nie mam pradu prosze o pomoc.
    fiunken
    Nowicjusz

Miejscowość: Świebodzin

13 Sty 2010, 11:07

Czujnik ciśnienia nie steruje pracą sprężarki- od tego trzeba zacząć służy on do tego, że jak jest mało freonu ( np. wyciek ) to zmniejsza się ciśnienie w układzie i nie załączy się sprężarka żeby nie chodziła bez potrzeby bo nie da efektów chłodzenia.
    Olej jest uzupełniany automatycznie podczas napełniania freonem.
    Wszystko zależy od temp. jaką nastawisz w środku - jeśli już się odpowiednio wychłodzi to normalne, że sprężarka się załącza na 2 - 3 sek - jak by chodziła cały czas zamarzł byś w aucie.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus IS 430 - prekursor serii F
      Był 2003 rok, w kalifornijskim Huntington Beach ekipa mechaników Rod Millen Special Vehicles przygotowywała pokazowy egzemplarz Lexusa IS do targów SEMA. Ostatecznie z warsztatu wyjechał sportowy sedan z V-ósemką ...