Klimatyzacja dziwnie pracuje (raz chłodzi, a raz nie)

17 Cze 2019, 18:43

Witam wszystkich. Problem dotyczy Seata altea 1.6 2004 silnik bgu. Klimatyzacja na postoju nie działa ale podczas jazdy załącza się chociaż mam wrazenie że nie jest jak być powinno. Stanę chwilę w korku i znów jest ciepłe powietrze.

Czynnik nabity i szczelność sprawdzona.
Jakie macie pomysły bo nie chciał bym zaczynać od razu od kompresora (tak mi wmawia mechanik). Na logikę wydaje się że skoro się załącza w którymś momencie to powinno być ok.

Co obstawianie ? Może elektrozawór ?
edek341
Nowicjusz

17 Cze 2019, 21:25

edek341 napisał(a):Co obstawianie ? Może elektrozawór ?
Twój opis wskazuje właśnie na niego i trzeba by to sprawdzić w pierwszej kolejności. Dobrze by było sprawdzić jakość oleju z czynnikiem. Widziałem ostatnio taki przyrząd w serwisie klimatyzacji gdzie serwisant wpiął się w układ między wysokim i niskim ciśnieniem i na środku miał taki przeźroczysty element w którym było widać olej z czynnikiem (on jest niewidoczny ale tam jest). Zerknij sobie jeszcze do tego tematu gdzie jest podobny problem do twojego i tam wyszło na to że właśnie winny jest elektrozawór klimatyzacja-dziwnie-pracuje-vt115914.htm
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Cze 2019, 21:31

Dzięki za odpowiedź. Jak myślicie kupować nowy zawór ?? Podobno wszystko to chińczyki. Z drugiej strony używany to też duże ryzyko a cena zblizona.

Myślę że warto było by też wymienić zapomniany przez wielu osuszacz. chociaż mechanik twierdzi że nie ma potrzeby.
edek341
Nowicjusz

18 Cze 2019, 14:53

Dziś spotkałem znajomego który miał podobny problem. Wymienił kompresor i klimatyzacja dalej nie chodziła. Okazało się że winny temu był bezpiecznik i nie załączał się wentylator na chłodnicy.

Sprawdziłem u siebie i u mnie też stoi w miejscu po załączeniu klimatyzacji.

Znalazłem rozpiskę bezpieczników i przekaźników.
seat-altea-opis-bezpiecznikow-i-przekaznikow-vt33799.htm

Nie widzę żeby został tam ujęty jakiś przekaźnik odpowiedajacy że wentylator/klimatyzacje. Czy nie powinno go tam być ?? Wymienię chyba po kolei wszystkie bezpieczniki od wentylatora...

No chyba że nie załączają się przez ten elektrozawór który nie puszcza a ciśnienie w układzie nie wzrasta no i wentylatory nie startuja.

Ma ktoś jakieś pomysły :piwo:
edek341
Nowicjusz

18 Cze 2019, 22:04

Przekażnik / sterownik wentylatora / wentylatorów masz pod lewą przednią częścią podłużnicy. Czy ktoś poczytał ewentualne błędy w sterowniku klimy , a i zajrzał w bloki pomiarowe ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

20 Cze 2019, 12:45

Ja proponuję pojechać do warsztatu, gdzie zajmują się klimatyzacjami ( nie tylko nabijają ) i żeby sprawdzili sprężarkę. Czyli jak zachowują się ciśnienia. I będzie wszystko wiadomo.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    [C] Alfa 147 2,0 TS / Audi A3 8P 2,0 FSI / BMW e87 120i
    Podstawowe kryteria zestawienia: - hatchback segmentu C - silnik benzynowy o mocy ok. 150KM - manualna skrzynia biegów - modele z okolic 2005r. Wytypowane modele do zestawienia: Alfa Romeo 147 2,0 TS - 150KM Audi A3 ...