Klimatyzacja - jak rozpoznac

26 Wrz 2009, 13:09

Mam głupie pytanie ale bardzo mnie ono dręczy
Oglądając zdjęcia samochodów na sprzedaż z klimatyzacją w zdjęciach niektorych starszych samochodów nie mogę jej znaleźć. Czy może mi ktoś wyjaśnić co to jest za rodzaj klimatyzacji jak ona działa jak ją się ustawia itp.
Chodzi mi np o klimatyzacje w takich samochodach gdzie się nią ustawia? W jakim miejscu na zdjeciu sie znajduje

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

albo tu

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
qwertyu
Nowicjusz

Miejscowość: polnoc

26 Wrz 2009, 14:05

Klimę włącza przycisk AC - Air Conditionig. Jest to zwykła manualna klimatyzacja. Temperaturę ustawiasz pokrętłem i pokrętłem wybierasz gdzie ma wiać (twarz, szyba, nogi).
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

26 Wrz 2009, 15:39

Dzieki za odpowiedz, a mozecie mi powiedziec czym to sie rozni od zwykłego nawiewu powietrza i czy ma to taka sama (najczesciej 4-stopniowa skale ) ?
qwertyu
Nowicjusz

26 Wrz 2009, 15:46

Czym się różni od nawiewu? Wieje lodowatym powietrzem ;) Regulacja jest najczęściej 4 stopniowa.
Kubuch
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2013

26 Wrz 2009, 16:15

Dziekuje Ci bardzo za pomoc i mam jeszcze pytania :
-jakie są inne rodzaje klimatyzacji?
- i w jakich modelach samochodow one występują (z możliwie najniższej półki cenowej ) ?

Z góry dziekuje za odpowiedz
qwertyu
Nowicjusz

26 Wrz 2009, 19:04

wyróżniamy klimatyzacje manualną i automatyczna(climatronic), manualna opisalkolega powyżej natomiast climatronik posiada najczesciej regulacje nawiewu z wyswietlaczem cyfrowym pokazujacym sile nawiewu oraz regulacje temperatury nawiewu(takze z digitalem) z dokladnoscia najczesciej do 0,5 stopnia, w odroznieniu od manuala gdzie temperature ustawia sie tak naprawde mniej-wiecej, są jeszcze wybajerowane climatroniki 2 strefowe lub 4 strefowe, kier ma inna temp pasazer z przodu inna a tyl inna . przedzialy cenowe trudno jest okreslic bo golfa 3 z climatronikiem mamy za 10000 a accorda z tego roku za 17000, natomiast rovera 600 z manualem za 12.000,
wojdud5
Nowicjusz

Miejscowość: Szczecin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

26 Wrz 2009, 22:00

Ja dodam, że wcale nie musi być napisu AC na przycisku włączającym klimę - jak to jest np. w oplach, klimę włącza się przez pociągnięcie do siebie pokrętła od ciepła nawiewu - jest na nim znaczek w kształcie śnieżki
Ostrożność nie jest tchórzostwem.
Lekkomyślność nie jest bohaterstwem.
Martoro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Świętochłowice

26 Wrz 2009, 23:18

U mnie jest śnieżynka :D
<b>don't stop tryin'
one day you
you will flyin'
qki007