REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
ArteK napisał(a):Czy na wtyczce do zaworu w sprężarce napięcie powinno się zmieniać w jakiś granicach czy powinno raz się pojawiać a raz nie? Wiesz jak to dokładnie działa?
Ona właśnie przy wyższych obrotach się załącza a przy niższych raczej nie. Generalnie zauważyłem że najczęściej pracuje tak przy około 3tyś. obrotów.MotoAlbercik napisał(a):Może masz go ciut za dużo i dlatego przy wyższych obrotach się wyłącza
Tylko że oni mi to wszystko sprawdzali. Powiedzieli, że olej jest jest przejrzysty i jego ilość jest prawidłowa. Powiem ci że utknąłem w martwym punkcie. Zamówiłem kompresor i zobaczymy czy jak mi wymienią to będzie ok w sumie musi być ok.MotoAlbercik napisał(a):Przy Yariskach na automatach serwisowych nie powinno ustawiać się ustawień standardowych, bo tam zazwyczaj pokazuje chyba 20 ml.
Podjedź na serwis, niech wypompują olej i trzeba go obserwować co się z nim dzieje - czy nie ma za dużo, czy nie pieni się w zbiorniczku.
A mogę ją odpiąć i podłączyć miernik po czym odpalić silnik z odłączoną wtyczką? Wtedy sprawdzę jakie napięcie jest podawane?MotoAlbercik napisał(a):Napięcie powinno zmieniać się od 0 do 12V.
ArteK napisał(a):Ona właśnie przy wyższych obrotach się załącza a przy niższych raczej nie. Generalnie zauważyłem że najczęściej pracuje tak przy około 3tyś. obrotów.
ArteK napisał(a): Powiem ci że utknąłem w martwym punkcie.
ArteK napisał(a):A mogę ją odpiąć i podłączyć miernik po czym odpalić silnik z odłączoną wtyczką? Wtedy sprawdzę jakie napięcie jest podawane?
Dokładnie. Dzisiaj jak dodałem gazu na postoju do 3tyś. obr. to kima załączyła się przez chwilę chodziła i przestała. Na wolnych obrotach nie chce się załączyć.MotoAlbercik napisał(a):No to faktycznie dziwna sprawa...Tym bardziej, że mówisz, że olej jest czysty i przejrzysty. Za dużo go raczej też nie ma, skoro piszesz, że włącza się przy wyższych obrotach...
Nie da się bo wtedy mama napięcie takie jak na zaciskach akumulatora i klima wygląda na rozłączoną bo wentylator nie pracuje i nie zwiększają się obroty.MotoAlbercik napisał(a):Generalnie tak, tylko nie wiem, jakie wyjdą ci napięcia, bo tak nigdy nie robiłem.
Tak najlepiej ale Ja nie mamMotoAlbercik napisał(a):Zawsze miałem trójniki
Jest ok na wolnych obrotach mam nawet 13,97V czasem lekkie wahnięcia.MotoAlbercik napisał(a):Ale spróbuj. Ładowanie aku na wolnych obrotach masz ok? Masz przynajmniej te 13,9V?
Jest identyczne więc masa jest dobra.MotoAlbercik napisał(a):Zmierz jeszcze napięcie ładowania w taki sposób - czerwoną elektrodę miernika przyłóż do klemy plusowej na aku, a czarną przyłóż do obudowy kompresora. Chodzi mi o to, czy na kompresorze masz dobrą masę. Napięcie musi być takie samo jak na aku.
ArteK napisał(a):Kompresor wymieniony i klima chodzi tak jak powinna. Wygląda na to, że wina leżała w samym kompresorze.
Ja też tak myślę i zastanawiam się czy czasem problem nie był powiązany z nieprawidłowym stanem oleju w układzie.MotoAlbercik napisał(a):Ja bym bardziej stawiał na zawór.
Jeżeli regeneracja wykonana jest odpowiednio to moim zdaniem różnic wielkich nie powinno być tym bardziej że tu gwarancja jest tak jak przy nowym na 24m.MotoAlbercik napisał(a):Nie wiem czy regenerowany należy traktować jak nowy
Koło padowe jest w zestawie z kompresoerm jak go kupujesz. Przynajmniej Ja jak zmieniałem to tak miałem, że nic nie trzeba było kombinować tylko założyć i napełnić układ.Radziak napisał(a):Jak wygląda sprawa z kołem pasowym? Trzeba go dokupić osobno?
Poszukaj firmy która regeneruje kompresory i zapytaj u źródła bo oni będą wiedzieli najlepiej. Ja pamiętam, że sam zasięgnąłem takiej porady szukając kompresora. Pamiętam że te nowsze były bardziej wrażliwe na ilość oleju w układzie i nawet niewielki jego nadmiar potrafił unieruchomić sprężarkę poprzez zawór sterujący.Radziak napisał(a):Jaki model inny oprócz tego wyżej będzie pasował?