Toyota Yaris II. Dziwny dźwięk z pod deski rozdzielczej.

30 Lip 2022, 18:50

Witam. Toyota Yaris 2, 1.0 (51kw) 2011r. Pojawił mi się dziwny dzwięk wydobywający się w miejscu nawiewu na przednią szybe. Na postoju żadnego dźwięku. Czy wentylator na maxa czy wyłączony caly czas taka sama częstotliwość. Jedynie jak przy prędkości wrzuce luz cisza jak wbije bieg znowu słychać. Gdy wezme przekrece w stronę ciepla to tez cichnie.Jak zmieniam miejsca nawiewu to zmienia sie jego odgłos. Ktoś sie spotkał z takimi czarami?
Radziak
Nowicjusz

31 Lip 2022, 10:06

No to raczej nie wina w układzie wentylacji.
Radziak napisał(a):Jedynie jak przy prędkości wrzuce luz cisza jak wbije bieg znowu słychać
Czy dźwięk jest zależny od obrotów silnika? Czyli jedziesz na trójce i wbijasz czwórkę, częstotliwość dźwięku zmienia się?
Radziak napisał(a):Na postoju żadnego dźwięku.
Sprawdzałeś też na wyższych obrotach, takich jak podczas jazdy kiedy on występuje?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

31 Lip 2022, 13:05

Dzięki za odpowiedź. Nie gazowalem go. Ale prawdopobnie na wyższych obrotach bardziej słyszalny. Czy 3 czy 4 raczej to samo przy jednakowych obrotach. Mysle ze to wina sprezarki klimatyzacji bo mam do wymiany. A teraz turkocze strasznie.
Radziak
Nowicjusz

31 Lip 2022, 13:08

Radziak napisał(a):Mysle ze to wina sprezarki klimatyzacji bo mam do wymiany. A teraz turkocze strasznie.
Włączenie/wyłączenie przyciskiem klimatyzacji nic nie zmienia?
Rokiko
Forumowicz VIP

31 Lip 2022, 13:19

Klima martwa wgl nie zalaczala sie. Patrzyłem ale nic sie nie zmienialo. Odjechalem 20km od domu i w trakcie jazdy straszny turkot. Znalalzlem jakis filmik na yt uszkodzona sprezarka. Prawie identyczny dzwiek. Teraz pytanie czy mozna doejchac do serwisu klimy z tym ok 20km. Czy linka. Jutro rano zadzwonie bo mam akurat znjomego co mi serwisuje klime. Juz mu dupy nie chce truc w niedziele.
Radziak
Nowicjusz

31 Lip 2022, 19:53

Może być już po sprężarce, to czy dojedziesz ciężko stwierdzić ale jak do tej pory się nie rozsypała i hałasuje to może kolejne 20km da radę jak będziesz jechał spokojnie.
Rokiko
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Isolde Holderied - Alpejska Błyskawica z Toyoty
    Isolde Holderied to jedna z najbardziej utytułowanych zawodniczek rajdowych świata. Uznawano ją nawet za następczynię legendarnej Michele Mouton. Startowała samochodami wielu marek, jednak największe sukcesy w rajdach WRC ...
    Kultowe japońskie samochody sportowe
    Japońscy producenci nie bez powodu słyną z konstruowania zgrabnych roadsterów i wyjątkowych sportowych samochodów. Wiele modeli stworzonych w Kraju Kwitnącej Wiśni na stałe wpisało się w historię motoryzacji ...

31 Lip 2022, 23:56

Sprężarka już i tak była spisana na straty. Mam juz regenerowana zalatwiona. Tylko kwestia czasu byla zeby wymienic. Nie dotrwala.
Radziak
Nowicjusz

01 Sie 2022, 10:09

To teraz trzeba zrobić porządne płukanie układu klimatyzacji przed wymiana żeby pozbyć się wszelkich opiłków które mogły się pojawić przy zacierającej się starej sprężarce.
Rokiko
Forumowicz VIP