REKLAMA
Zrobiłem serwis klimatyzacji w Yarisce i klima nie chłodzi. Po włączeniu klimatyzacji przyciskiem wentylator startuje, obroty zwiększają się ale tak jak bym nie słyszał charakterystycznego cyknięcia załączającego kompresor, wydaje mi się że wcześniej było ono słyszalne jak było wszystko ok.
Czynnik klimatyzacji uciekł z układu przez rok i praktycznie go nie było przez co klimatyzacja po włączeniu nie załączała się tzn. nic się nie działo.
Podjechałem do warsztatu i układ został sprawdzony azotem, nie wykryto nieszczelności. Następnie została wykonana próżnia przez 30 min. i tu również było ok. Po tych zabiegach układ został napełniony czynnikiem i olejem.
Teraz po wciśnięciu przycisku klimatyzacji wentylator startuje obroty rosną ale kompresor nie załącza się. Sprawdziliśmy czy dochodzi do niego prąd i jest. Wszystkie bezpieczniki sprawdzone są ok. Warsztat stwierdził, że to prawdopodobnie zatarty kompresor. Ja zastanawiam się czy to czasem nie wina sprzęgła? Co myślicie, jak sprawdzić takie sprzęgło czy jest sprawne? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.