Klimatyzacja nie działa opel corsa b

10 Mar 2012, 22:40

Witam. Mam Opla Corse B 1.4 benzyna 96r. Mam klimę. Problem w tym że kiedy pociągam za przełącznik od klimy on się zaświeca, a klima się nie załącza. Nic nie słychać, nie czuć, nie ma skoku obrotów. Co to może być? Pozdrawiam
browar69
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: opel corsa b 1.4

16 Mar 2012, 18:28

Musisz podjechać do serwisu na obsługę klimy, od tego trzeba zacząc.
robbydzia
Aktywny
Awatar użytkownika

Auto: citroen, chevrolet

16 Mar 2012, 23:28

Jak włączysz przyciskiem klime, to kontrolka się zaświeci, ale to nie oznacza, że klima pracuje. Najpierw sprawdz, czy jak ją właczysz na przycisku, to czy kręcą się wiatraki. Jak nie, to klima nie działa. Ale niekoniecznie musi to być awaria - w niektórych samochodach klima włacza się dopiero w temperaturze minimum 3 stopnie. Jeżeli jednak zauważyłeś to przy wyższej temperaturze, to prawdopodobnie masz mało czynnika chłodzącego i trzeba jechać na przegląd klimy. O innych awariach nie wspominam, bo co cię bedę stresował :wink:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Maj 2012, 18:33

Miałem kiedyś podobny problem i niestety nie udało się wymigać od odwiedzenia serwisu klimy :? Nie masz więc co tego odwlekać, bo i tak prędzej czyn później trafisz do serwisu... Ze swojej strony mogę Ci tylko polecić warszawski zakład PerfectClima z Bródna. U mnie rozwiązali problem w kilka godzin :wink:
jędrekAS
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 15 04 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Audi AI remote parking pilot - garage pilot
    Funkcja automatycznego parkowania Audi AI remote parking pilot oraz funkcja automatycznego wjazdu do garażu Audi AI remote garage pilot znacznie ułatwiają parkowanie. Systemy samoczynnie wprowadzają pojazd na równoległe ...