Klimatyzacja po przekładce

04 Cze 2010, 15:32

witam koledzy czy możecie się podzielić uwagami o klimatyzacji w landkach po przekładce a mianowicie jak jest wykonana . Ja jak kupiłem autko to gość powiedział że wystarczy tylko nabić , ale najpierw wymiana olejów rozrządu filtrów nowe opony , to w końcu spłukałem się z kasy i odpuściłem sobie tą klimatyzacje . Teraz jak zaczyna być coraz cieplej przydało by się w aucie troszkę chłodu przepatrzyłem wszystkie rurki dokładnie i są dwie przedłużane łączone wężem i zaciskami czy taki sposób zdaje egzamin czy nie będzie uciekał czynnik jak jest to u was zrobione , wole się dowiedzieć zanim pojadę do mechanika żeby mnie nie wyśmiał Pozdrawiam :mrgreen:
Ostatnio edytowany przez amik, 06 Cze 2010, 15:53, edytowano w sumie 1 raz
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: dolnoslaskie

04 Cze 2010, 18:17

witam. W moim landku jest wymieniona na europejska, przewody równiez nie jest nic łączone i wszystko działa idealnie. Nabicie klimy nie jest takie drogie wiec niewiem dlaczego ten goscio sam tego niezrobił, a moze probował i nic z tego niewyszło :idea: . Pozdrawiam
mundi7
Nowicjusz

Miejscowość: radom

04 Cze 2010, 21:07

Witam kolegę
Mogę tylko pogratulować " dobrego MECHANIKA"
Bawię się trochę w mechanikę i nigdy POWTARZAM NIGDY się nie spotkałem żeby w jakimś aucie przewody klimy były przedłużane bądź łączone wężykami . To jest profanacja mechaniki pojazdowej i lepiej podaj namiary na tego "mechanika " żeby ktoś inny się na niego nie nadział
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

05 Cze 2010, 08:29

no to mam problem poszukam przewodów klimy od europejczyka , ale z tym będzie raczej trudno Pozdrawiam :cry: dzięki za wypowiedzi
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

08 Cze 2010, 14:25

KLIMA MA DUZE CISNIENIE W UKŁADDZIE I DLATEGO NIE ŁACZY SIE ICH A UZYWA GOTOWYCH PRZEWODOW. PRZED NABICIEM SPRAWDZ SZCZELNOSC KLIMY BO PO CO NABIJAC JAK I TAK UCIEKNIE CI CZYNNIK CHLODZACY
land rover freelander 2000r. 1.8 petrol 120KM
rafciuch
Aktywny

Miejscowość: grudziadz

08 Cze 2010, 17:16

na razie jestem na etapie szukania kogoś kto będzie chciał się zająć przedłużeniem tych rurek w profesjonalny sposób co nie jest takie proste bo raczej każdy nabija klime a jak mowa o naprawie to już nie chcą się zająć , no trudno jak nie znajdę rurek od europejczyka i nik nie zechce mi tych rurek pospawać będzie bez klimy :cry: Pozdrawiam
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Poznań Motor Show - nowa data targów!
    Wczoraj późnym wieczorem pojawiła się informacja o przełożeniu największych targów motoryzacyjnych Poznań Motor Show które miały odbyć się między 26, a 29 marca 2020 roku. Nowy termin w którym ...

09 Cze 2010, 17:23

Witam.
Chcę kupić freelandera z 2004 r. wersja angielska bez klimatyzacji.
czy jest na forum osoba która przełoży mi auto na oryginalnej maglownicy itp. i zainstaluje klimatyzacje?
chciałbym wiedzieć czy opłaca się podczas przekładki instalować klimę? jakie są koszta?
pozdrawiam
maiden
Nowicjusz

Miejscowość: bytom

10 Cze 2010, 08:48

nie lepiej kupić już z klimą i tylko przerobić na EU?
Nie mniejsze koszty wtedy?
była moja mała bestia - Freelander 2002 1.8 petrol
teraz jest Ford S-MAX Titanium
kaskaderr
Początkujący

Miejscowość: Śląskie
Auto: Ford eS-MAks
Silnik: 2.0 145KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Van
Rok produkcji: 2009

10 Cze 2010, 09:44

chyba jednak opłaca się zainstalować, bo auto kosztuje 15 tys myślałem nad przekładka za 5000 tys. + klima około 1000zl. A za 21 tys nie kupie dobrze przełożonego freelandera z 2004r. z klimą.. więc jak ktoś orientuje się ile kosztuje założenie klimy podczas przekładki to proszę o pomoc. pozdrawiam
maiden
Nowicjusz

Miejscowość: bytom

10 Cze 2010, 16:53

Kolego "amik" może to cię zainteresuje [link do oferty na Allegro wygasł]
LANDEK99
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Puławy
Prawo jazdy: 13 08 1986
Auto: freelek 99r
Silnik: 2.0 98KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 1999

20 Cze 2010, 14:38

witam koledzy przy puszce parownika jest taki czujnik [link wygasł] do kompletu kłopotów urwała mi się ta rurka tam jest jakiś gaz , do czego to służy jakie ma zadanie jeśli ktoś wie proszę odpowiedzcie i jeszcze jedno jakie ciśnienie występuje w klimatyzacji Pozdrawiam
amik
Początkujący
Awatar użytkownika

21 Cze 2010, 09:17

Czy wymiana sprężarki od klimy w TD4 jest trudna ... tzn czy dużo trzeba zdemontować (?) a jeszcze jedno czy wszystkie sprężarki są we wszystkie modelach identyczne (?)
mar_pula
Początkujący

Miejscowość: Lubartów

22 Cze 2010, 11:51

Witam, jestem właścicielem Landka po przekładce. Mam problem z nawiewem i generalnie z klimą. Jak włączam nawiew na max to słychać że wentylator ostro pracuje ale generalnie w autku dmucha tak jakby nie chciało, w zimę auto bardzo szybko paruje i nawiew niewiele pomaga. Czy to wina źle wykonanej przekładki?? CO robić?
lokofb
Nowicjusz

Miejscowość: Gliwice

22 Cze 2010, 14:45

Witam , odnośnie słabego nawiewu ;
czy dobrze został zrobiony nowy dolot powietrza do obudowy klimy - za mały przelot dławi,

druga rzecz czy wentylator kreci się w dobrą stronę ?
trzecia bardzo istotna czy wymieniono turbinę wentylatora - łopatki musza mieć wygięcia w odwrotną stronę po przekładaniu -
przez zimę też mi parowało i słabo grzało bo miałem angielską turbinę teraz z włoską fruwa.. aż miło nawet na 1,2, stopniu
sympatyk
Zaawansowany

Miejscowość: na skraju grodu
Prawo jazdy: 15 09 1976
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Freelander e picc. scuderia
Silnik: Otto 95÷121
Paliwo: Benzyna + LPG

23 Cze 2010, 17:00

witam może mi ktoś powiedzieć ktoś kto ma freelandera 1.8 z którego miejsca wychodzi przewód do sprężarki klimatyzacji u mnie nie jest podłączona i nie widzę żadnego luźnego przewodu prosze bo już mam serdecznie dość tej klimatyzacji czym dalej tym więcej problemów Pozdrawia :sad:
amik
Początkujący
Awatar użytkownika