Klimatyzacja sama się wylacza/wlacza?

30 Cze 2006, 16:20

Czesc!

Mam problem z klimatyzacja - sama sie wylacza. Na wyswietlacz nadal jest zapalone A/C ale sama klima sie wylacza i dmucha cieplym, wilgotnym powietrzem.
Za jakis czas sama sie wlacza. Nie jestem pewien ale mam wrazenie, ze uzaleznione jest to od jazdy. Jak jade co najmniej 40km to chyba dziala a jak zwolnie albo sie zatrzymam to sie wylacza. Np jak wsiadam do rozdgrzanego wozu i odpale to zazwyczaj (nie wiem moze nigdy) nie dziala - musze zaczac jechac i dopiero wtedy zalapie. Jak zalapie to chlodzi dobrze. Nie zauwazylem roznicy przy AUTO i nie-AUTO. Czy spotkal sie ktos z Was z takim zachowaniem, o co tu chodzi? To jest elektroniczna klimatyzacja. 406 hdi 110 Rapier z 2003.

Pozdrawiam,
Wojtas

• 30 Cze 2006, 22:32

podjedź na diagnoze,podłączą i powiedzą co trzeba zrobić lub zrobią sami
    pozdro 8)
    Nie ma głupich pytań tylko są głupie odpowiedzi
    grzestv
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

Miejscowość: okolice Warszawy
    Auto: nie mam

09 Sie 2006, 22:17

Trzeba ustawic termostat na nizsza temperature niz obecnie!
    -----------------------------------------------------------------------------------

Tylko w pojazdach z wyzszej polki( Luxus class i Full Size + limuzinach jest standardowo instalowana 'KLIMATYZACJA"- po ang "CLIMATE CONTROL"!
    a tam jest ona zaprogramnowana na : chlodzenie od odpowiedniej temp a pzrede wszystkim ma utrzymywanie nakazanej wilgotnosci powietrza w kabinie.
    takze sama reguluje nagrzewanie oraz jodyzowanie i oczyszczanie powietrza!
    Ale do tego musi byc specjalnie skonstruowana karoseria z tunelami powietrznymi w karoserii- wewnatrz miedzy blacha i to wlasdciwie odwadnianymi i izolowanymi!
    Zatem Klimatyzacji za wiele tys $ nie mona montowac do byle sredniej czy mneijszej klasy pojazdu!
    Rygel
    Rygel

19 Wrz 2009, 22:56

to chyba klimatronik
    Ostatnio edytowany przez godfather78 20 Wrz 2009, 16:47, edytowano w sumie 2 razy
    godfather78
    Aktywny

Miejscowość: swarzędz
    Prawo jazdy: 0- 0-1996
    Przebieg/rok: >50tys. km
    Auto: octavia II
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Automatyczna

20 Wrz 2009, 11:50

Trzeba się podłączyć pod komputer i sprawdzić,jaką temperaturę cieczy chłodzącej pokazuje,oraz ciśnienie w układzie - w sprężarce jak się nie mylę jest reduktor ciśnienia,który pełni rolę zaworu bezpieczeństwa.Trzeba też sprawdzićjaką temp. pokazuje czujnik zewnętrzny.Sprawdz też jaki jest poziom cieczy chłodzącej silnik,oraz trzeba też sprawdzić,czy w układzie jest wogóle czynnik chłodzący.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Rok produkcji: 2000

20 Wrz 2009, 16:46

nie zalwazylem ze ten post jest z przed 3 lat
    "Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
    godfather78
    Aktywny

Miejscowość: swarzędz
    Prawo jazdy: 0- 0-1996
    Przebieg/rok: >50tys. km
    Auto: octavia II
    Paliwo: Diesel
    Typ: Hatchback
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Picie i jedzenie za kierownicą - to niebezpieczne!
      W związku z obowiązującym zakazem spożywania posiłków w lokalach gastronomicznych wiele osób kupuje dania na wynos. Nie powinno to jednak skłaniać kierowców do jedzenia (nawet frytek) czy picia podczas ...