Sprzeglo ASTRA

19 Wrz 2009, 19:41

Witam, zmieniałem linkę od sprzęgła ze 3 miechy temu. Ponieważ stara juz skrzypiała. Kupiłem Nową za którą dałem 24zł. Mechanik wymienił nasmarował i chodziło jak masło. Lecz teraz obserwuje że znowu cieżko chodzi... jest to dla mnie na tyle absurdalne ze ludzie maja po pare lat ta sama linke i sprzeglo chodzi luźniutko . Mechanik wspomnial cos ze gdzies na przyłaczu do skrzyni cos moze przycierac?
Prosze o sugestie
Infernus_90
Początkujący

Miejscowość: Wawa
  • 19 Wrz 2009, 20:57

Mechanik może mieć racje . Pamiętam podobną sytuacje w poldku . Wymiana linki i tak jak u Ciebie za jakiś czas znowu trzeba było ciężkiego buta do sprzęgła . Z mojej strony padła sugestia że należałoby wyjąć skrzynie biegów i przesmarować tuleje łożyska wyciskowego , bo ono stawia taki opór przesuwając się na sucho , a wymiana linki to tylko chwilowe zaleczania problemu. Oczywiście , ze strony właściciela pojazdu usłyszałem ...............nie napisze - cenzura :mrgreen: Po dwóch kolejnych wymianach linki spadła skrzynia , smarowanie i.... dozgonne podziękowania :lol:
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

19 Wrz 2009, 21:38

W cieniasku tak miałem. Nie robiłem tego osobiście bo to jest służbowe auto ale mechanik powiedział, że docisk się zapiekł. Rozebrał, wyczyścił i hula :)
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

20 Wrz 2009, 22:32

Zmien mechanika bo cienki Bolek.
    zibi58
    Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Kia Carens - kompaktowy MPV
      Kia Carens to kompaktowy MPV (Multi-Purpose Vehicle) zaprojektowany całkowicie od nowa z myślą o potrzebach nowoczesnej rodziny. Aerodynamiczna sylwetka, design "cab forward", wybór czterech jednostek napędowych, czterech ...