Klimatyzacja tak czy nie?

25 Lip 2016, 14:30

Może pytanie wydaje się dziwne ale ja się ostatnio mocno nad tym zastanawiam, mam problem z zatokami i niestety każda dłuższa podróż = ucisk w zatokach, katar :/, a potem antybiotyk. Otwarte okna nie dają aż takiego efektu szczególnie w korkach ale chorować też kiepsko, jakieś pomysły?
bpa
Początkujący

Auto: volvo v40

27 Lip 2016, 11:06

Ja w swoim aucie posiadam klimatyzację. Oczywiście nie używam jej codziennie, ale w dni upalne jest naprawdę przydatna. Aby się nie pochorować trzeba po prostu dobrze ustawić temperaturę :) Są jakieś wytyczne, chyba w ustawianiu stopni. Polecam poczytać więcej o tym jak ustawiać klimatyzację np. tutaj.
MarcoBus
Obserwowany

Prawo jazdy: 05 05 1986
Przebieg/rok: 1tys. km
Auto: Citroen C3

31 Lip 2016, 15:04

Dokładnie - klimatyzacja używana z głową, nie powoduje żadnych chorób z zatkami, przeziębień itd. Wystarczy tylko poświęcić troszkę czasu i poszperać w necie, a także na naszym forum, jak używać klimy, żeby nie chorować. Oczywiście do tego dochodzi również odgrzybianie, bo to też ma wpływa na zachorowania.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Sie 2016, 17:07

co oznacza używana z głową? Odgrzybiam regularnie, nie nastawiam na maksa ale i tak jakoś kiepsko się czuję szczególnie gdy w aucie spędzę trochę więcej czasu a niestety ostatnio same dłużśze trasy pokonuję, na razie kupiłem sobie sinufast i biorę od kilku dni bo można było oszaleć, nos zatkany, coś ciągle jakby mi ściekało, jestem u rodzinki i trochę mi głupio po lekarzach tutaj biegać, a za chwilę jadę w góry i znów ponad 400 km w trasie ;/
bpa
Początkujący

05 Sie 2016, 10:47

bpa napisał(a):co oznacza używana z głową?

Nie chcę tutak przepisywać stosów artykułów z internetu, bo można tego znaleść naprawdę dużo. Wystarczy poświęcić troszkę czasu i poczytać.
Najważniejszy błąd jaki się popełnia, to wsiadanie do rozgrzanego samochodu, zamykanie drzwi i uruchamianie silnika i włączanie klimy. Samochód, przed wejściem do niego nalezy porządnie przewietrzyć. W czasie jazdy nalezy regulować temperaturę tak, żeby nie było w samochodzie zimno. Ma być chłodno, ale nie zimno. Przed końcem podrózy nalezy tak wyrególować temperaturę, żeby nie było szoku termicznego przy wychodzeniu - czyli w aucie 15 stopni, a po wyjściu 28.
Tutaj , tutaj , tutaj i cała masza podobnych artykułów w google.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

09 Sie 2016, 14:57

Dzięki za łopatologiczne wyjaśnienie :), spróbuję tak robić, choć przyznaję się do winy że raczej szybko odpalam klimę bo zazwyczaj wszystko robię w biegu i szkoda mi czasu na wietrzenie itp. zobaczymy jaki będzie efekt
bpa
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    BMW M3 i BMW M4 Coupe z nowym, mocnym silnikiem
    Debiut nowego BMW M3 Limuzyna oraz nowego BMW M4 Coupe zwiastuje wejście na rynek nowej generacji samochodów sportowych o wysokich osiągach, stworzonych przez BMW M GmgH, a także oznacza zaszczepienie filozofii BMW ...