Klimatyzator pod zapalniczkę. Opinie i porady.

12 Lip 2010, 12:35

Witam,
Interesuje mnie zakup klimatyzatora przenośnego do samochodu. Pracuję jako przedstawiciel handlowy i czasami całe dnie spędzam w samochodzie służbowym, który niestety z klimatyzacją ma niewiele wspólnego. W obecnej sytuacji gdy temperatura sięga nawet do 40 stopni w samochodzie zwyczajnie nie da się wytrzymać, a po wyjściu wyglądam jakby wylano na mnie wiadro wody, co niezbyt sprzyja mojej pracy. Na allegro znalazłem coś takiego:

[link do oferty na Allegro wygasł]

I teraz pytanie do osób które może miały okazję używać podobnego sprzętu. Czy to się sprawdza, zwłaszcza na długie trasy? Co jaki czas należy wymieniać wodę na zimną i czy naprawdę będę czuł się w miare komfortowo podróżując z czymś takim? Proszę o szybkie opinie, ewentualnie porady jak inaczej poradzić sobie z sauną w samochodzie.
106049
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

25 Lip 2010, 09:20

Miałbym nalewać zimnej wody do urządzenia po to by mogło mi schłodzić wnętrze samochodu?!Miałbym wkładać do środka zamrożony jakiś wkład?! Toż to jawna kpina :!: To urządzenie nie schłodzi nawet powietrza o 1 procent,nie ma szans bo jakim cudem :?: To wyrzucenie pieniędzy w błoto.Czy Niemcy gdyby wyprodukowali skuteczny klimatyzator,pozbywali by się go za taką cenę ? Mnie osobiście ta cena dziwi,nie jestem przyzwyczajony do czegoś taniego made in Germany,mnie to pachnie zwykłym chińskim Bublem sprowadzanym do Niemiec na zamówienie.To urządzenie to zwykłe Placebo,szkoda pieniędzy :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

25 Lip 2010, 22:06

Kto pyta, nie błądzi.
Zanim kupisz zastanów się...
Jak wygląda klima w samochodzie, z czego się składa, o ile więcej auto pali aby schłodzić powietrze..., do tego trzeba wiedzieć, że klima także wyciąga wilgoć z powietrza.
Spróbuj skontaktować się z kimś, kto nabył już takie coś (może sprawdź komentarze). Wiem, że to trudne bo allegro obecnie ukrywa kontakty do ludzi.
Ja bym się raczej nie dał nabrać. Uważam, że to ściema. Nie polecam
asmik
Nowicjusz

Miejscowość: Gdańsk

26 Lip 2010, 08:49

Racja,ja już raz naciąłem się na kosmiczny wynalazek oferowany przez HOME SHOPPING,nazywało się to ustrojstwo ---TOP MICRO--- ale to do zwykłego pomieszczenia mieszkalnego,Bubel jakich mało, do tego drogi bubel.Miał się włączać i wyłączać automatycznie po nagrzaniu pomieszczenia,FIKCJA! Ja tylko wiem,że do skutecznych metod obniżenia temperatury w samochodzie nawet o 5 st.C należą rolety zakładane na tylną szybę ,oraz specjalne folie naklejane(bariera dla promieni słonecznych)Poza tym tak jak kolega pisze,tylko klima jest skuteczna.Można oczywiście użyć dodatkowego wiatraczka,ale jeśli on nie będzie pobierał powietrza z zewnątrz to dlaczego miałby być skuteczny?!Nie obniży temperatury a dmucha powietrzem nagrzanym w środku.Mnie najbardziej osłabiło to( w tym klimatyzatorze),że można włożyć zmrożony wkład,to to już ściema jakich mało.Dmuchnie chłodkiem przez kilka sekund a potem co :!: :?: :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

26 Lip 2010, 16:08

Wystarczy zrobić prosty test - naolać do jakiegos pojemnika pół litra wody, położyć go w samochodzie w miejscu jak na rysunku i po 15 minutach ( bo tyle trzeba odczekać wg instrukcji zanim się włączy urządzenie ) sprawdzić temp. wody w tym pojemniku.
Ciekawe jak bardzo będzie chłodna.
Można również tak samo zrobić z kostkami lodu - ciekawe, czy wytrzymają te 15 minut....
Wg mnie oszustwo jakich mało.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Sie 2010, 18:10

cóż, nie posiadam tego urządzenia, ale ponieważ zastanawiacie się jak takie urządzenie może działać, wydaje mi się, że na prostej zasadzie: woda, parując, obniża swoją temperaturę (a przy okazji i otoczenia). zupełnie tak samo, jak człowiek chłodzi się pocąc (pot paruje, temperatura się obniża). czy ten mechanizm może być wystarczająco wydajny, żeby schłodzić samochód to już osobna kwestia...
turnaround
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

MORPHOZ - łączność i sztuczna inteligencja
    Na kierowcę i pasażerów Renault MORPHOZ czeka komfortowe i przestronne wnętrze LIVINGSPACE, przypominające prawdziwy salon. Siedząc wygodnie, każdy w swoim fotelu, kierowca i pasażerowie są dopieszczani przez sztuczną ...
    Opel Mokka otrzymał pięć gwiazdek w testach Euro NCAP
    Niezależna organizacja konsumencka Euro NCAP (Europejski Program Oceny Nowego Pojazdu) przyznała kompaktowemu SUV-owi Mokka pięć gwiazdek. A zatem kolejne auto wyprodukowane przez Opla otrzymało od Euro NCAP najwyższą ocenę. ...

03 Sie 2010, 18:16

Tak ,zgoda tylko ,że przeprowadzono test tego ustrojstwa,nie obniżyło temperatury wewnątrz auta NIC :!: Kup sobie najnowszy poradnik Auto Świata jeśli chcesz,akurat robiono test tego wynalazku :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

04 Sie 2010, 18:27

A ja jeszcze dodam, że to, co wytwarza to urządzenie, to przecież... woda, która w samochodzie jest nieporządana. Podejrzewam, że po letnim użyciu tego urządzenia, w zimie będą parować i marznąć szyby od środka i będzie ciężko sobie z tym poradzić, ponieważ w środku samochodu będzie całe mnóstwo wilgoci.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Sie 2010, 18:43

Ten argument absolutnie dyskredytuje używanie takich rzeczy w samochodzie,wystarczy mieć tylko jeden dywanik mokry i w słotny dzień szyby od środka zaparowane dłuuuugo,przerabiałem wiele razy ten temat,najgorsza późna jesień i jazda tylko na krótkich trasach.Zaparowywacz dodatkowy aplikować sobie do wnętrza auta! :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

16 Sie 2010, 22:26

106049 napisał(a):Witam,
Interesuje mnie zakup klimatyzatora przenośnego do samochodu. Pracuję jako przedstawiciel handlowy i czasami całe dnie spędzam w samochodzie służbowym, który niestety z klimatyzacją ma niewiele wspólnego. W obecnej sytuacji gdy temperatura sięga nawet do 40 stopni w samochodzie zwyczajnie nie da się wytrzymać, a po wyjściu wyglądam jakby wylano na mnie wiadro wody, co niezbyt sprzyja mojej pracy. Na allegro znalazłem coś takiego:

[link do oferty na Allegro wygasł]

I teraz pytanie do osób które może miały okazję używać podobnego sprzętu. Czy to się sprawdza, zwłaszcza na długie trasy? Co jaki czas należy wymieniać wodę na zimną i czy naprawdę będę czuł się w miare komfortowo podróżując z czymś takim? Proszę o szybkie opinie, ewentualnie porady jak inaczej poradzić sobie z sauną w samochodzie.

to nie klimatyzator jak i inne tanie klimatory itp..

klimatyzatory mają sprężarkę...

KUp KLIMATYZATOR PRZENOŚCNY 500zł najtaniej 150zł przetwornica 1500w i masz klime w aucie....

jak cos pisz na pw
PISAĆ
klimakielce
Nowicjusz

Miejscowość: KIELCE

01 Maj 2012, 15:12

Witam, jestem tu nowa :)

chciałabym odświeżyć ten temat i zapytać o radę w związku z upałami.

Mam 2 samochody, 2 graty oraz przenośny klimatyzator w domu.

Czy ktoś może mi powiedzieć, co to za przetwornica wymieniana post wyżej i czy można takie ustrojstwo wymiennie zakładać do Opla Astry rocznik 1998 i Daewoo Lanosa rocznik 2001?

Klimatyzator zaś ma takie parametry: (tez by sie go jakos umocowało na tylnim siedzeniu, jest do niego dorobiona rura, ktorą można umocować w oknie i pozaklejac otwory)

Equation WAP - 267EF
600kWh bierze, gdy chłodzi
cooling output 2,60 kW
moc 1200 W
30 kg wagi

To taki sam jak ten na allegro: [link do archiwumallegro.pl wygasł]
ais
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 05 1993
Auto: Opel Astra 1.4, Daewoo Lanos