Klocki hamulcowe do Mondeo - nowe czy używane?

11 Gru 2015, 16:53

Cześć! Szukam zamiennych części - Ford Mondeo, a konkretnie interesują mnie klocki hamulcowe (tylne). Zastanawiam się, czy kupić nowe czy jednak zaryzykować i poszukać używanych? Co prawda bardziej jestem przekonany do nowych, znalazłem np. takie: SRL S70-1375, ale może macie sprawdzony sklep/stronę, gdzie byłby dobry wybór tych części i w korzystnej cenie? Ponieważ mam małą wiedzę o motoryzacji, liczę na Waszą pomoc :)
MarekGz
Nowicjusz

Auto: Nie mam

11 Gru 2015, 17:01

MarekGz napisał(a):Zastanawiam się, czy kupić nowe czy jednak zaryzykować i poszukać używanych?

W układzie hamulcowym i kierowniczym nie zakłąda się części używanych. Zawsze i tylko nowe.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lut 2016, 11:13

Pan wyżej ma calkowitą rację. Też mnie kiedyś mechanik zjechał, jak zapytałam, czy można kupić jakieś używane klocki hamulcowe. Na bezpieczeństwie nie wolno oszczędzać!!! Ostatecznie zamontował mi klocki firmy Brakestock. Czytałam w sieci, że są dobre i jak podał mi kilka opcji to wybrałam te. Nie sprawiają mi kłopotów w każdym razie.
ankaa111
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa

18 Kwi 2016, 11:36

MarekGz napisał(a):klocki hamulcowe (tylne). Zastanawiam się, czy kupić nowe czy jednak zaryzykować i poszukać używanych?

Skąd to ci przyszło do głowy? Przecież klocki tylne nowe to nie wielki wydatek.

MotoAlbercik napisał(a):W układzie hamulcowym i kierowniczym nie zakłada się części używanych. Zawsze i tylko nowe.

Całkowicie się z tym zgadzam!
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

18 Kwi 2016, 20:48

Nie piszesz, który rok tego mondeo a to ważne dla tego modelu. MK3 do 2006 roku ma wadliwe tylne zaciski hamulcowe. Jeżeli chodzi o ten model to nie warto kupować nowych klocków. W dłuższej perspektywie wychodzi najtaniej kupno używanych tylnych zacisków montowanych po 2006 roku wraz z obejmami i klockami nowego typu, które mają blaszane wkładki. Do kolejnych wadliwych rzeczy należy też dźwignia hamulca ręcznego z samoregulacją, którą też zastąpiono zwykłą.
andrzej_124
Stały forumowicz

23 Kwi 2016, 21:27

Zasada jest bardzo prosta,jeśli kupujesz nowe tarcze to tylko porządnej firmy,czyli tym samym kupujesz klocki hamulcowe najlepiej tej samej porządnej firmy.Jeśli jednak masz stare tarcze hamulcowe,zjechane trochę to masz do wyboru dwie opcje,tanie ,chińskie ale dobre ,oraz używane.Ta opcja tyczy tyłu bo z przodem żartów nie ma,przejmuje 75%mocy hamowania.Sprawdziłem tanią chińszczyznę,polecam Kraft Automotife,Deckermann a z europejskich hiszpańska Remsa.Te klocki sprawdziły mi się w VW T4 oraz w T5 wożącym 9 osób.Jeśli chodzi o przód,to praktycznie powinno się wymieniać tarcze wraz z klockami,ostatecznie co drugą wymianę klocków,tutaj oszczędzanie nie jest wskazane.Teraz tylko musisz porównać koszty,różnice w cenie oraz dowiedzieć się jaka jest grubość okładziny w używanych.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uwaga na dzieci na drodze wracające lub idące do szkoły!
    Skończyły się wakacje, a to oznacza, że z początkiem roku szkolnego (od 2 września w tym roku) na przejściach dla pieszych pojawiło się więcej dzieci. Są one szczególnie narażone na niebezpieczeństwo – rozkojarzone ...
    Ile można zapakować do samochodu?
    Każdy samochód opisany jest dziesiątkami parametrów. Dotyczą pojemności silnika, ilości miejsc siedzących czy masy własnej. Wśród parametrów jest jeszcze jeden, często przez użytkowników ...