Wybór tarcz i klocków hamulcowych - Yaris II

08 Lut 2014, 22:01

Poradźcie jakiej firmy zakupić tarcze + klocki hamulcowe. Mam do wyboru: TRW, FERODO, BOSCH. Mój samochodzik to toyota yaris z 2007 roku.
Fingolfin
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 02 1973
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Toyota Yaris
Silnik: D4D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

08 Lut 2014, 23:00

Witaj,

Ja w swojej yarisce wymieniałem z przodu tarcze i klocki i mam założone firmy TRW. Przejechałem już od wymiany około 30tyś. i jak narazie nie ma problemów i jestem zadowolony.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

09 Lut 2014, 12:39

Wszystkie wymienone firmy są godne polecenia. Możesz wybierać między nimi w stosunku do ceny.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

09 Mar 2014, 14:02

Witam,podepnę się do tematu.
Podczas przeglądu diagnosta stwierdził,że w najbliższym czasie powinienem wymienić klocki oraz tarcze w Yarku 1.4D 4D mojej żony , zaproponował mi zakup tarcz ATE + klocki Ferrodo. Szukałem takiego zestawu na znanym portalu aukcyjnym ale nie znalazłem, znalazłem natomiast zestawy
Tarcze + Klocki Bosch
Tarcze + klocki TRW
Tarcze Bosch + Klocki ATE
Czy ktoś może jeździ na którymś z powyższych zestawów lub ma doświadczenie w optymalnym doborze takiego zestawu to bardzo proszę o opinie lub sugestie które ułatwią mi wybór.
Zależy mi żeby zestaw był skuteczny i trwały jednocześnie zaznaczając ,że moja żona nie jest rajdowcem.
absb
Nowicjusz

Auto: Yaris II
Silnik: 1,4

10 Mar 2014, 09:27

Jeżeli koniecznie musisz kupować zestaw to kup TRW.
A jeżeli możesz kupować osobno to tarcze TRW a klocki Ferodo.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

10 Mar 2014, 16:35

Oki dzięki za poradę, liczyłem jeszcze na uzasadnienie ale widzę, że porada nie od nowicjusza
więc z doświadczenia zapewne zasugerowane optymalnie.
A czy ktoś może ma doświadczenie i może napisać coś o tarczach i klockach Boscha
jak one się sprawują. Przeglądałem różne fora i bardzo mało jest opini na ich temat.
Dzwoniłem do serwisu Toyoty i zaproponowali mi właśnie Boscha ale z racji na koszt łącznie z wymianą ponad 1000 zł na pewno nie skorzystam z usługi serwisu.
absb
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan Micra N-Tec - nowa stylizacja nadwozia i wnętrza
    Nissan wprowadził właśnie do sprzedaży nową, specjalną odmianę miejskiego modelu Micra. Wersja N-Tec wyróżnia się nową stylizacją nadwozia i wnętrza, a także zmodernizowanymi rozwiązaniami technicznymi. Jest też bardzo ...

10 Mar 2014, 17:29

Ja posiadam tarcze i klocki Bosch. Jestem z tego kompletu bardzo zadowolony hamują wzorowo, nie piszczą, troszkę klocki pylą ale to nic w porównaniu z poprzednimi TRW.
Na zestawie przejechałem 30 tys km i praktycznie nie widać zużycia :)
tomcio123
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Xsara 2.0 hdi

11 Mar 2014, 10:41

absb napisał(a):liczyłem jeszcze na uzasadnienie ale widzę, że porada nie od nowicjusza więc z doświadczenia zapewne zasugerowane optymalnie.

Hmmm uzasadnienie...Kiedyś ja, teraz moi mechanicy zakładają takie klocki i tarcze i klienci nie narzekają. Ja też w jeepie i Nubirze mam klocki Ferodo a tarcze TRW. Dlaczego? Dlatego, że jest to chyba najlepsza opcja, jeżeli brać pod uwagę ceny i jakość.
absb napisał(a):A czy ktoś może ma doświadczenie i może napisać coś o tarczach i klockach Boscha

Bosch jest dobry, ale drogi w porównaniu z innymi.
tomcio123 napisał(a):Ja posiadam tarcze i klocki Bosch. Jestem z tego kompletu bardzo zadowolony hamują wzorowo, nie piszczą, troszkę klocki pylą ale to nic w porównaniu z poprzednimi TRW.

Klocki TRW trzeba przyznać, że troszkę pylą, czyli szybciej się zużywają. Dlatego zaproponowałem klocki Ferodo - są tańsze niż Bosch-a a jakość ta sama.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Mar 2014, 16:52

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, decyzja zapadła, będzie komplet tarcze + klocki TRW,
myślę, że tarcze TRW wytrzymają kilka kompletów klocków to następne będą klocki Ferodo.
A tak na marginesie, w moim aucie ostatnio mechanik założył mi klocki Freodo Premier
i rzeczywiście są dosyć dobre, choć tarcza nie jest przez nie dokładnie całkowicie pokryta,
(na zewnątrz jest rant na wysokość 7-8 mm) to hamulce są "brzytwa".
absb
Nowicjusz

19 Kwi 2014, 14:14

TRW oferuje wysoką jakość w przystępnej cenie,BOSCH za cenę niższą taką samą jakość,gdyż pakuje do swoich pudełek produkty TRW,dlatego wybierz BOSCH-a(tarcze)Najlepsze klocki produkuje TEXTAR oraz FERODO(bardzo trwałe i skuteczne).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Mar 2016, 13:42

Cześć,
ArteK pisałeś, że masz zestaw TRW. Proszę o informację czy zestaw ten nie popiskuje przy hamowaniu? Jaką masz Yariskę? Wersja Francuska czy Japońska? Z tyłu hamulce tarczowe czy bębnowe?

Z góry dziękuję za informację.
sprintter
Obserwowany

Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Toyota Yaris 2004, 1.0 VVTI

01 Mar 2016, 13:45

Ja zawsze uzytkuje TRW i jeszcze nigdy nie piszczały
zielonek
Aktywny

Auto: P 206

01 Mar 2016, 13:51

zielonek dzięki za info. W internecie można znaleźć właśnie takie informacje na temat zestawu TRW (dotyczy różnych samochodów) stąd moje pytanie. W takim razie też pewnie się na taki zestaw zdecyduję bo jest tańszy od BOSCHA i sporo tańszy od ATE.
sprintter
Obserwowany

18 Kwi 2016, 10:54

sprintter napisał(a):ArteK pisałeś, że masz zestaw TRW. Proszę o informację czy zestaw ten nie popiskuje przy hamowaniu? Jaką masz Yariskę? Wersja Francuska czy Japońska? Z tyłu hamulce tarczowe czy bębnowe?

Moja Yariska to chyba wersja francuska jak dobrze pamiętam, z tyłu są bębny. Rok prod. 2008. Do zestawu TRW nie mam zastrzeżeń, były to klocki z tarczami razem w zestawie. Pisków nie ma przy hamowaniu i hamulce po dłuższym użytkowaniu są dobre.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2016

18 Kwi 2016, 11:28

Dzięki za info - już kupiłem właśnie taki sam zestaw (TRW) i mogę potwierdzić, że na razie jest OK.
sprintter
Obserwowany