Klocki się skończyły?

25 Mar 2019, 17:44

Cześć. Po pierwszych dobrych wrażeniach po zakupie E39 pojawiają się pierwsze niespodzianki.

Ostatnio podczas dłuższego hamowania było czuć spaleniznę, ale wtedy nie myślałem, że to z samochodu bo kolega otworzył w tym momencie szybę. Dzisiaj znowu to się pojawiło, ale to raczej nie były klocki tylko jakby plastik, dość mocno waliło w całej kabinie i chyba nawet trochę dymu widziałem przy kierownicy. Nawiew był wyłączony. Ale po chwili był już spokój. Kilka kilometrów dalej zapaliła się kontrolka klocków hamulcowych "Sprawdź klocki hamulcowe". Mechanik mówił, że niedługo będzie trzeba wymienić klocki z przodu, więc normalnie bym wymienił, ale zastanawia mnie ta spalenizna. Co to może być, faktycznie z klocków czy jakieś kable? Aczkolwiek to też dziwne, bo po chwili już nie było spalenizny czuć.
paweeelooo
Początkujący

Zdjęcia: 1
Auto: Nie mam

26 Mar 2019, 13:10

paweeelooo napisał(a):Co to może być, faktycznie z klocków czy jakieś kable? Aczkolwiek to też dziwne, bo po chwili już nie było spalenizny czuć.
Jak najbardziej może być od klocków hamulcowych. Nie sprawdziłeś z ciekawości czy koła były bardzo gorące?

Cienkie klocki i tarcze potrafią dużo szybciej łapać temperaturę i przegrzewać się przy mocniejszym hamowaniu.

Spróbuj przyhamować mocniej i jak zatrzymasz się sprawdź wszystkie koła czy są tak samo ciepłe na poszczególnych osiach.

paweeelooo napisał(a):Kilka kilometrów dalej zapaliła się kontrolka klocków hamulcowych "Sprawdź klocki hamulcowe".
To oznacza że klocki pewnie już są słabe jak powiedział ci mechanik ale trzeba też sprawdzić tarcze hamulcowe które również będą wymagały wymiany.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

27 Mar 2019, 09:20

Dzięki za odpowiedź. Sprawdziłem klocki i faktycznie słabo to wygląda. Już mam zamówione klocki i tarcze. Co do temperatury to zawsze coś stuka z przodu i jakby skwierczy takie gorące. Myślałem że to silnik tak się nagrzewa ale faktycznie bardziej przy kołach słychać.
paweeelooo
Początkujący

Zdjęcia: 1
Auto: Nie mam

27 Mar 2019, 10:05

Wymień komplet jak przyjdzie i sprawdź czy będzie dobrze. Musisz pamiętać że takie przegrzewanie hamulców nie jest dobre dla łożysk z którymi później mogą być problemy.
Dobrze też by było jak byś od razu wymienił płyn hamulcowy.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!