Kobieta jako zawodowy kierowca TIRA?

27 Lut 2008, 12:52

MotoAlbercik napisał(a):Nie ubliżając kobietom - praca jako kierowca TIRa,to raczej zawód dla faceta - chodzi o bezpieczeństwo(kradzieże towaru itp).

Z tymi kradzieżami itp. mogę się ewentualnie z Tobą zgodzić. :wink:

MotoAlbercik napisał(a):Inną rzeczą jest,że ostatnio oglądając program "Drogówka" na Polsacie2,czy "Uwaga pirat" na TVN Turbo i inne podobne,to niestety zauważam,że coraz więcej kobiet uczestniczy w zdarzeniach samochodowych.A najgorsze jest to,że niejedna,mimo,że wina jest ewidentnie po jej stronie,uważa,że to nie jej wina i nie umie zrozumieć,dlaczego źle jechała.A tak niedawno kobiety uchodziły za jeżdżące bardziej ostrożnie niż faceci.I tak było.Ale to się zmienia niestety.

W tym momencie wrzucasz wszystkie kobiety do jednego wora.
Ja nie uważam się za "wspaniałego" kierowcę, ale znam się na przepisach i wiem, kiedy zrobię błąd (chociaż jeszcze nigdy nie miałam stłuczki, choć jeżdżę systematycznie już od 12-tu lat. Jakiś czas pracowałam również jako kierowca transportera w Hollandii i woziłam ludzi do pracy i nigdy żadnego wypadku nie miałam)

MotoAlbercik napisał(a):Kobiety za kierownicą stają się beztroskie i uważają,że jak one kierują,to faceci powinni być bardziej tolerancyjni i im ustepować,tak jak w życiu codziennym.Ale nie pomyślały jeszcze o tym,że nie zawsze widać,że za kierownicą siedzi kobieta...

Po pierwsze: ja nie uważam, że faceci powinni mi ustępować ze względu na moją płeć.
Po drugie: wręcz przeciwnie - BARDZO często mi się zdarza, że to faceci wymuszają mi pierwszeństwo, bo chyba myslą, że "baba za kierownicą, to zdąrzy przed nią"
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 99
Miejscowość: Opolskie

27 Lut 2008, 13:38

Oczywiście kobieta na forum :) broni swojej płci :D hehe
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

27 Lut 2008, 13:40

Bryann napisał(a):Oczywiście kobieta na forum :) broni swojej płci :D hehe
I vice versa. :mrgreen:
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

29 Lut 2008, 11:23

endrju napisał(a):
jazda napisał(a):Baaaa... a do tego dodam:
Czy widziałeś kiedyś TIRowców??:D xD Tirówki wszędzie znajdziesz, ale męskie prostytutki... no żadka rasa:P xD

Chyba niezrozumiałes pytania. Konjowi chyba chodziło o prowadzenie a nie o prostytucje.....

prosze czasem zanim coś napiszesz puknij sie w głowe bo nic niepomagasz, a tylko popisujesz sie swoją głupota..

Jak dla mnie kobieta może prowadzić tira bo przecież jest równo uprawnienie;]

po pierwsze bezpośrednio do Ciebie endrju... Masz problem chyba, sam dolewasz oliwy do ognia w tym momencie... ja głupotą się nei popisuje, bo nie mam czym, za to żartem zawsze sypnąć można.
Po drugie: może często spotykasz męskie porstytutki?? ;O
Po trzecie: Mam powtórzyć wypowiedz innych i napisać tak bardzo oczywistą rzecz, że to jest zbyt niebezpieczny zawód (napady i kradzieże). Pozdrawiam wszystkich z wyjątkiem endrju.

kasik napisał(a):W tym momencie wrzucasz wszystkie kobiety do jednego wora.
Ja nie uważam się za "wspaniałego" kierowcę, ale znam się na przepisach i wiem, kiedy zrobię błąd (chociaż jeszcze nigdy nie miałam stłuczki,...
Tu nie chodzi o zdawaniu sobie sprawy z popełniania błędów <ciana> tu chodzi o ich unikanie. To tak samo jak ja bym przejechał kogoś na pasach... Ups, mój błąd... i żadnych konsekwencji:) kobiety są złymi kierowcami i tyle... są wyjątki i ty napewno nie jesteś jednym z nich:P
Nie znajomość przepisów, a umiejętności świadczą o tym kto jest dobrym kierowcą.............
jazda
Nowicjusz

29 Lut 2008, 12:11

ja uważam tak,skoro są faceci pielęgniarze opiekunki do dzieci i pracujący w przedszkolach to dlaczego kobieta nie może tira prowadzić...
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia

29 Lut 2008, 15:45

michalmanu napisał(a):ja uważam tak,skoro są faceci pielęgniarze opiekunki do dzieci i pracujący w przedszkolach to dlaczego kobieta nie może tira prowadzić...

Właśnie w tym problem, że świat przewraca się do góry nogami, i mężczyźni się malują a kobiety kierują np tirem. Wg mnie nie powinno tak być, bo co jest dla kobiet to jest dla kobiet (spa, kosmetyki, toniki, maście itd) a co dla faceta to dla faceta (jak np tiry, komputery itd)
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Szkło i stal – nowe alternatywy
    Branża motoryzacyjna nieustannie się zmienia. Kwestie związane z elektryfikacją układów napędowych, autonomiczną jazdą czy cyfryzacją produkcji stanowią z jednej strony poważne wyzwanie dla producentów, z drugiej ...
    Nissan Juke Fun Edition - seria limitowana
    Nissan wprowadził do oferty nową edycję specjalną miejskiego crossovera Juke, stworzoną dla tych, którzy wyrazić swoją osobowość poprzez wyjątkową, oryginalną stylizację nadwozia i wnętrza swojego samochodu. Juke Fun ...

29 Lut 2008, 16:00

z tymi komputerami to akurat przegiąłeś:)zresztą z maściami i tonikami też;)
michalmanu
Zaawansowany

Miejscowość: Silesia

01 Mar 2008, 10:48

jazda napisał(a):zanim coś napiszesz puknij sie w głowe bo nic niepomagasz, a tylko popisujesz sie swoją głupota..

Każdy ma prawo do swojej wypowiedzi, ale proszę z kulturą do reszty użytkowników. :evil:

jazda napisał(a):kobiety są złymi kierowcami i tyle...
A mężczyźni nie są lepszymi od nas. 8)

jazda napisał(a):są wyjątki i ty napewno nie jesteś jednym z nich:P
Jak mam to rozumieć? Uważasz, że jestem złym kierowcą, bo jestem kobietą? :evil:

jazda napisał(a):Nie znajomość przepisów, a umiejętności świadczą o tym kto jest dobrym kierowcą.............
I tu się w pełni z Tobą zgodzę, choć przepisy też trzeba znać. :)
Kasik
Zaawansowany
Awatar użytkownika

05 Mar 2008, 17:36

Kasik napisał(a):
jazda napisał(a):zanim coś napiszesz puknij sie w głowe bo nic niepomagasz, a tylko popisujesz sie swoją głupota..

Każdy ma prawo do swojej wypowiedzi, ale proszę z kulturą do reszty użytkowników. :evil:

endrju napisał(a):prosze czasem zanim coś napiszesz puknij sie w głowe bo nic niepomagasz, a tylko popisujesz sie swoją głupota..

To nie ja byłem autorem tych słów....:evil: :evil:

Kasik napisał(a):
jazda napisał(a):kobiety są złymi kierowcami i tyle...
A mężczyźni nie są lepszymi od nas. 8)

Ci po 70 nie są... co do reszty się nie zgodze. Wybacz...:) Takie są realia.:)

Kasik napisał(a):
jazda napisał(a):są wyjątki i ty napewno nie jesteś jednym z nich:P
Jak mam to rozumieć? Uważasz, że jestem złym kierowcą, bo jestem kobietą? :evil:

Niestety nie mam jak tego ocenić (może jakieś spotkanko:) ), a mogę jedynie snuć przypuszczenia:F na podstawie twojej wypowiedzi!
Kasik napisał(a): W tym momencie wrzucasz wszystkie kobiety do jednego wora.
Ja nie uważam się za "wspaniałego" kierowcę, ale znam się na przepisach i wiem, kiedy zrobię błąd

Kasik napisał(a):
jazda napisał(a):Nie znajomość przepisów, a umiejętności świadczą o tym kto jest dobrym kierowcą.............
I tu się w pełni z Tobą zgodzę, choć przepisy też trzeba znać. :)
I tu ja się w pełni z Tobą zgadzam także!! :D
jazda
Nowicjusz

27 Lip 2009, 19:55

piter36 napisał(a):niech najpierw zaczną ogarniać jazdę małymi autami a nie za tiry się biorą :P

Przecież są też faceci,którzy nie potrafią jeżdzić małymi! To nie zależy od płci tylko predyspozycji. Znam baki,które świetnie jeżdzą i takie,którym nawet nie pozwoliła wsidac za pasażera :mrgreen: ale faceci nie są lepsi :???: i w pełni popieram siostre autora topiku- sama zamierzam zostać zawodowcem odkąd pierwszy raz pojechałam ze swoim w trase :mrgreen: coś wspaniałego!! Ten zawód trzeba kochać albo nienawidzieć, bo to jakby nie patrzec ciężka praca.
Pozdrawiam
Inessiii

25 Sie 2009, 21:44

Odkąd pojechałam z tatą stwierdziłam, że też zostanę zawodowcem. I tata pomimo tego że cięzko sprostać jego wymaganiom jeżeli chodzi o jazde powiedział że jeżeli jeźdizłąbym tak jak osobówka to nie bałby sie ze mną jechać. Jest stereotyp że kobiety są złymi kierowcami i to niestety jest prawda. Co gorsza kobiety są z tego dumne. Zarejestrowaam sie na tym forum bo mam dość babskiego narzekania "nie mogłam zaparkować w mieście więc sie rozpłakałam i zadzwoniłam po tate" albo "jestem typową babą za kierownica robie duzo błedów i jestem z tego dumna". Patrzeć na to nie moge, ale koledzy troszke przesadzacie. Praca owszem niebezpieczna i wymagajaca skupienia wytrzymałosci ale to nie znaczy ze kobieta sobie nie poradzi. Troche krzywdzące to co piszecie.
Monikas
Nowicjusz

Miejscowość: SC

25 Sie 2009, 23:05

Ale nie bo tu chodzi o to ze sa zawody tak jakby przeznaczone dla facetow i dla kobiet, i moim zdaniem i juz od lat tak jest ze kierowca tira jest facet, tak samo jak to wyglada jak by kobieta pracowala na budowie, mieszala zaprawe, jezdzila taczka no nie pasuje, tyczy sie to tez facetow ze niektorzy wykonuja zawody tak jakby przeznaczone dla kobiet jak np.kucharz, ale teraz wszystko sie pozmienialo kiedys facet to byl facet pracowal gdzies an budowie utrzymywal cala rodzine a teraz jest odwrotnie faceci wykonuja damskie zawody, a kobiety meskie.
W Krwi benzyna, zamiast Serca turbina
dawidbn
Zaawansowany

Miejscowość: Koszalin

26 Sie 2009, 00:41

No pewnie ja to doskonale rozumiem, ale to nie znaczy że odrazu musimy być gorsze i że trzeba sie bać kobiet za kierownicą tira prawda? Te stereotypy są czasami głupie i wszystko się zmienia bo np faceci teraz lepiej gotuja ale do wszystkiego tzreba mieć talent. I ja np nie wyzywałabym na faceta dajmy na to przedszkolanke że sie do tego nie nadaje i że nie pośle tam swojego dziecka a samo przedszkole omine szerokim łukiem. Niestety niektórzy panowie maja do tego taki stosunek.
Monikas
Nowicjusz

26 Sie 2009, 22:09

Czy ja wiem, czy gotowanie to typowo kobiece zajęcie? Moim zdaniem niemal od zawsze szefami kuchni w restauracjach byli faceci.
Co do pracy na budowie. Wykonują ją panowie, bo mają więcej siły od kobiet. Jasne, że zdarza się babsko wielkie, które pare w łapach ma, ale jednak jest tak, że to facet jest bardziej wydolny fizycznie.

Kierowca TIRa to nie tylko jazda i prowadzenie, bo to akurat jest proste. Obecnie ciężarówki są tak robione, że nie wymagają siły fizycznej do jazdy. Wspomaganie, elektryka, itd. Ale ten zawód to np. problem mechaniczny gdzieś 2000 km od bazy. Ostatnio mój kolega pojechał do Rosji, zgasił silnik i nie mógł zapalić. Mimo, iż trochę zna się na mechanice to nie umiał sobie poradzić. Z bazy w Polsce musiał wyjechać samochód z szefem i mechanikiem, oraz niezbędnymi narzędziami i częściami i auto udało się odpalić.
Nie jest to więc takie proste i przyjemne jak się na pierwszy rzut oka wydaje.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Sie 2009, 00:44

A to już zależy od firmy w której się pracuje i jakie zapewniaja warunki. Nie mówie że to lekka praca i pewnie ze jesteście w tym lepsi niż przeciętna kobieta, ale chyba można nam dać szanse. Znam faceta który rozbił w firmie 3 auta i babke która nie miała ani jednej stłuczki.
Monikas
Nowicjusz