Kobieta jako zawodowy kierowca TIRA?

27 Sie 2009, 11:12

Dishman masz rację, do prowadzenia takiego tira nie wystarczy umiejętność prowadzenia go po drodze choć i to jest ważne i osobiście podziwiam kobiety że odważa się poprowadzić takiego kolosa, kuzynka mojej lubej jeździ tirem, póki co wypadku żadnego nie miała, ale raz odpiął się jej kabel masowy od akumulatora i stanęła na środku Belgii sama bo nie wiedziała co zrobić, a wystarczyło zejść i zaglądnąć do akumulatora i jakoś prowizorycznie przyczepić kabel choćby jakimś drutem czy opaską skręcaną i jechała by dalej.
Naprawa trwała 20 minut a auto jechało z mechanikami z Krakowa ;)
Tak że za samo prowadzenie tirów przez kobiety - mój szacunek za to że się odważy, bo nie każda się odważy :D ale za to że zazwyczaj same niewiele zrobią przy samochodzie to minus bo nieraz nie trzeba dużo aby jechać dalej.
stasiowski121

27 Sie 2009, 13:01

Zgadzam sie i ciesze się ze panowie macie do tego zdrowy stosunek. Sama nie wiem czy bym pojechała gdzieś sama, ale w podwójnej obsadzie już tak.
Monikas
Nowicjusz

Miejscowość: SC

27 Sie 2009, 13:27

Ahoj!
Na zupełnie innym forum jeden z członków jest odpowiedzialny z transport w jednej z jednostek US Army. Narzekał na feminizację oddziałow transportowych ... nie, nie dlatego że "baby nie umiom jeździć".
Po prostu fizycznie sobie z pewnymi rzeczami nie radzą - podał przykład jak mu pewna kobieca obsada - baba w babę po metr sześćdziesiąt i pięćdziesiąt kilo żywej wagi każda - po prostu nie była w stanie zmienić koła w ciężarówce. Musiał wysłać im kogoś na pomoc. Natomiast dwóch chłopa daje sobie radę. Biologii się nie przeskoczy ...
Borys
Ostatnio edytowany przez Borys68, 27 Sie 2009, 19:33, edytowano w sumie 1 raz
Borys68

27 Sie 2009, 19:07

No wiem tata tez opowiada jak zmieniaja we 2 koło przez kilka godzin, ale są też serwisy wiem że z tym jest różnie ale to nie jest problem bez rozwiązania. Choć macie racje facet bardziej się nadaje. Mimo wszystko chciałabym siąść za kierownica tira i mam nadzieje ze kiedyś tak będzie.
Monikas
Nowicjusz

27 Sie 2009, 19:32

Ahoj!
Monikas napisał(a):Mimo wszystko chciałabym siąść za kierownica tira i mam nadzieje ze kiedyś tak będzie.

No to zapisuj sie na kurs kategorii C.
Życzę powodzenia!
Borys
Borys68

01 Wrz 2009, 00:57

Zapiszę się na wiosnę i dziękuje :)

Jeszcze takie pytanko można zrobić od razu C+E czy trzeba po kolei?
Monikas
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault ALASKAN pick-up
    Po wprowadzeniu do sprzedaży w 2015 roku Renault Duster Oroch, pick-upa o ładowności pół tony, Renault przedstawia model ALASKAN, jednotonowego pick-upa o nadzwyczajnym designie. Solidny i wygodny, jest on doskonale ...

01 Wrz 2009, 06:35

Ahoj!
Monikas napisał(a):Zapiszę się na wiosnę i dziękuje :)

Jeszcze takie pytanko można zrobić od razu C+E czy trzeba po kolei?

Po koleii.

Borys
Borys68

08 Lip 2010, 20:57

oj Panowie tak odrazu nie wierzycie w umiejętności kobiet:) też mam zamiar zrobić prawko na tira, dużo jeżdze w trasy z chlopakiem wiec wiem jak to wygląda - nie jest łatwo ale jak się o czymś marzy to trzeba dążyć do tego. Nie jedna kobieta zadziwiła by faceta przy naprawianiu takiego " autka" bo jak ktos sie tym interesuje to nie tylko powierzchownie:)
kacha21
Nowicjusz

Miejscowość: nowy sacz

14 Lip 2010, 18:47

Oj nieeeeeeeeeee come on. Rownouprawnienie rownouprawnieniem ale jakos kobieta nie pasuje mi w tym calym klimacie cb radia, tira, brudu i syfiastego zarcia po drodze.
wielkie NIE
I love my car.
kondiluki
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

04 Maj 2011, 20:11

PRZEPRASZAM ZA ODKOP :!: Przypadkowo wszedłem.
Ale jak czytam takie rzeczy to mnie krew zalewa. Poznałem już pare koleżanek na parkingu "Panie-Truckerki" i na prawdę założę się, że nie jeden cwaniaczek, który pisał w tym temacie ma mniejsze umiejętności od tej kobiety.
A pisanie "brudu i syfiastego żarcia po drodze" . Ja mam czysto i jem również dobrze, mam czystą pościel, a w kabinie sprzątam praktycznie co 2 dni, a myję się codziennie. I tak robi większość z nas- Kierowcy Ciężarówek.
[...] sie czyta takie bzdury to człowieka nosi...
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

05 Maj 2011, 00:29

Nie chciałbym nikogo urazić, ale z tym myciem to są jednak problemy. Jak dla mnie zrozumiałe. Chociaż to też zależy co kto ma na myśli poprzez "mycie się". Jeden ogarnie to w misce wody, drugi będzie myślał o prysznicu.

Podobnie jest z toaletą. Niby są zajazdy, stacje, WC, itd. Ale często kierowcy "leją na koło". Chociaż to i tak bajki, gorzej, jak się coś na grubo kręci :mrgreen:

Posiłki to też ciekawa sprawa. Albo własne domowe, albo kupione w sklepie coś w rodzaju fasolka, klopsy do podgrzania, albo zajazdy. Łatwo się przytruć, łatwo złapać rozwolnienie. To nie domowe, cieplarniane warunki.

Ten kto nie jeździł i nie wie jak to jest, to niech sobie pojedzie z gór nad morze na wycieczkę tydzień czasu osobówką. Spanie pod namiotem i się przekona.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Maj 2012, 18:25

Panowie...troche chcecie zbytnio podniesc swoje ego,umniejszajac kobieta.
Ja nie skasowalam auta tyle razy co moj byly,nie wjezdzam w jedyna dziure na ulicy po lewej prawie stronie, a trase do francji pokonywalam w 17h, a nie jak EX w 20h.
Do tego sama bez zmiennika..:)
Wiec,nie umniejszajcie kobieta!!
Bo robiac to mysle,ze boicie sie o swoje tylki, SPOJRZCIE prawdzie w oczy... Kobiety staja sie potecjalnymi konkurentami dla was!!!!!!!
tira
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 10 1995
Auto: renault