z tym że właśnie punto to takie 7 tyś a nie 10 , ale rozumiem , to są Twoje decyzje.
odnosnie corsy , za 10 tysiecy jestes w stanie dostać jedne z pierwszych roczników z silnikiem najczęsciej 1,0
niestety bywaja w komisach jeszcze 1,7 diesle ale widać że to byłe auta firmowe i przebiegi tam raczej nie wyglądaja autentycznie
generalnie bywaja tez ogłoszenia typu cukiereczek , igła itd aczkolwiek wkleiłem
VIN w google i znalazłem to samo auto w ogłoszeniu z niemiec , z tym ze tam auto bylo po mega wypadku z przodu ,,,
ale nie ważne , są również ogłoszenia od pierwszych włascicieli
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]no ale golas , klimy nie ma ani nic co szczególnie w mieście nie ma prawa bytu bo wysiadając z auta będziesz bardziej zmęczona i spocona niż koń po westernie
dużo teoretycznych okazji widać ze jest juz na pierszy żut oka były autem firmowym
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]tak to najczęsciej wygląda...
na zakup corsy potrzebujesz najczesciej 11-12 tysięcy bo pomimo tego że corsa ma rozrząd na łańcuchu to trzeba go zmieniać , nieraz ludzie np w przypadku TSI mówią że to straszne i bardzo drogie (tak jak na tym forum w przypadku golfa VI twierdzono że to 5 tyś ) to niestety w przypadku opla idzie stracić również nieco pieniązków , ale wcale nie 5 tyś
generalnie nie wiem po co opel użył łancuchów w corsie C skoro ludzie je zmieniają co 100 - 150 tyś i zdażaja im sie jeszcze awarie aczkolwiek plusem jest fakt że nie jest to taka droga sprawa
ale niestety jak juz go słychać to juz jest na tyle naciągnięty że jest żle
kolejna sprawa to fakt że przy tak słabym silniku włączenie klimatyzacji to tez nie ciekawy pomysł , bo sprężarka niestety pobiera dużo energi i zwiększa spalanie ,,, przy mocach silnika 100-130 koni czuć to niesamowicie , nie wiem jak będzie przy pojemnosci 1,0
polo będzie najczesciej z ronika 98 za około 10 tyś zł czasami zdażaja się również wersje poliftingowe i roczniki 99,00 jesli mowa o wnętrzu to corsa na tle polo wygląda jak traktor
generalnei sprawdziłem opinie corsy
Opel Corsa C. Pali jak Polonez,zamyka się jak stary Wartburg /znacie ten blaszany dźwięk przy zamykaniu drzwi/ fotele? posiedźcie kilka godź.zobaczycie a regulacja pionowa fotela kierowcy?-komiczna.Po włożeniu palca pomiędzy drzwi a uszczelkę-widać niebo a otwierając je woda lub śnieg spływa na siedziska.Kilka napraw przekładni kierowniczej,raz jej wymiana,wymiana pompy paliwa,paląca się ciągle lampka serwisowa.Co na to przedstawiciel Opla?nawet nie odpisali.Żadnego opla.Auto jest eksploatowane w szkoleniu kierowców ale to nie powinno mieć znaczenia przy tak niskim przebiegu.Jeżdżąc PuntoII przez 4lata wymieniłem /pomijając materiały ekspoloatacyjne/ obudowę alternatora a jak zimą palił 7litrów to bardzo byłem niezadowolony.
- czyli generalnie wykonania ludzie tez się czepiają , widziałem tez pozytywny komentaż , ale tam własciciel twierdził że to super szybkie auto sprotowe i robi 160 na godzine ,,, więc sobie darowałem ...
specjalnie dałem te opinie bo wiedziałem że gość jezdzi jako instruktor L więc wiadomo że gość siedzi codziennie w tym aucie
wspomnieć jeszcze należy że często przy zakupie , a generalnie zasada jest taka że zawsze
wymieniamy odrazu wszustkie filtry , olej , rozrząd , płyny eksploatacyjne , nawet hamulcowy bo nie wiadomo kiedy był zmieniany
pasuje jeszcze się przygotować co do opon / ew opon i felg zalezy jakie mamy , bo nieraz kupujemy auto z oponami letnimi , ale albo starymi albo łysymi , albo z zimowyi starymi
czyli niestety czeka nas najczęsciej zakup 2 kompletów opon
a punto z linku dawane przez kolege z góry ma dziwny przód , jakby igacze i maska , oraz reflektory średnio do siebie paswały co wskazuje na powypadkową przeszłość pomimo tego iż sprzedawca zapewnia ze pojazd jest bezwypadkowy ,,,