Kochanii-iiii pomocy dla blondynki :) Ford Ka Wawa komis

25 Lis 2013, 00:47

Cześć, zawitałam do Was bo Dziadek rozwalił mi samochód i szukam czegoś "na szybko". Upatrzyłam sobie kilka Smartów, ale żeby kupić go w dobrym stanie potrzeba z 8-9 a najlepiej 12 tys. :D co jest ceną zaporową dla mnie w tym momencie. Szukam czegoś malutkiego i co mało pali.
Ten Ford się do mnie ładnie uśmiecha ze zdjęcia,

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

ale teraz, gdy mam rozbity samochód trudno mi jest podjechać do Wawy.

Bardzo Was proszę o opinię na temat tego samochodu, widać, że nie jest skorodowany, silnik był chyba myty (ale nie znam się) Zdjęcia są ok, ale to KOMIS :D dlatego ciekawa jestem Waszych sugestii, jeżeli byłyby na tak, to bym się go wybrała obejrzeć. :D

Dzięki i pozdrowienia!: )
nielubiekotow
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 08 2005
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Peugeot 406
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1998
0

25 Lis 2013, 09:43

Nie skłaniałbym sie do zakupu Forda KA, to niewypał techniczny. I ten rocznik 2000 za 5900 zł, to za drogo. Największą bolączka w tych autach jest mizerne, nie trwałe zawieszenie i wszędobylska korozja, łącznie z elementami zawieszenia.
Lepszym rozwiązaniem byłby np Matiz
Przykładowe ogłoszenie; [link do oferty na Allegro wygasł]
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8
0

25 Lis 2013, 10:44

A ja osobiście polecę Mitsubishi Colt przyjemny samochodzik dla kobiety jeszcze jak z gazem to w ogóle bajka bo koszty przejazdu są niskie:

[link do oferty na Allegro wygasł]

A jak już b.podoba Ci się ford KA to w wersji street poszukać ale nie wiem czy w tej gotówce się coś znajdzie:

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] coś takiego :naughty:
Kieł
Stały forumowicz

Auto: Nie mam
1

25 Lis 2013, 11:46

Czyli ten mój upatrzony w ogóle odpada? : (
nielubiekotow
Nowicjusz

0

25 Lis 2013, 15:30

Zamiast Forda Ka poszukaj Fiesty z silnikiem 1.25
lub Corsy B przynajmniej 1.4
lub Toyoty Starlet
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra
0

25 Lis 2013, 16:23

Miałam już Corse i Fieste, a ta Toyota trochę stara jest. :)
nielubiekotow
Nowicjusz

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Toyota 86 GR Sport - kolejny model coupe
    Nowa seria usportowionych modeli Toyoty firmowanych przez Gazoo Racing wzbogaciła się o kolejny model – coupe GT86 w wersji GR Sport. We wrześniu 2017 roku Toyota zaprezentowała nową serię GR, opracowaną na japoński ...

25 Lis 2013, 16:40

To powiem Ci tak za kawalerki moja obecna żona kupiła nowego Forda KA a ja tojkę starlet nową Do 140tyśkm.w zawieszenie Ka-czki włożyliśmy równowartość połowy ayta do tego jeszcze rdza i spalanie. Przy fordzie starletka jechała jak ferrari a paliła mniej o 1,5l no i jeszcze starletke sprzedawaliśmy przy 200tyś.km. bo nam się znudziła a forda bo nas wku..wiał psuciem się.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
0

25 Lis 2013, 18:19

Koniu z propozycją tej Starletki nie wiem czy to drwina i podpucha z twej strony? przestarzałe 15letnie auto, nie zarejsetrowane w kraju za prawie 6 tys zł :?

Z pozostałymi dwoma propozycjami też nie zabłysnąłeś - stara 16 letnia Corsa za ponad 5 tys :no:
Takie auta to się już wg wagi ceni.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

0

25 Lis 2013, 19:11

krikus napisał(a):Koniu z propozycją tej Starletki nie wiem czy to drwina i podpucha z twej strony? przestarzałe 15letnie auto, nie zarejsetrowane w kraju za prawie 6 tys zł :?

Jest jeden mały problem ta starletka konstrukcyjnie prześciga forda o jakieś 15lat więc nie wiem czy opłaca zwracać uwagę na rocznik.
Prosty temat Ka jest 4osobowy starlet jest 5osobowa, Ka ma silnik OHV jeden wałeczek w kadłubku!!! niczym fiat 125p!!! konstrukcja 1950r!!! a starlet ma DOHC w głowicy!!! Ka 8V starlet 16V!!! Spalanie Ka 7-8l starlet 6-7l Regulacja zaworów minimum w Ka raz na 40tyśkm!!! bez LPG a w starlet nie ma potrzeby. Ka 60KM/105Nm (masakra) a starlet 75/120Nm itd...

Z forda ka mam jeszcze w domyu popsute graty radio i cewka (spalone), pordzewiałe błotniki itp.

Co do starlet sądzę że bardziej bezawaryjnego auta w dzisiejszych czasach nie ma, a do tego jej parametry zawstydzą o wiele szybsze auta...
No i na rynki JDM starlet miała turbo i 135km więc moc 75KM nie robi na niej wielkiego wrażenia.
szybki
Moderator - Tuning

0

25 Lis 2013, 20:09

To teraz mi ćwieka wbiliście. : D
Generalnie chciałabym coś tylko na rok może krócej.
Ale wyskoczyć z takiej Toyoty w szpilkach to masakra. :cry: Wygląda jak samochód dla hydraulika.
Mimo Waszych argumentów 'technicznych' Ford mi się bardziej podoba. :no:
nielubiekotow
Nowicjusz

0

25 Lis 2013, 20:25

Polecał ktoś wczesniej mitsubishi colta, jak najbardziej zachwalam to auto. Mój brat nim jeździł jako pierwsze auto, ogólnie to szybkie zwrotne i raczej bezawaryjne. Myślę, że dla kobiety jak najbardziej się nada.
Sensei
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2003
0

25 Lis 2013, 20:33

szybki napisał(a):Prosty temat Ka jest 4osobowy starlet jest 5osobowa, Ka ma silnik OHV jeden wałeczek w kadłubku!!! niczym fiat 125p!!! konstrukcja 1950r!!! a starlet ma DOHC w głowicy!!! Ka 8V starlet 16V!!! Spalanie Ka 7-8l starlet 6-7l Regulacja zaworów minimum w Ka raz na 40tyśkm!!! bez LPG a w starlet nie ma potrzeby. Ka 60KM/105Nm (masakra) a starlet 75/120Nm itd...

Ale jakie to ma znaczenie?
Tym autem będzie jeździła kobieta, więc wygląd, estetyka i niezawodność na pierwszym miejscu, potem osiągi.
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

0

25 Lis 2013, 23:04

krikus napisał(a):Ale jakie to ma znaczenie?
Tym autem będzie jeździła kobieta, więc wygląd, estetyka i niezawodność na pierwszym miejscu, potem osiągi.

Ale tu nie chodzi o osiągi tylko o parametry więc uwierz mi że jak auto Ci przerywa bo trzeci raz cewka pada albo jedziesz jak emeryt i na stacji wychodzi 8l to zaczyna Cię to denerwować. Do tego dojdzie zawiasik specjalnej troski i jest gitarka.
Jeżeli chodzi o wygląd to z tym autem jest tak że jednym super się podoba a inni dostają na jego widok torsji. Mi osobiście się podoba ale reszta do bani.
szybki
Moderator - Tuning

0

26 Lis 2013, 00:02

A czy zerknęliście na tą aukcję, którą wkleiłam, czy po prostu bez oglądania jesteście na nie? : D Ten Ford naprawdę wygląda zdrowo. Cena jest jeszcze do negocjacji plus ma opłacony recykling. Opony są ok. Takie gówienko do jeżdżenia do sklepu i Babuni. Ta Toyota dla mnie odpada, po prostu straszna maszkara. :)
nielubiekotow
Nowicjusz

1

26 Lis 2013, 06:15

No i co z tego? Ford Ka to awaryjny samochód i do tego gnije tam gdzie nie widać (szczególnie pod zderzakami i cały spód). W opisie "jak nówka",prosze Cie używane 13letnie sprowadzone auto które widać po zdjęciach że jest zdrowo odpicowane a cena.. ja bym za to g.... nie dał więcej jak 2500zł.
Za 5-6tysiecy kupisz coś lepszego wygladem np Punto II czy Seata Ibize które potem będzie łatwiej odsprzedać niż to coś.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
0