Kokpit-drgania, buczenie, "warkot"

16 Mar 2020, 16:19

Witam.
Niedawno kupiłem Peugeota 508 1,6 blueHDI z 2016 roku. Jadąc w przedziale obrotów 1250 do 1500 słychać w kokpicie drgania, buczenie. Wszystko mija przekraczając 1500 obrotów. Gdy przyśpieszam dynamicznie nie słychać nic. Na kostce brukowej, lub bloczkach betonowych nawet dając na luz słychać to samo. coś wchodzi w rezonans. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem. Dzięki
KrzysiekK72
Nowicjusz

• 17 Mar 2020, 07:49

Prawdopodobnie coś zostało źle złożone/skręcone. Trzeba by to wszystko rozbierać i sprawdzić.
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Mar 2020, 08:30

Dziękuję za odpowiedź. Mówisz o całym kokpicie? Prawdę mówiąc rozważałem taką ewentualność ale znajomy podpowiedział, że już nie będzie to tak samo złożone i istnieje ryzyko, że odezwie się inna część... Ale pewnie trzeba będzie zaryzykować
    KrzysiekK72
    Nowicjusz

17 Mar 2020, 09:29

Dlaczego nie będzie tak samo złożone? Będzie bedzie tylko trzeba to zrobić sumiennie i pod warunkiem że nie zostanie garść śrubek
    To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
    Kao
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
    Miejscowość: Francja
    Przebieg/rok: 40tys. km
    Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Mar 2020, 09:31

Dobrze by było jak by Ci się udało ustalić skąd w kokpicie dochodzą te drgania powodujące rezonans. Czasem wystarczy jedna brakująca spinka.
    KrzysiekK72 napisał(a):Na kostce brukowej, lub bloczkach betonowych nawet dając na luz słychać to samo. coś wchodzi w rezonans.
    Układ napędowy raczej można tu wykluczyć. Ja bym sprawdził amortyzatory.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
    Auto: Mam, często zmieniam!

17 Mar 2020, 10:58

Zgadza się.
    KrzysiekK72
    Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak dobre opony ciężarowe wpływają na biznes?
      Opony stosowane w transporcie drogowym stanowi do 5 proc. wydatków firmy, ale ma wpływ na 40 proc. wszystkich kosztów operacyjnych. Od jego jakości przy zakupie, fachowego serwisu przy montażu oraz i potem prawidłowej ...
      Jaki najlepszy samochód prowadził Jeremy Clarkson?
      Jeremy Clarkson odpowiedział na kilka pytań dla motoryzacyjnej platformy społecznościowej Drivetribe. Wśród poruszonych wątków padł temat najlepszego samochodu, jaki kiedykolwiek prowadził. Okazuje się, że słynny ...

17 Mar 2020, 11:01

Ciekawe w tym wszystkim jest to że te buczenie pojawia się od trzeciego biegu do szóstki. Jadąc własnie w tym przedziale obrotów 1300-1500. Potem znika. To słychać z kokpitu, za zegarami. Może podszybie.
    KrzysiekK72
    Nowicjusz

17 Mar 2020, 17:23

Dzisiaj samochód stał kilka godzin na pełnym słońcu. Gdy wsiadłem do auta to było gorąco jak latem i podczas jazdy zdecydowanie mniej było słychać te drgania i buczenie. Praktycznie nie było nic słychać. Czy to świadczyłoby, że plastik się nagrzał i może lekko rozprężył? I dlatego przestało drgać? Może to jakas wskazówka gdzie tego szukać
    KrzysiekK72
    Nowicjusz

17 Mar 2020, 17:30

KrzysiekK72 napisał(a): Czy to świadczyłoby, że plastik się nagrzał i może lekko rozprężył? I dlatego przestało drgać?
    Dokładnie, zrobił się bardziej plastyczny przez co inaczej przenosi takie drgania.
    KrzysiekK72 napisał(a):To słychać z kokpitu, za zegarami. Może podszybie.
    Próbowałeś naciskać deskę z góry podczas tych drgań/odgłosu, coś się zmieniało?
    Cichy77
    Forumowicz VIP

17 Mar 2020, 17:37

Tak próbowałem dociskać deskę. Nie pomagało. Ale dzisiaj raczej można wykluczyć, że to w komorze silnika a raczej na pewno w kokpicie.
    KrzysiekK72
    Nowicjusz

18 Mar 2020, 10:38

Zajrzyj pod deskę i przyjrzyj się wiązkom kabli zobacz czy gdzieś nie ma takich lekko luźnych które wpadając w drgania mogły by powodować wspomniany dźwięk.

Przypuszczam że jak będzie dużo cieplej problemu nie będzie i go nie namierzysz tak łatwo.

Ja kiedyś w jednym samochodzie miałem takie lekkie brzęczenie gdzieś pod deską i pół roku szukałem bo nie zawsze ono występowało. Problemem okazała się jedna spinka która lekko puściła i na pierwszy rzut oka nie było widać że nie trzyma. Generalnie może to być trudny temat do zdiagnozowania bez rozbierania deski. Na początek jednak warto wszystko dokładnie przejrzeć i popatrzeć na elementy które mogą mieć jakiś nawet niewielki luz.
    Cichy77
    Forumowicz VIP

18 Mar 2020, 14:55

OK dzięki
    KrzysiekK72
    Nowicjusz

03 Lut 2021, 16:01

Witam, zdaje się że mam identyczny problem tyle że w 308 t9 1.6 HDi 92km

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Uszczelka w kolektorze wydechowym lub pęknięcie? Może kolektor ssący?
    Problem w sumie pojawił się gdy wymieniłem filtr powietrza z filtrona na mann, potem wymieniłem spowrotem na nowego filtrona myśląc że może coś z nim nie tak.
    Niestety bez zmian, pokrywa filtra dokręcona, uszczelka na swoim miejscu. Jeszcze jedna możliwość o której czytałem to ponoć jakiś "amortyzatorem" puchy filtra.
    Z innej strony patrząc, mam wrażenie że turbo później się załącza.
    bengowski
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 02 2015
    Auto: Peugeot 207
    Silnik: 1.4 16v 88KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2006

17 Lut 2021, 22:48

Dzisiaj moja lwica zaczęła klekotać na postoju, więc szybko podniosłem maske i nasłuchuje...
    Chwytam za wlot powietrza i cisza.... Albo wyrobiło się któreś połączenie albo faktycznie pod pucha są jakieś gumki tłumiące drgania.

Spróbuje uszczelnić spojenie w miejscu gdzie jest zielona strzałka na obrazku i zobaczę czy dało to jakiś efekt.

Może się komuś przyda taka informacja.
    bengowski
    Nowicjusz

Prawo jazdy: 24 02 2015
    Auto: Peugeot 207
    Silnik: 1.4 16v 88KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2006