Koledzy pomóżcie. Renault Laguna do oceny.

03 Kwi 2012, 22:12

Panowie jest sprawa, mianowicie kolega ma na oku tę oto renówkę:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Jedziemy ją oglądać w czwartek i chciałbym abyście rzucili swoim fachowym okiem i może wypatrzycie coś co mi umknęło.
Cena jakaś taka okazyjna i nawet koleś chce z niej zejść co obiecywał przez telefon ale wydaje mi się, że to z tego powodu, że to Laguna II (królowa lawet) i podstawowa benzyna.
Auto po lifcie więc powinno sprawiać mniej problemów niż diesel przed liftem.
Proszę Was o komentarze, bo wiem, że jak chcecie to potraficie sypnąc informacjami :D

P.S aha i jak ten silnik jeździ na LPG ?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

04 Kwi 2012, 12:16

Powody niskiej ceny znasz, w zasadzie sam sobie na prawie wszystko odpowiedziałeś.
Auto po lifcie, nie ma już problemów z kartą, silnik podstawowy, szału na drodze nie będzie, ale silnik znany montowany od ponad 10 lat do dnia dzisiejszego - gaz znosi bardzo dobrze.
Dla mnie zaletą w przypadku Laguny jest to, że jak widać wyposażenie ma podstawowe - więc się nie popsuje a auto i tak jest bardzo komfortowe.
Szkoda, że nie ma zdjęć strony kierowcy. Dla świętego spokoju sprawdziłbym auto u kogoś kto dysponuje Clipem lub chociaż programem DDT2000 na laptopa. Zawsze można sprawdzić parametry na żywo.
mnie ze zdjęć bardzo się podoba - ale to nie "wizja lokalna".
mstrucz
Aktywny

Miejscowość: Gdynia

04 Kwi 2012, 12:48

Wpisałem VIN w pierwszym lepszym dekoderze i wyskoczyło cos takiego,dziwne...

https://www.automo.pl/dekoder-vin?vin=VF1BG4HBE34125320

Numer VIN VF1BG4HBE34125320
Marka Renault
Model Laguna
Wersja II FL
Rok modelowy 2007
Nadwozie Sedan / limousine
Drzwi 4/5
Silnik 1900 cm3
Moc silnika 120 KM (88 kW)
Skrzynia biegów Manual
Numer seryjny 125320
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

04 Kwi 2012, 13:49

A to akurat nie dziwota.
Zdarza się nawet że ta strona (i podobne działające z tego samego klucza) identyfikują czasem Lagunę benzynową jako DCi a czasem nawet jako Megane II a nawet moje Megane 1,4 strona zdiagnozowała jako 1,9 DCi.
Najlepiej sprawdzić VIN w Reanult
mstrucz
Aktywny

04 Kwi 2012, 18:36

Dzieki wielkie za sugestie.
Te ekodery nic nie warte są, bo nawet ja swoj VIN wpisywalem i niestworzone rzeczy wychodziły :)

Jedziemy obejżec i zachaczymy o ASO Renault na co zgodził się już sprzedający więc nic sie nie powinno ukryć ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Kwi 2012, 14:33

Bylyśmy, obejżeliśmy i ...nie kupiliśmy.
Na parkingu auto sprawiało bardzo dobre wrażenie i we 4rech dostrzegliśmy tylko kilka niedoróbek. Sprzedający oferował użyczenie miernika ale nie skorzystaliśmy, bo i tak udaliśmy sie do ASO. Tu się zaczęły schody. Po VINie doszli, że miał robioną przednią szybę w 2009r mimo ze ta miała taki sam rok produkcji. Komputer wykazał brak airbagu pasażera, miska olejowa była spawana, rozrusznik do wymiany, urwane mocowanie przewodu wspomagania, a miernik lakieru wskazał tak jakby ktoś go pomalował kolejną warstwą lakieru bezbarwnego. Jedna cewka do wymiany ponieważ jedna została wymieniona a je wymienia się parami. Elektryczne szyby nie działały.
Podsumowaując trzymajcie się z daleka od tego auta :)
Na szczęście sprzedającu pokrył część pzeglądu 100zł ze 160 tłumacząc się, że nie ma więcej od kogo porzyczyć - zastaliśmy go w pracy na przerwie do której przez nas się spóźnił :D
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

05 Kwi 2012, 17:55

No akurat ta Laguna nie jest już uznawana za królową lawet tylko ta troche starsza z początkowych lat produkcji.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2003

05 Kwi 2012, 19:33

Czyli kolejny przykład, że zdjęcia kłamią. Wymiana szyby na używaną we Francji to rzecz dziwna.
Cewki to pikuś, każdy kto miał Renault wie, że wymienić Sagemy trzeba od razu wszystkie cztery, a wymiana tylko jednej to też nie przestępstwo, często tak "oszczędni" robią (bez sensu bo jak padnie pierwsza to potem po kolei co chwila reszta). Ja nawet nei mówię, że to awaria tylko wymiana eksploatacyjna (polecam wstawiać Boscha).
Mówiłem co by na kompa zjechać, bez tego żadnego nowszego auta nie oglądałbym.
Lepiej stracić 60 zł niż 16 koła.
mstrucz
Aktywny

05 Kwi 2012, 19:39

Jedyne co dobre, że przebieg był prawdziwy i albo był uderzony tylko od spodu silnika dlatego miska została pospawana i strzeliły airbagi albo ktoś zadał sobie tyle trudu, że znalazł chłodnicę też z 2005r i cały przód był robiony.
Sprzedający upierał się, że nic nie wiedział (może to i prawda, bo nie był handlarzem) i wziął od nas papiery po kontroli dla siebie na przyszłość.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

08 Kwi 2012, 11:21

jak chcesz kupić lagunę to tutaj pytaj ,a zapewne szybko nie kupisz bo koledzy mają dobre oko :) http://renaultlaguna.pl/forum/index.php
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014