Kolega otwierając tylnie drzwi samochodu obtarł samochód obo

07 Maj 2013, 16:19

Witam.
Kolega jak poszedł po rzeczy obtar komuś samochód tylnimi drzwiami nie powiedział mi o tym odrazy tylko jak wróciliśmy do domu. Było to na parkingu firmowym. Są na nim kamery.
Co teraz mam zrobić? Dodam ze jak patrzę na moje drzwi nie ma tam żadnego śladu.
windows19
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 03 1914
Auto: da

07 Maj 2013, 22:43

A co możesz zrobić??? Dałbyś radę znaleźć właściciela/ten samochód??? Nakrzyczeć na kolegę po pierwsze. Od tych rzeczy zacznijmy ;).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

08 Maj 2013, 05:18

Ale mam parę pytań. jeśli znajdą nas to pójdą mi zniszki oc? kto zapłacić za uszkodzony lakier w samochodzie? Jakie konsekwencje poniesie kolega?
windows19
Nowicjusz

08 Maj 2013, 11:40

Nieeeeeeeee tam. Żadnych zniżek nie stracicie. Szczerze wątpię żeby ktoś to w ogóle gdzieś złożył. TY powinieneś umówić się z tym facetem czy dasz mu za to jakieś pieniądze czy on powie, że nie ma sprawy. A TOBIE powinien oddać kasę kolega :). Mówisz jakby on tymi drzwiami wgniótł połowę samochodu. A puknięcie na parkinguuu...
Vermin
Stały forumowicz

08 Maj 2013, 11:45

Tylko że ja nie wiem kogo to był samochód. Kompletnie się na tym nie znam. Mógł chyba zadzwonić na policję albo iść na monitoring?
Jak coś to mi jakieś pismo do domu przyjdzie?

PS tego uderzenia nie widziałem, ale jak na drzwiach mojego samochodu nie ma śladu to raczej nie możliwe żeby było to jakieś duże na tym drugim samochodzie
windows19
Nowicjusz

08 Maj 2013, 11:58

windows19 napisał(a):Tylko że ja nie wiem kogo to był samochód. Kompletnie się na tym nie znam. Mógł chyba zadzwonić na policję albo iść na monitoring?
Jak coś to mi jakieś pismo do domu przyjdzie?

PS tego uderzenia nie widziałem, ale jak na drzwiach mojego samochodu nie ma śladu to raczej nie możliwe żeby było to jakieś duże na tym drugim samochodzie

To raczej typ nie zauważy jeszcze trochę czasu. Najlepiej byłoby gdybyś podjechał spokojnie na monitoring i powiedział że puknąłeś kogoś drzwiami i że chciałbyś znaleźć tego kogoś. To nie jest żadna poważna sprawa. Myślę że jak zachowasz się fair i powiesz o tym facetowi to on od Ciebie nawet kasy nie weźmie. Z resztą zobacz czy u niego w ogóle coś widać bo bardzo wątpię...
Vermin
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Trzymaj się swojego pasa!
    Jazda po wyznaczonym pasie ruchu to podstawa bezpiecznego pokonywania zakrętów. Wyjeżdżanie kierowcy poza jego pas grozi zderzeniem czołowym. Wiele osób zapomina również, że mają obowiązek trzymać się ...

08 Maj 2013, 12:07

Ok dzięki za radę. Ale jak zgłosił by to do oc to wtedy zniżki mi spadna o jakieś 10-20? A oc mu odda kasę a oni sciagna sobie
windows19
Nowicjusz

08 Maj 2013, 12:27

windows19 napisał(a):Ok dzięki za radę. Ale jak zgłosił by to do oc to wtedy zniżki mi spadna o jakieś 10-20? A oc mu odda kasę a oni sciagna sobie

Nieeeeeeee, no ale jak oni mogą zgłosić coś takiego... Nie wiem jak wygląda sprawa jak ktoś by się bardzo uparł. I nie wiem co na to ubezpieczyciel... Ale wydaje mi się że tutaj OC nie ma nic do niczego :).
Vermin
Stały forumowicz

08 Maj 2013, 13:26

Ok jeszcze raz dzięki ;)
windows19
Nowicjusz

08 Maj 2013, 14:22

windows19 napisał(a):Ok jeszcze raz dzięki ;)

Nie ma problemu :).
Vermin
Stały forumowicz

09 Maj 2013, 09:54

Sprawa wygląda tak :
Jak poszkodowany zauważyłby szkodę i nie wie, kto to zrobił, to może wezwać policję. Ta, jak się zorientuje, że jest tam monitoring, przejrzy go i znajdzie sprawcę. Wówczas poszkodowany i sprawca mogą dojść do porozumienia i naprawić szkodę bez ubezpieczalni ( czyli sprawca pokrywa szkody z własnej kieszeni ) lub poszkodowany zgłasza sprawę do ubezpieczalni sprawcy i wówczas, jak sprawca nie ma wykupionej ochrony zniżek, to te zniżki mu polecą o np. 10%, w zależności od ubezpieczalni i od umowy.
A wszystko zalezy od tego, jakie uszkodzenie jest ( i czy wogóle coś jest ) na tamtym samochodzie. Tak naprawdę to wszystko zależy od siły uderzenia i którą cześcią drzwi kolega uderzył w którą część samochodu. Ale zazwyczaj przy otwieraniu drzwi podczas wysiadania nie są to jakieś wielkie siły i uszkodzeń praktycznie nie widać. Dodatkowo przed takimi uszkodzeniami chronią listwy boczne na drzwiach.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Cze 2013, 17:30

Podkleje sie pod temat, bo mam podobny problem tylko, że to mi ktoś przerysował drzwi w takim sam sposób. Zostawiłem przed marketem, wracam a tam niespodzianka, nie chce mi się głowy zawracać monitoringiem choć może by i znalazł sprawcę, ale w domu pasta tempo dałą radę, ale w przyszłości czy tego typu usterka kwalifikuje się do wypłaty ubezpieczenia AC? :cry: :?:
motomoto
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Auto: PASSAT B5, 1,9, 101KM

04 Cze 2013, 20:45

motomoto napisał(a):ale w przyszłości czy tego typu usterka kwalifikuje się do wypłaty ubezpieczenia AC? :cry: :?:

Jak najbardziej tak. Tylko, że wg mnie lepiej sprawdzić zapis z monitoringu i naprawić auto z OC szkodnika. Bo po naprawie z AC lecą zniżi jak nie ma wykupionego ubezpiecznia od ustraty zniżek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

04 Cze 2013, 21:24

Jedna bardzo wazna rzecz.

Jezeli uszkodzicie jakis samochod nawet w minimalny sposob i odjedziecie jakby nic sie nie stalo, a poszkodowany zobaczy te uszkodzenia i zadzwoni po policje, ktora ustali Was jako sprawce, to zostaniecie oskarzeni o ucieczke z miejsca zdazenia, a to bedzie mialo niestety wieksze konsekwencje niz utrata 10% znizki z OC.
Daniel0
Nowicjusz

Miejscowość: Legionowo
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ford Windstar
Silnik: 3.8
Typ: Van
Rok produkcji: 1995