Kolejne auto - 15 000 zł

11 Gru 2016, 20:36

Witam, chcę zakupić moje drugie auto. Pierwsza była Astra 2, ale jeździłem różnymi samochodami. Budżet jaki mam na auto to 20000zł, ale całości nie przeznaczę na sam samochód, bo wiadomo pakiet startowy. Czyli tak 15-16 tyś. na sam samochód. Rocznie pokonuje do 10 000 km czyli mało. Dystanse jakie pokonuje to nie więcej niż 40 km dziennie w proporcjach miasto-trasa 50:50. Diesla odrzuciłem na samym początku. W grę wchodzi benzyna/benzyna+lpg. Fajnie gdyby to był sedan lub 5-drzwiowy hatchback. W oko wpadł mi Opel Vectra C 1.8 i za takim się rozglądałem, ale nic nie mogę znaleźć. Najchętniej kupiłbym go z gazem, ale to kolejne kryterium, które zawęża i tak pole ofert. Patrzyłem jeszcze na Skodę superb ale tutaj benzyniaków wgl nie ma. Nie wiem z czego to wynika. Jeśli chodzi o hatchbacki to myślałem nad Astrą H. Tutaj nie wiem jaki silnik pod gaz będzie dobry? Może macie inne propozycje? Dodam, że nie szukam aut sprowadzanych i od handlarzy, bo po prostu nie ufam takim autom. Teren na jakim szukam auta to mazowsze.
mackuuu
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 11 1991
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: nie mam

11 Gru 2016, 22:23

Nie masz tak ograniczonego budżetu, żeby kupno auta już z zainstalowanym LPG było koniecznością. Kup "czystą" benzynę i załóż sam, będziesz wiedział co masz a przy okazji pewność, że nie jest to zrobione po kosztach na najtańszych podzespołach.
Jeśli vectra to jest też technicznie bardzo zbliżony signum i saab 9-3. Volvo s60 (ale tutaj będziesz miał silnik 2.4), ciekawą opcją może być laguna mk2 fl lub peugeot 407 2.0
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

11 Gru 2016, 23:37

Co do saaba i volvo to czytałem gdzieś, że opłaty mnie zjedzą. Signum to kombi, a aż takiej kobyły nie potrzebuje. Nad laguną myślałem, ale przed liftem jak miałem mniejszy budżet. Co do peugeota to ciekawy. Przyznam, że nie myślałem o nim. Co z 1.8? Nie toleruje gazu czy zbyt mułowaty jest dla tego auta? W lagunach też pewnie 1.8 lub 2.0 będzie ok? W rodzinie mamy w sumie same francuzy i nie ma z nimi problemów. Może więc pójdę tym śladem.
mackuuu
Nowicjusz

11 Gru 2016, 23:59

Co do saaba i volvo to czytałem gdzieś, że opłaty mnie zjedzą.

Wczoraj porównywałem vectrę c 1.8/122 i s60 2.4/140. 100zł różnicy przy moim adresie, zwyżkach itd. także bez jaj :naughty:
Signum to nie kombii, to takie hmmm..."nie wiadomo co". I właśnie dlatego nazywa się signum a nie vectra x.
W 407 1.8 również jak najbardziej ok. Trzeba tylko wziąć pod uwagę, że auto waży z płynami te 1,5t. Spali niewiele mniej a może i tyle samo co 2.0, które ma większy moment i jedzie się nim po prostu przyjemniej. W lagunie były dwa rodzaje 2.0. Jeden, o oznaczeniu IDE ma bezpośredni wtrysk, nie jest bezproblemowy no i na LPG sobie nie pojeździsz, lepiej szukać tego drugiego (136km chyba). Najlepszą opcją w renault byłby 2.0T, ale to bardzo rzadki, pożądany i chodliwy towar
Invi
Forumowicz VIP

12 Gru 2016, 00:10

Szukałem tego peugeota bo najbardziej do mnie przemówił, ale wgl nie widzę ogłoszeń. Jak jakieś są to od handlarza i sprowadzane czyli coś czego najbardziej się obawiam. Z czego to wynika, że tak mało tych ogłoszeń jest? Święta czy jak. Kurde no nie ma nic od prywatnej osoby, albo źle szukam.

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] tutaj jest z salonu polska ale handlarz. Wypucowany, aż podejrzany. Co o tym myślicie?
mackuuu
Nowicjusz

12 Gru 2016, 15:40

Co powiecie o tym oplu? : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
mackuuu
Nowicjusz

12 Gru 2016, 16:10

Opel fajny. Pierwszy właściciel to duży plus, jeśli jest uczciwy to dowiesz się naprawdę wszystkiego o aucie. Cena również nie jest z kosmosu, imo warto
Przy 407 też nie wygląda źle, jeśli masz blisko to obejrzyj, ale "zachowaj czujność" jak to u pośrednika. Nie wiem czy to jakieś moje złudzenie, ale chyba doły drzwi z jednej strony jakoś krzywo się schodzą - niech ktoś zweryfikuje. Dodatkowo wgniotki na drzwiach, zawsze jest powód do zbicia ceny
Invi
Forumowicz VIP

12 Gru 2016, 16:34

Znalazłem też renie z fajnym wyposażeniem: [link do Gratka wygasł]

Trochę przeskok. Przedlift ale dobre wyposażenie i ładnie wygląda. Do tego jakby gaz zalozyl to w 10000 tyś się zamknę, ale nie wiem czy warto do tego auta dokladać gaz
mackuuu
Nowicjusz

12 Gru 2016, 23:01

nie pakuj się w przedlifta, jak Laguna II to tylko po lifcie bo większość bolączek została poprawiona
Shatanka
Początkujący

Prawo jazdy: 22 08 2005
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Renault Laguna 3 GT
Silnik: 2.0T 204KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008