REKLAMA
Witam
Zanim zacznę wypisywać swoje wymagania i oczekiwania co do zakupu kolejnego auta, opiszę swoją 15 letnią historię. Pomoże to z pewnością w propozycjach.
Każdym z tych aut zrobiłem bezawaryjnie ponad 100 tys. km jeśli chodzi o same instalacje gazowe:
1. Honda Civic VI HB D15Z6 1.5 114 KM MT - średnie spalanie gazu 7-8l.
- sprzedana z powodu zaczynającej się korozji (ruda zaczynała chrupać nadkola od wewnętrznej strony auta).
2. Honda Civic VIII HB R18A2 1.8 140 KM MT - 7.5 - 8.5l LPG/100km.
- bezawaryjny skubaniec, jedyną wadą tego auto było zbyt twarde zawieszenie, dlatego sprzedałem ją po 5 latach)
3. Obecnie Lexus GS 300 MKII 2JZ-GE 3.0 222KM AT - 12-14l LPG/100km.
- sprzedaje z trzech powodów - nie mieści mi się w garażu, znudziło mi się już skrobanie szyb w zimie, nie wszystkie miejsca parkingowe są dla mnie ze względu na gabaryty auta, w stosunku do poprzednich aut wydatki na paliwo po 100 tys. km były wyższe o 10 tys. zł w stosunku do dwóch poprzednich aut (samochód jest dla mnie środkiem transportu, pieniądze wolę wydawać na inne rzeczy).
Drogi i prędkości z jakimi się poruszam:
20% miasto - do 60 km/h
75% drogi podmiejskie - 50-100km/h
5% autostrady/ drogi ekspresowe - do 120km/h
Spokojny styl jazdy (Ecodriving bez bycia zawalidrogą)
Budżet na kolejne auto to 60 - 70 tys. zł, nie podam segmentu ale chodzi mi o auta o długości od 4.3 do max 4.7m, (przy większym nie domknę drzwi od garażu).
Czego szukam/wymagam:
- Auta z silnikiem bardzo dobrze znoszący instalacje LPG (osiągi na poziomie Hondy Civic VI 114 KM 11 sek. do 100 km/h są już dla mnie wystarczające).
- Po Lexusie skrzynia tylko Automatyczna która wytrzyma 5-7 lat i zrobienie kolejnych 150 tys. km.
- Światła w technologii LED lub Xenony (w tych czasach "wstyd" jeździć na halogenach a i chciałbym coś nowego),
- Automatyczna klimatyzacja,
- Tempomat,
- Podgrzewane fotele,
- Czujniki parkowania przód tył (w poprzednich autach nie posiadałem),
- Składane i podgrzewane lusterka.
- Bagażnik w którym po zainstalowaniu butli LPG i włożeniu koła dojazdowego coś się jeszcze zmieści.
PS: O koszt instalacji LPG się nie martwię, ma w bliskiej rodzinie "gaziarza", więc to są ceny części plus parę groszy. Np. do R6 Lexusa było to 2.5 tys. zł (AC R01 250KM, Barracuda, STAG-300-6 QMAX, butla 70l) .
Trochę się rozpisałem, ale chciałem podejść do tematu szczegółowo.
Z góry dzięki za porady.