Kolejne auto do gazu budżet 60-70 tys. AT

16 Wrz 2018, 01:21

Witam

Zanim zacznę wypisywać swoje wymagania i oczekiwania co do zakupu kolejnego auta, opiszę swoją 15 letnią historię. Pomoże to z pewnością w propozycjach.
Każdym z tych aut zrobiłem bezawaryjnie ponad 100 tys. km jeśli chodzi o same instalacje gazowe:

1. Honda Civic VI HB D15Z6 1.5 114 KM MT - średnie spalanie gazu 7-8l.
- sprzedana z powodu zaczynającej się korozji (ruda zaczynała chrupać nadkola od wewnętrznej strony auta).

2. Honda Civic VIII HB R18A2 1.8 140 KM MT - 7.5 - 8.5l LPG/100km.
- bezawaryjny skubaniec, jedyną wadą tego auto było zbyt twarde zawieszenie, dlatego sprzedałem ją po 5 latach)

3. Obecnie Lexus GS 300 MKII 2JZ-GE 3.0 222KM AT - 12-14l LPG/100km.
- sprzedaje z trzech powodów - nie mieści mi się w garażu, znudziło mi się już skrobanie szyb w zimie, nie wszystkie miejsca parkingowe są dla mnie ze względu na gabaryty auta, w stosunku do poprzednich aut wydatki na paliwo po 100 tys. km były wyższe o 10 tys. zł w stosunku do dwóch poprzednich aut (samochód jest dla mnie środkiem transportu, pieniądze wolę wydawać na inne rzeczy).

Drogi i prędkości z jakimi się poruszam:

20% miasto - do 60 km/h
75% drogi podmiejskie - 50-100km/h
5% autostrady/ drogi ekspresowe - do 120km/h
Spokojny styl jazdy (Ecodriving bez bycia zawalidrogą)

Budżet na kolejne auto to 60 - 70 tys. zł, nie podam segmentu ale chodzi mi o auta o długości od 4.3 do max 4.7m, (przy większym nie domknę drzwi od garażu).

Czego szukam/wymagam:
- Auta z silnikiem bardzo dobrze znoszący instalacje LPG (osiągi na poziomie Hondy Civic VI 114 KM 11 sek. do 100 km/h są już dla mnie wystarczające).
- Po Lexusie skrzynia tylko Automatyczna która wytrzyma 5-7 lat i zrobienie kolejnych 150 tys. km.
- Światła w technologii LED lub Xenony (w tych czasach "wstyd" jeździć na halogenach a i chciałbym coś nowego),
- Automatyczna klimatyzacja,
- Tempomat,
- Podgrzewane fotele,
- Czujniki parkowania przód tył (w poprzednich autach nie posiadałem),
- Składane i podgrzewane lusterka.
- Bagażnik w którym po zainstalowaniu butli LPG i włożeniu koła dojazdowego coś się jeszcze zmieści.

PS: O koszt instalacji LPG się nie martwię, ma w bliskiej rodzinie "gaziarza", więc to są ceny części plus parę groszy. Np. do R6 Lexusa było to 2.5 tys. zł (AC R01 250KM, Barracuda, STAG-300-6 QMAX, butla 70l) .

Trochę się rozpisałem, ale chciałem podejść do tematu szczegółowo.

Z góry dzięki za porady.
Rafa80
Nowicjusz

Przebieg/rok: 26tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 2JZ-GE 222KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

16 Wrz 2018, 08:20

Jeśli auto ma służyć do bezproblemowego przemieszczania z punktu A do B to Avensis III. Auto nudne, ale niezawodne. Silnik 1.8 ma pośredni wtrysk paliwa, łańcuch rozrządu i potrafi spalić bardzo małe ilości paliwa. Minus nrst taki, że masz tam tylko sktzynię CVT.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T

16 Wrz 2018, 09:27

Ciężko coś doradzić.
Wymagania co do wyposażenia masz jak do auta segmentu d (imo o przednich czujnikach parkowania możesz zapomnieć), a takie będzie za duże do garażu i spektakularnie mniej od lexa nie spali.
Czyli trzeba szukać dobrze wyposażonego segmentu c, gdzie automat nie jest często spotykany. Do tego jeszcze to lpg w czasach bezpośredniego wtrysku, gdzie jego montaż jest średnio opłacalny.

Popatrz na
Astrę J, kupisz coś pewnego, z pl salonu z ostatniego roku produkcji - 2015, fajny silnik 1.4T od fiata, lpg założysz bez problemu
Volvo V40, gaz średnio się opłaci ale auto względnie oszczędne
Fiat Tipo, będziesz miał auto z salonu, doposażysz je sobie jak chcesz i założysz lpg w salonie nie tracąc gwarancji
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

16 Wrz 2018, 10:38

@Ossy
Garaż murowany, budowany jeszcze kiedy królował maluch i 125P pewnie z tego powodu przy zamkniętych drzwiach ma 4,77m długości, a twoja propozycja to 4,75m w sedanie (parkowanie byłoby obarczone zbyt małym marginesem błędu).
Liczyłbym tu spalanie 9-10 l/100km LPG
Skrzynia CVT mi nie przeszkadza, a nawet pasuje bo chyba mniej wpływa na zwiększenie zużycia paliwa niż inne. Poza tym już jeździłem okazjonalnie kilkoma autami z CVT.

@Invi
Przednie czujniki parkowania nie są potrzebne w sumie poszły z automatu przy opisie jak już tyknie to i przednie (w sumie by tylko denerwowały).

Nie zgodzę się o wymaganiach jak do segmentu (poza czujnikami przednimi). Wszystkie auto z segmentu C oferują to co wpisałem w wymaganiach, jedynie świtała LED ksenony pewnie 3/4 modeli ma w ofercie.

Twoja propozycja Astra J - widzę tu spodziewane spalanie nie dużo niższe od Avensisa 8.5-9.5l/100 km (ociężałe auto).

Padły propozycje ale nikt nie napisał jak się ma sprawa z automatami w tych autach i ich awaryjnością.

Wyszukując w allegro segment C światła LED/Ksenon znalazłem toyotę Auris Hybrid Kombi 1.8 ze skrzynią E-CVT jak się ma awaryjność tej skrzyni do skrzyni CVT w Avensisie.
Widzę, że na benzynie by mi auto paliło ok 4.5 do 6l, więc gazu liczę 5.5 do 7.5 (średnio 6.5 l/100km).

2.5l/100 km różnicy w spalaniu w porównaniu do Astry J. - czyli do 10 tys. zł różnicy w przeciągu 5-7 lat. Jak się mają koszty serwisowania w stosunku do Opla?

Fiat Tipo tu wogóle nie wiem czy jest opcja skrzyni automatycznej i jak to wygląda ze spalaniem.

Jedynym sensownym wyborem wydaje się wybór kombi segmentu C.
Będę szukał na pewno coś z przebiegiem do 50 tys. km z pełną historią z polskiego salonu.

PS: Kolejne auto to chyba będzie już elektryk, chociaż wątpię że elektryki się upowszechnią ze względu na problem z wytwarzaniem baterii a także zasilaniem z Polskich elektrowni które i tak mają duże obciążanie w niektórych okresach.
Rafa80
Nowicjusz

16 Wrz 2018, 11:45

Mnie zastanawia jedna rzecz. Uwzględniając to:
Rafa80 napisał(a):(samochód jest dla mnie środkiem transportu, pieniądze wolę wydawać na inne rzeczy).

po co wydawać na samochód 70tys.?
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Wrz 2018, 16:52

@dzida

W związku z wykonywaną pracą nie mogę sobie pozwolić na nieplanowane naprawy auto (dlatego nie chcę starszych aut), cena do 70k zł to razem z instalacją 2k zł i pierwszym serwisem, do 1k zł się zmieszczę.

Stać mnie na kupno nowego auta z salonu, jednak te pieniądze wole w co innego zainwestować, a auto traci na wartości najwięcej po pierwszych trzech latach. Do tego są problemy z gwarancją jeśli chcesz zainstalować lpg w nowym samochodzie lub jest narzucany przez ASO jedyny słuszny producent instalki LPG.
Kolejna sprawa to jestem z tego pokolenia które samo potrafi zrobić podstawowe naprawy jeśli chodzi o serwis auta czy wymianę filtrów LPG i regulację instalacji gazowej, więc nie widzi mi się płacenia ponad 1000 zł za każdy przegląd.

Mam nadzieję, że zaspokoiłem twoją ciekawość.
Rafa80
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW i3 Concept Coupe - nieograniczony dostęp do sieci
    Dzięki funkcjom systemu BMW i ConnectedDrive model BMW i3 Concept Coupe ma nieograniczony dostęp do sieci. Przy w pełni naładowanych akumulatorach układ napędowy BMW eDrive, w który wyposażono BMW i3 Concept Coupe, ...
    Jak zaplanować powrót z wakacji?
    Wracając z urlopu samochodem należy zadbać o odpowiedni odpoczynek, zaplanować postoje i utrzymywać prędkość zgodną z przepisami. Odpowiedni odpoczynek Kierowca powinien być wypoczęty i wyspany. Najlepiej podróż wcześniej ...

28 Wrz 2018, 10:28

Ja myślę, że dobrym pomysłem byłby zakup Volvo XC 60 Jeśli mógłbyś przekroczyć założony budżet, to myślę, że moja propozycja powinna tobie przypaść do gustu. :)
Ostatnio edytowany przez Kao, 28 Wrz 2018, 22:45, edytowano w sumie 1 raz
Powód: reklama
krupier
Nowicjusz

Auto: Nie mam

28 Wrz 2018, 11:07

Jesli masz 70tys na auto to zakladam ze na czysta benzyne Cie stac, tak wiec jesli oczekujesz niskiej awaryjności to ja bym odpuścił gaz, to zawsze sa kolejne elementy w ukladzie ktore moga zawieźć
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

28 Wrz 2018, 17:47

Rafa80 napisał(a):Wyszukując w allegro segment C światła LED/Ksenon znalazłem toyotę Auris Hybrid Kombi 1.8 ze skrzynią E-CVT jak się ma awaryjność tej skrzyni do skrzyni CVT w Avensisie.
Widzę, że na benzynie by mi auto paliło ok 4.5 do 6l, więc gazu liczę 5.5 do 7.5 (średnio 6.5 l/100km).

W sumie jak patrzysz na spalanie to też będzie bardzo dobra opcja, tam nie ma za bardzo co się psuć, skrzynia przy tym napędzie też długo wytrzyma. Pytanie tylko czy dynamika będzie Ci odpowiadać.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T